Psikoloji Bilimine Yeni Bir Eser: Psikoloji ve Sosyal Modeller Kitabı

Kitap tanıtımları, yeni çıkan kitaplar, en çok okunanlar, yorumlar ve daha fazlası...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
hlmtkl
Acemi Üye
Acemi Üye
Mesajlar: 1
Kayıt: 23 Haz 2015 [ 23:29 ]

Psikoloji Bilimine Yeni Bir Eser: Psikoloji ve Sosyal Modeller Kitabı

Mesaj gönderen hlmtkl »

Deneyime dayalı psikoloji; birincil olarak insan tecrübesini ve davranışını gerçekten meydana geldiği şekliyle incelemeye adanmıştır.

PSİKOLOJİ BİLİMİ

Çoğu psikolog genellikle insanın temel duygularına odaklanır. Bu anlamda yedi ya da dokuz duygu olduğu düşünülmektedir. Pozitif duyguların toplam sayısı temel duygularınkinden daha azdır. Duygular, duygusal deneyimin daha ince hallerini oluşturmak için birçok şekilde kombine edilir.

Pozitif duyguları çoğaltmak için sarf edilen çaba, negatif olanları azaltmak için işe yaramadığı gibi, negatif duygular pozitif duyguların artmasına da yol açmamıştır.

Bilişsel terapide amaç, insanların negatif düşünme tarzlarını, hissettikleri şekilde değiştirmektedir. Bu yaklaşım çok başarılı olmuş ve diğer insanlar; geleceğimiz, kendimiz ve sorumluluğunda olduğumuz şeyler hakkındaki düşüncelerimizi değiştirmiştir. Psikoloji; bilinç, davranış ve sosyal etkileşim konularını tanımlamakta ve açıklamaya çalışmaktadır.

Deneyime dayalı psikoloji; birincil olarak insan tecrübesini ve davranışını gerçekten meydana geldiği şekliyle incelemeye adanmıştır.

Klinik psikoloji; bilimin, teorinin ve klinik bilginin bütünüdür. Klinik psikologlar araştırma, eğitim, danışmanlık, adli tanıklık ve program geliştirme ile meşgul olsalar da; kendi uygulamalarının merkez uygulaması, psikolojik değerlendirme ve psikoterapi barındırır. Çoğu ülkede klinik psikoloji ruh sağlığıyla ilgilenen bir meslek olarak gelişmiştir.

Eğitim psikolojisi; insanların öğrenimini, öğrenimin onlar üzerindeki etkisini, öğrenme psikolojisini, okul ve organizasyonların sosyal psikolojilerini inceler. Eğitim psikolojisi öğrencilerin nasıl öğrendiği ve geliştiğini, genellikle yetenekli çocuk gruplarına ve onların çalıştığı belli konulara odaklanarak işler.

Çocuk psikolojisi; çocukluk dönemi gelişim yönlerine dair çalışmaları gerçekleştirmektedir. Gelişimde ve çocukluk deneyimlerinde etkili olacak şeyleri ve bunların yetişkinlik döneminde nelere yol açabileceğini, sosyal, duygusal ve bilişsel olarak inceler.

Psikolojiye bu yaklaşım bebeklik döneminden başlar, çocukluk dönemini inceler. Ancak ana odağı, ilkeler ile olan erken ilişkileri incelemektir. Çocuk psikolojisi, gelişim psikolojisi olarak bilinen bir bilim dalı olarak kabul edilir.



Cevapla