Kulak tıkanması nasıl gerçekleşir? Tedavi seçenekleri...

Sağlık ile ilgili tüm bilgileri bu bölümümüzde bulabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
VSaBaH
Tasarımcı Yönetici
Tasarımcı Yönetici
Mesajlar: 6135
Kayıt: 21 Kas 2005 [ 23:54 ]

Kulak tıkanması nasıl gerçekleşir? Tedavi seçenekleri...

Mesaj gönderen VSaBaH »

Kulak tıkanması tedavi seçenekleri

Resim

Kulak tıkanması tedavisi ile ilgili efsaneler dolaşıp duruyor: “Doktor dev şırıngayı eline aldı ve kulağıma yaklaştırdı.” Peki ya sonra? Kulak tıkanması tedavi seçenekleri çeşitli. Bakalım nelermiş.

Kulak tıkanmasının birçok nedeni olabilir: uçağa binmek, hava basıncı, kulağa su kaçması, orta kulak iltihabı, bazı objeler, hatta grip ve nezle bile. Bunlardan birisi de kulağımızın içinde kendiliğinden bulunan kulak kiri. Kulak kiri kulakta biriktiğinde veya yıkanamayacak kadar katılaştığında kulak tıkanması oluşur. “Bu kulak denen şey neden kirleniyor, kulak kiri olmasa olmaz mı?” diye merak ediyorsanız açıklayalım. Kulak kiri vücudun savunma sisteminin bir parçası, yani bize yardımcı. Kulak kanalını dışarıdan gelen kirlerden koruyor, bakteri üretimini yavaşlatıyor. Ama neden kulağımızı tıkadığı da hala tam olarak bilinmiyor.

Kulak tıkanması belirtileri
• Kulak ağrısı
• Kulağın dolu olduğunu hissetmek
• Kulak çınlaması
• Duyma sorunu


Bunlar kulak tıkanmasının en yaygın nedenleri olmasına karşın aynı belirtiler başka sağlık sorunlarının da belirtisi olabilir. Bu yüzden bir doktora görünmek en iyisi. Ayrıca kulak tıkanması doktor tarafından kolaylıkla çözülebilecek bir sorunken bunu kendiniz yapmaya kalkışırsanız kulağınıza zarar verebilirsiniz.

Kulak neden tıkanır?

Normal şartlar altında kulak kiri yavaşça kulaktan dışarı çıkar. Sonra yerini yenisi alır. Ama çıkması gereken kulak kiri çok büyükse kulak tıkanması gerçekleşir. Başka yolları da var. En sık karşılan kulak tıkanmaları kulak temizleme çubuklarının etkin kullanılmaması sonucu oluşur. Çünkü kulak temizleme çubukları kiri temizlemek yerine daha da ileri iter.


Doktor ne yapacak?

Kulak tıkanması doktor tarafından çözüldüğü sürece basit bir problem. Kendi başınıza halletmeye kalkarsanız çok ciddi başka problemlere yol açabilir, kulak zarınıza zarar verebilir.

Doktorunuz kulağınızı ışıklı özel bir aletle kontrol ettikten sonra büyük ihtimalle öncelikle size bir damla (Gliserin) verecektir. Bu damlayı birkaç gün kullanmanız kulak kirinin yumuşamasını ve temizlenirken kolaylık yaratmasını sağlayacak. Ardından doktorunuz şırıngaya benzeyen bir aletin içine ılık su doldurarak kulağınızın içini yıkayacak. Şırınga dedik diye korkmayın. Çünkü sadece şekli şırıngaya benziyor. Suyun uyguladığı baskı dışında hiçbir şey hissetmiyorsunuz. Kulağınız temizleniyor, rahatlıyor.

Kulak tıkanmasına evde neler yapabilirim?

Bir sabah uyandınız. Kulağınıza fısıltılar geliyor. Gözünüzü açıyorsunuz. Aslında yanınıza birileri sesli konuşuyormuş. “Aman Allah’ım yoksa sağır mı oldum?” diye korkmaya gerek yok. Belli ki kulağınız tıkanmış. Doktora da gitmeye korkuyorsanız yandınız. O zaman ne yapacağız? Kulak hassas, zarar görebilir. Bu yüzden ona zarar vermeden temizlemeyi denemek en iyisi. Peki nasıl?

Kulak kirini yumuşatın. Birkaç gün boyunca kulağınıza günde iki kez bebek yağı damlatabilirsiniz. Abartmayın, birkaç damla bebek yağı kulak kirini yumuşatmak için yeterli.

Kulağınızı yıkayın. Bunu evde yapmanız çok fazla önerilmese de doktora gitmekten korkanlar ya da hastaneye gitmeye zamanı olmayanlar için evde kulak yıkama setleri de var. Mikroplardan arındırılmış ılık bir suyla temizleme yapabilir ve ardından kuru bir havluyla kulağınızı nazikçe silebilirsiniz.

İşlem kolay ama hiç risk yok desek yalan olur. Bazen kullandığınız yağ, kulak kirinin sadece üst tabakasını yumuşatır. Dolayısıyla derinlerde kalan tabaka hala katı olduğundan kulağınızı yıkadığınızda hala ağrıdığını ya da tıkalı olduğunu hissedebilirsiniz. Bu durum artık bir doktora görünmeniz gerektiğinin işareti.

Kulak tıkanması kulak kiri yüzündense temizlemenin tek yolu kiri yumuşatarak yıkamaktan geçiyor. Kulak temizleme çubuklarıyla kiri temizlemeyi denerseniz onun daha da derine gitmesine neden olursunuz. Kulak kirinin derine gitmesiyse zamanla kulak zarına ve kulak kanalına zarar verebilir.


ALINTIDIR

Anahtar kelimeler: kulağın kirden tıkanması, kulakta kir tıkanması, kulağın sağırlaşması, kulakta duyma azalması, kirden tıkanan kulak nasıl temizlenir?


 !
REKLAMLARA YAPILAN TIKLAMA BİZİM TEK GELİR KAPIMIZDIR. LÜTFEN ADBLOCK TARZI EKLENTİLERLE REKLAMLARI ENGELLEMEYELİM. BİZE EN GÜZEL TEŞEKKÜRÜ BU ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ. TEŞEKKÜRLER...


Resim

Cevapla