Anandtech'den dünyanın ilk resmi fizik kartı testi

Teknolojide ki son gelişmeler...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Anandtech'den dünyanın ilk resmi fizik kartı testi

Mesaj gönderen sıfır »

Ageia'nın Physx fizik kartlarının satışa sunulmalarına çok az bir süre kala Anandtech.com, ilk resmi Ageia Physx fizik kartı test sonuçlarını yayınladı. Asus'un Anandtech'e yolladığı 128MB belleğe sahip fizik kartı ile yapılan testler, Ageia Physx'in test demosu ve ilk fizik kartı destekli oyun olan Ghost Recon Advanced Warfighter ile sınırlı kalsada en azından kullanıcıların kartın getirisi hakkında bir fikir sahibi olmalarına yetecek düzeyde.

130nm üretim süreci ile üretilen ve 125 milyon transistör içeren işlemcisi hakkında başka bilgi verilmeyen fizik kartı, 733MHz hızında çalışan 128MB GDDR3 belleğe sahip. Bellekleri ve PPU'yu (Fizik işlemcisi) aynı anda soğutan bir soğutucu içeren ve çalışabilmek için ek güç girişine ihtiyaç duyan kartın, sessiz çalıştığı belirtiliyor.

Resim

Test sisteminde işlemci olarak AMD FX57 ve Opteron 144 (FX57'nin çarpanını 9'a alarak) kullanan Anandtech.com ekibi, henüz fizik kartından yararlanan uygulamalar kısıtlı olduğundan çok detaylı bir test yapamamış. Kartın getirisini görebilmek açısından ilk olarak Ageia Pyhsx sürücüleri ile birlikte gelen demo'dan yararlanan ekip, Fraps ile saniyede gösterilen kareyi kayıt altına alarak aşağıdaki grafikte yer alan sonuçları elde etmiş.

Resim

Sonuçlar incelendiğinde, fizik kartlı sistemin fizik kartsız sisteme göre, söz konusu işlemci FX57 olduğunda ortalama %13, en fazla %15 fark attığı gözlenmiş. İşlemci Opteron 144 olduğunda ise fark oldukça açılmış. Zira Opteron 144'de fizik kartlı sistem, fizik kartsız sisteme göre ortalama %35, en fazla %46 fark atmış.

Konu basit bir test değil de yeni nesil bir oyun olduğunda ise fizik kartı asıl gücünü gösterememiş ve ilginç bir şekilde Ghost Recon Advanced Warfighter testinde fizik kartlı sistem fizik kartsız sisteme göre (işlemci FX57) hesaba en çok ihtiyaç duyulduğu yerde 2 kata yakın fark yemiş. (Ayrıntılı test sonuçları için lütfen LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP! sayfalarını ziyaret ediniz.)

Fizik kartının en fazla ne kadar fark edebildiğini görmek için, oyun testinde grafiklerin en düşük düzeye getirilerek test yapılması gerekmekte. Bunun nedeni, ekran kartı limitini ortadan kaldırarak işlemcinin ve yardımcı bileşenlerin faydasını daha iyi görebilmek. Anandtech'in yayınladığı testlerde de en fazla fark burada belli oluyor.

Gerçi grafiklerin en üst detaya ayarlanıp çözünürlüğün 1600x1200'e yükseltildiği testlerde de, fizik işlemlerinin en yoğun olduğu sahnelerde bariz farklar var. Fizik kartı belirgin bir şekilde sistemi yavaşlatmakta. Anandtech'e göre PCI veri yolu yetersiz kalmakta ve 1x PCIe gibi bir çözüme gidilmediği sürece bu dar boğaz çalışmayı kötü etkilemeye devam edecek.

Ayrıca Ageia Physx sürücüleri ile gelen ve fizik kartının katkı sağladığı tek uygulama olan test programında gözlemlediğim bir ayrıntı var. Yazılım çift çekirdekli Opteron [email protected] işlemcili, ATI X1800XTX ekran kartlı bir sistemde, saniyede 110 kareden aşağı düşmeyen bir performansla çalışmakta. Anandtech'in testlerinde ise FX57'li (2.8GHz) ve ATI X1900XTX ekran kartlı test sistemi, ortalama 74,5 kare/sn gösterirken, fizik kartlı sistem bu testte 84,9 kare/sn göstermiş. Yani fizik kartı benim edindiğim test sonuçları ile karşılaştırıldığında, çift çekirdekli bir işlemciden daha az getiri sağlamakta. Oyun testi için bir şey söyleyemiyeceğim zira elimde bulunmadığından test etme şansım olmadı.

Fakat çift çekirdekli sistemin, test esnasında kullanılan fizik kartlı sistemden daha iyi sonuçlar alıyor olması, şu an sahip olduğumuz bilgi ile fizik kartlarının gerekliliğini tartışma konusu yapabilir. Yeni nesil oyunların çift çekirdek destekli olacakları ve çift çekirdekli işlemcilerin gün geçtikçe hızlanıyor olmaları düşünüldüğünde fizik kartları, Nvidia ve ATI'nin bir şeyler geliştirmelerine gerek kalmadan gereksiz donanımlar arasına da girebilirler.



Cevapla