Doğum Kontrol Hapları Zararlı Mıdır?

Webmasterlar, bu bölümümüzde web sitenizi tanıtabilir. Açıklamalarda bulunabilirsiniz.. Bu bölüm dışında Site Tanıtımı yasaktır..!
Cevapla
Kullanıcı avatarı
dean534
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 277
Kayıt: 01 Nis 2015 [ 14:48 ]

Doğum Kontrol Hapları Zararlı Mıdır?

Mesaj gönderen dean534 »

Doğum kontrol hapları en sık başvurulan doğum kontrol yöntemlerinden bir tanesidir. Bu hapların içerisinde basitçe östrojen ve progesteron hapları yer almaktadır. Doğum kontrol haplarının bu kadar çok tercih edilmesinin en büyük nedenleri arasında yüksek etkinliğe sahip olması, yan etkisinin az bulunması ve kolay kullanılabilir olması yer almaktadır. Doğum kontrol hapı içerisinde yer alan hormonlar yumurtalıklarda yumurtlamanın meydana gelmesini engellemektedir. Ancak doğum kontrol hapının da kullanımında dikkat edilmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Doğum kontrol haplarının düzenli olarak hatta mümkünse her gün aynı saatte alınması gerekmektedir. Aksi takdirde koruyuculuğu konusunda bazı soru işaretleri ortaya çıkmaktadır. 

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri

Her ilaç gibi doğum kontrol haplarının da bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bunlar beklenen ve kabule dilebilir yan etkilerdir. Doğum kontrol hapı kullanan kadınların bir kısmında, kullanımın ilk aylarında çok hafif şiddetli ara kanamalar görülebilmektedir. Bu kanamalar iki ya da üç kutu kullandıktan sonra ortadan kalkmaktadır. Doğum kontrol haplarının en önemli yan etkisi damar tıkanıklığı riskini arttırmasıdır. Bu risk hapın içerisinde yer alan östrojen miktarı ile ilişkilidir.  Bunların yanı sıra kilo da artış, göğüslerde şişme, mide bulantısı, bulanık görme, karın ağrısı ve şiddetli baş ağrısı gibi yan etkiler görülebilmektedir. Kullanıcıların bu gibi şikayetleri yaşamaları durumunda doktorlarına başvurmaları tavsiye edilmektedir. 

Doğum Kontrol Haplarının Diğer Etkileri

Doğum kontrol haplarının vücut üzerinde başka etkileri de bulunmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda adetler daha düzenli ve daha az sancılı görülmektedir. Ayrıca adet öncesinde yaşanan gerginlik ve ödem gibi belirtiler de doğum kontrol hapı kullanan kadınlar da daha hafif olmaktadır. Her ne kadar eski jenerasyon doğum kontrol hapları vücutta tüylenmeye neden olsa da artık yeni haplar da bu etki tersine işlemektedir ve kıllanma azalmaktadır. Doğum kontrol hapı içerisinde yer alan hormonlar sayesinde kemik yapısının daha da güçlendiği gözlenmektedir. Doğum kontrol haplarının ayrıca çikolata kisti ve myom kaynaklı kanamaları düşürdüğü, over tümörü, kist ya da kolon kanseri riskini azalttığı bilinmektedir. 



Gebelikte Geçirilen Herpes Enfeksiyonu Bebeği Nasıl Etkiler?

Halk arasında uçuk olarak bilinin herpes enfeksiyonuna herpes simpleks virus adı verilen bir virüs neden olmaktadır. Herpesin 8 farklı çeşidi bulunmakta ancak aralarından üç türe sık olarak rastlanmaktadır. 

Herpesi tehlikeli yapan şeylerden birisi de bulaşıcı olmasıdır. En çok rastlanılan üç tür arasında ilk sırada ağız ve alt yüz çevresinde görülen HSV 1 türü gelmektedir.  İkinci sırada ise genital bölgeye yerleşen HSV 2 ve üçüncü sırada ise zonaya neden olan HSV 3 yer almaktadır. HSV 2 tip uçuk cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu türe özellikle hamile kadınların özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. 

HSV 2 Belirtileri Nelerdir?

Genital bölgede meydana gelen uçuğun belirtileri kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Burada belirleyici etmen kişinin daha önceden bu virüs ile karşılaşıp karşılaşmadığıdır. Virüse ilk defa yakalanan durumlar birincil enfeksiyon, tekrarlayan kişiler ise tekrarlayıcı enfeksiyon olarak değerlendirilir. 

Daha önce HSV 1 virüsüne maruz kalmış kişilerde belirtiler daha hafif olmaktadır. Genital uçuk dış genital bölgeye yerleşir ve grip benzeri belirtiler gösterir. Ayrıca virüsün oluştuğu yerde ufak ve ağrılı baloncuklar oluşur. Birincil enfeksiyondan sonra tekrarlayıcı enfeksiyon görülme olasılığı oldukça yüksektir. 

Tekrarlayıcı enfeksiyonda belirtiler daha hafiftir ve birincil enfeksiyona yakın bir bölgede meydana gelmektedir. Tekrarlayıcı enfeksiyon, birincil enfeksiyona göre daha bulaşıcı bir yapıya sahiptir. 

Bebek Üzerindeki Etkileri

Doğum başladığı esnada birincil ya da tekrarlayıcı enfeksiyona sahip olan kişilerde sezaryen doğum tavsiye edilmektedir. Bu şekilde bebeğin doğum esnasında virüsle teması engellenmiş olur. Bunun önüne geçilmesi için gebeliğin sonlanmasına yakın herpes enfeksiyonu belirtileri gösteren anne adaylarının mutlaka doktora başvurması gerekmektedir. 

Aksi takdirde doğum başladığı esnada genital bölgede yer yer alan virüsler amnios zarından bebeğe geçmektedir. Doğum türüne bakılmaksızın herpes enfeksiyonuna sahip olan annelerin doğumdan sonra bebekleri yakından incelenmekte ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. 

Ayrıca doğumdan sonraki dönemde annelerin hijyene ekstra dikkat göstermesi ve genital bölgede yer alan lezyonların bebeğe herhangi bir şekilde temas etmesini önlemesi tavsiye edilmektedir. 

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı

LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!
Facebook: @drsevaltasdemir
Instagram: @drsevaltasdemir
Fertijin TV-YouTube
 



Cevapla