Su içenler daha iyi besleniyor

Sağlık ile ilgili tüm bilgileri bu bölümümüzde bulabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
tarla__kusu93
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2167
Kayıt: 30 May 2008 [ 21:22 ]

Su içenler daha iyi besleniyor

Mesaj gönderen tarla__kusu93 »

12 bin kişi üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçları, günlük sıvı tüketimini gidermek için suyu tercih edenlerin daha fazla lif, daha az şeker ve daha az kalorili besin tükettiğini gösteriyor

Resim

Günlük sıvı ihtiyacı için farklı içecekler farklı miktarlarda tüketiliyor. Her birey kendi alışkanlıkları doğrultusunda seçim yapıyor. Kimileri sadece su içerken kimileri çay - kahveyi sudan daha fazla tüketiyor, ayrıca gazlı içecekler ile serinleyenler de var. Yapılan araştırmalar, günlük sıvı ihtiyacının, daha büyük bir kısmını sadece sudan alan kişilerin, genel olarak daha sağlıklı bir beslenme programı yürüttüklerini göstermiştir. 12 bin kişi üzerinde yapılan çalışmada su içme alışkanlığı olan bireylerin diğer yeme içme alışkanlıklarının da daha iyi olduğu gözlenmiş. Bu araştırma sonucuna göre sıvı seçiminde “su” tercih edenler beslenme tipi olarak da daha fazla lif, daha az şeker ve daha az kalorili besin tüketiyor. Peki sizin sıvı tüketim alışkanlığınız nasıl? Sıvılara biraz daha yakın bakalım;

Susamayı beklemeden su için
Yapılan araştırmaların ışığında her zamanki gibi su, favori içeceğimiz olarak yerini koruyor. Susamayı beklemeden su için! Su insan vücudunda ve yeryüzünde en çok bulunan maddedir ve yaşamak için en az oksijen kadar gereklidir. Ortalama olarak yetişkin bir bireyin vücut ağırlığının yüzde 55 - 75’i sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişir. Tüm vücut dokuları belli miktarlarda su içerir. Her vücut hücresi, dokusu, organı ve vücudun her türlü fonksiyonunu sağlamada su gereklidir. Su, aslında vücudun en çok gereksinim duyduğu besin öğesidir. Vücut suyunun yüzde 10’unu kaybedersek yaşamımız tehlikeye girer. Yüzde 20 kayıp ölümle sonuçlanır.


SUYUN GÖREVLERİ;
- Besinlerin sindirimi
- Besinlerin emilimi ve taşınması
- Eklemlerin kayganlığının sağlanması
- Elektrolitlerin taşınması
- Besin öğelerinin metabolizması sonucu oluşan artık maddelerin atılması
- Vücut ısısının denetimi

“Ne kadar ve ne zaman su içmeliyim?” diye soranlara, genel olarak günde 8-12 bardak kadar tüketimin yeterli olduğu söylenebilir. Suyun ne zaman içildiği ise önemli değildir, yemekten önce, yemek sırasında ya da yemek sonrasında fark etmez. Aralarda da istediğiniz zaman içebilirsiniz. Yeter ki, su için.

Mineral kaynağı; maden suyu
Tüm maden suları doğal olarak minerallerden zengindir. Yeraltında oluşma süreçlerinde hemen hepsi değişik düzeylerde kalsiyum, magnezyum, klor, potasyum ve sodyum, bazıları da flüorür içerir. Tüm bu mineraller vücut için önemlidir. Özellikle terle sıvı ve elektrolit kaybının arttığı aylarda, spor yapanlarda, sık seyahat edenlerde iyi bir seçimdir. Her gün 1 - 2 şişe maden suyu içilebilir. Daha düşük kalori almak istiyorsanız enerji içermediği için davetlerde bol limonlu maden suyu iyi bir seçim olabilir.



Cevapla