Grip aşısının yılına dikkat

En güncel haberler burada....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Fatma Anne
Forum Annesi
Forum Annesi
Mesajlar: 458
Kayıt: 29 Eyl 2006 [ 13:43 ]

Grip aşısının yılına dikkat

Mesaj gönderen Fatma Anne »

A.A

Grip aşısının içinde bulunması gereken virüs tiplerinden birinin bu yıl önceki yıllardan farklı olduğu belirtilerek, aşı yaptıracakların aşının yılına dikkat etmeleri istendi.


Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi 2. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği Şef Yardımcısı Mustafa Aydın Çevik, yaptığı açıklamada, en yüksek düzeyde koruyucu antikor oluşturması için grip aşısının bu hastalığın görülme ihtimalinin en yüksek olduğu aylarda yapılması gerektiğini söyledi.

Türkiye'de grip hastalığı Aralık-Nisan döneminde görüldüğü için koruyucu antikor düzeyinin bu aylarda yüksek tutulması gerektiğini kaydeden Çevik, şunları söyledi:

“Grip aşısı yapıldıktan 15 gün sonra koruyucu düzeyde antikor oluşur. Bu nedenle Ekim başından Kasım ayının ortasına kadar olan süre grip aşısı için en uygun dönemdir. Bir kişi şimdi aşı olsa bu ayın 20'sinden sonra koruyucu düzeyde antikor oluşacaktır.”

Bir kişide koruyucu antikorun yaklaşık bir yıl süreyle etkisini sürdürebildiğini belirten Çevik, aşıdan sonraki ilk 6 ay antikorların koruyuculuk düzeylerinin en yüksek seviyede olduğunu bildirdi.

Ancak grip aşısının yüzde yüz koruyucu olmadığına dikkati çeken Çevik, bunun ortalama yüzde 70 civarında koruyuculuk sağladığını belirtti. Çevik, “Grip aşısı yaptıran bir kişi, grip dışındaki virüslerin neden olduğu soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara yakalanabilir” dedi.

BU YILKİ AŞI FARKLI

Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) değişik coğrafi bölgelerdeki yüzün üzerindeki merkezden grip virüsleri toplayarak, bir yıl sonra bu hastalığa neden olabilecek 3 farklı virüs örneğinden aşı hazırlanmasını önerdiğini anlatan Çevik, “Yani her yıl grip aşısının içinde hangi virüslerin yer alacağını DSÖ belirlemektedir” diye konuştu.

DSÖ'nün bu yıl da grip aşısının içinde bulunması gereken virüs tiplerini aşı üreten firmalara bildirdiğini kaydeden Çevik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu yıl grip aşısının içinde bulunması gereken virüs tiplerinden birisi geçtiğimiz yıllardakinden farklı. Bu durum bu yılki aşı üretiminin önceki yıllara göre biraz gecikmesine bile yol açtı. Bu nedenle geçen yıl kullanılan aşılar bu yıl tahmin edilen virüslere karşı koruyucu değil. Grip aşısı yaptırmayı düşünenler piyasadaki aşıların hangi yıla ait olduğuna ve son kullanma tarihine dikkat etmeliler.”

Çevik, ayrıca insan gribine karşı geliştirilen aşıların kuş gribine karşı koruyuculuğu bulunmadığını belirtti.



Cevapla