Patlayıcıyı radyo dalgaları ile tespit eden sistem geliştiri

Teknolojide ki son gelişmeler...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
En[G]in
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1740
Kayıt: 19 May 2018 [ 23:12 ]

Patlayıcıyı radyo dalgaları ile tespit eden sistem geliştiri

Mesaj gönderen En[G]in »

Japon bilim adamları, patlayıcıları radyo dalgalarıyla belirlemek için yeni bir teknik geliştirdi.

Japon bilim adamları, "Superconductor Science and Technology" dergisinde yayanlanan makalelerinde, kendi tekniklerinin X-ray gibi geleneksel tekniklerden daha üstün olduğunu ve undan şekere, uyuşturucudan patlayıcılara kadar değişik beyaz tozlar arasındaki farkı belirleyebildiğini kaydettiler.

Yeni tekniğin toprağa gömülen mayınları, toprak altındaki diğer metal parçalarından da ayırabildiği belirtildi. Şu anda mayın taramada kullanılan metal dedektörleri, toprak altındaki mayınlarla diğer metal parçaları arasındaki farkı belirleyemiyor.

Makalenin yazarlarından Osako Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Hideo Itozaki, "şimdiye kadar TNT gibi özel patlayıcıları belirlemek mümkün olamıyordu, çünkü bu patlayıcılar çok düşük frekanslarda titreşen nitrojen atomları içeriyor. Bir atomun çekirdeğinin titreştiği doğal frekansa, o atomun titreşim frekansı denir. Ve bu titreşim frekansı ne kadar küçük olursa bir moleküldeki atomların ne olduğunu belirlemek o kadar zor olur, bu da molekülün ya da maddenin ne olduğunu belirlemeyi zorlaştırır" dedi.

Bilim adamlarının bu zorluğu aşmak için geliştirdiği, Süperiletken Kuantum Girişim Aygıtının (SQUID), çok hassas bir manyetik alan algılayıcısı olduğu ve TNT dahil birçok patlayıcıda bulunan nitrojeni belirleyebildiği belirtildi. SQUID aygıtı, sıfırın altında 196 derece sıcaklıkta çalışıyor.

Itozaki, "bu aygıtımızın havaalanı gibi yerlerde kullanılmasını engellemiyor, çünkü sıvı nitrojen giderek daha kolayca kullanılır hale geliyor ve zaten halihazırda hastaneler ve laboratuvarlarda kullanılıyor" dedi.

Tekniğin şimdilik tek eksiği tarama sürecinin "birkaç dakika" sürmesi ve bilim adamları aygıtın hızını geliştirmeye çalışıyor.



Cevapla