Kağıt tüketimini azaltacak öneriler

Teknolojide ki son gelişmeler...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
İlleqaL
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 158
Kayıt: 23 Tem 2010 [ 19:32 ]

Kağıt tüketimini azaltacak öneriler

Mesaj gönderen İlleqaL »

Resim
Xerox'un yaptırdığı araştırmalar, ofis çalışanlarının bir iş günü içinde basmış oldukları kağıt dokümanların yüzde 45'ini çöpe attıklarını gösteriyor. Xerox, ofis çalışanlarını kağıt kullanımı konusunda bilinçlendirmek ve ofislerde verimliliği artırabilmek için çalışma süreçlerinde dikkat edilmesi gereken noktaları belirten yeni bir açıklama yayınladı. Xerox iş analistleri, ofislerde daha verimli çalışmak ve kağıt tüketimini azaltmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulunuyor.
Kağıdın her iki tarafını kullanın. Kağıt kullanımını aza indirgemenin en başta gelen yöntemi, çift taraflı baskı kullanılmasıdır. Bu özellikten yararlanabilmenin yolu da, kağıt dokümanı çift taraflı basabilen yazıcılar, çok fonksiyonlu ürünler ya da dijital baskı makinelerinin kullanılmasından geçmektedir.
Bilgiyi ağ ortamında yönetin. Ofis içinde dolaşacak ve başka başka kişilerin bilgi ve onayına sunulacak olan dokümanları basılı olarak değil ağ ortamında elektronik olarak dolaştırın. İş akışını daha verimli hale getiren ağ ortamından yararlanarak, bir dokümanı kağıt olarak basıp, bir insanla şirket içinde dolaştırmanın yarattığı verimsizlik, zaman ve enerji kaybının önüne geçin. Araştırmalar, özellikle kamu kuruluşlarında benzer verimsiz uygulamaların sıklıkla kulanıldığını gösteriyor.
Kağıt dosyaları dijital ortama aktarın. Kağıt halde bulunan, orjinal kopyasının nerede olduğu bilinmeyen dokümanların, çok fonksiyonlu ofis araçlarının üzerinde yer alan tarayıcı üniteleri ile ağ ortamındaki istenilen bir bilgisayar dosyasının içine veya istenen e-posta adreslerine gönderilmesi sağlanabilir. Bu davranış tarzı, çoklu sayfalı bir dokümanın her bir kişi için ayrı ayrı basılıp, manuel olarak dağıtılmasını da engelleyecektir. Dijital ortama aktarılan bilgilere daha sonra tekrar ulaşılmak istendiğinde, kağıt dokümanlara göre çok daha hızlı bulunabilir ve istenen kişilerle paylaşılabilir.
Seçici olun. Bir dokümanın ihtiyaç duyduğunuz, sizin için önemli olan kısmını basın. Örneğin; bir rapordaki tüm sayfaları değil de, sadece bir kaç sayfasını basmak gibi. Sizin ilgilenmediğiniz sayfaların baskısını almayarak, kağıt israfını da önlemiş olursunuz. Xerox'un yaptırdığı araştırmalar, ofis çalışanlarının bir iş günü içinde basmış oldukları kağıt dokümanların yüzde 45'ini çöpe attıklarını gösteriyor.
Doğru kağıdı kullanın. Ürün türüne göre kullanılan kağıt tipi de değişmektedir. Bir inkjet, ofset veya lazer tabanlı makinede kullanılacak kağıtlar birbirinin aynı olmamalıdır. Çünkü her bir ayrı teknoloji, başta ağırlık olmak üzere farklı özelliklerde kağıt ararlar. Yanlış kağıt kullanımı kağıt sıkışmalarına, baskı makinesinin kafasının kirlenmesine ve dolayısıyla kullanılan ürünün sıklıkla arıza vererek, bozulmasına neden olur. Doğru kağıt kullanımı işin kesintiye uğramasını engeller ve ofis verimliliğini artırır.
Geri dönüştürün. Fiberin tekrar kullanılabilir özelliğini hesaba katarak, kullanılmış kağıdı bir geri dönüşüm kutusunda toplayın. Geri döndürülmüş bir fiber, ağaçları korur, enerji ve su kullanımını azaltır, doğaya daha az kimyasal atık bırakılmasını sağlar.
Konu ile ilgili değerlendirmede bulunan Xerox Türkiye Masaüstü Baskı Çözümleri Pazarlama Müdürü Erhan Aslantürk, "Xerox, kurulduğundan bu yana firma hedefleri ile sürdürülebilir kalkınma politikasını aynı çizgide götürmeye devam etmektedir. Xerox dünyanın en büyük ofis kağıdı tedarikçisidir. Xerox'un ofis kağıtları, ağaç tarımı yapılmak üzere yetiştirilen ağaçlardan üretilmektedir. Xerox kağıt üretiminde doğal orman alanlarını kullanmamaktadır. Bu özellik, Xerox'u diğer kağıt tedarikçilerinden ayıran en temel özelliktir. Xerox ayrıca, AR-GE laboratuvarlarında daha az kağıt ve ağaç tüketimini sağlayacak teknolojiler üzerine çalışmalar yapmaktadır. Geçtiğimiz aylarda Amerika'da piyasaya sürdüğü, tek ağaçtan iki kat daha fazla kağıt üretilmesini sağlayan "High Yield" ofis kağıdı ve üzerindeki basılı bilgilerin 24 saat içinde silinerek defalarca tekrar kullanıma izin veren "Silinebilir Kağıt" buluşu, Xerox'un bu konudaki duyarlılığını gösteren çalışmalardır" dedi.
Xerox, dünya üzerinde çeşitli ülkelerde doğal hayatı ve orman alanlarını korumak üzere "Nature Conservancy" gibi alanının önde gelen çevre örgütlerine destek ve bağışlarda bulunmaktadır. Üretimini de çevre örgütlerinin ortaya koyduğu standartlara göre yapmaktadır.(Pcnet)



Cevapla