Sosyal fobiniz olabilir!

Webmasterlar, bu bölümümüzde web sitenizi tanıtabilir. Açıklamalarda bulunabilirsiniz.. Bu bölüm dışında Site Tanıtımı yasaktır..!
Cevapla
Kullanıcı avatarı
dean534
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 277
Kayıt: 01 Nis 2015 [ 14:48 ]

Sosyal fobiniz olabilir!

Mesaj gönderen dean534 »

Ya eleştirilirsem, ya hata yaparsam, ya yanlış bir şey söylersem veya ağızdan yanlış bir kelime çıkar mı korkusundan dolayı kendisiyle dalga geçebileceği düşüncesine kapılan kişiler sosyal fobi yaşadığının farkında değillerdir.
KENDİNİZE DÜRÜST OLUN, İTİRAF EDİN! İNSAN İÇİNE ÇIKMANIZA ENGEL OLMASIN!
Bu düşünceler neticesinde kişiler yeterli performanslarını sergileyemezler veya performans sergilemekten kaçınırlar. Sosyal fobi, diğer adıyla sosyal anksiyete bozukluğu toplumda en çok görülen rahatsızlıklardan biridir.
Psikiyatrist Dr. Burak Toprak, sosyal fobisi olan kişilerin günlük yaşamlarında maruz kaldıkları problemleri, tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve bu kaygıların çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.
DAVRANIŞLAR, SÖYLEMLERDEN DAHA AÇIK FİKİRLER VERİR!
 
Genellikle bir sunum yaparken rahatsız olurlar, yüzlerinin kızaracağını, seslerinin titreyeceğini, tuhaf görüneceklerine dair kaygıların insanlar tarafından anlaşılacağını ve rezil olacaklarını düşünürler.
 
Bazen en yakın arkadaşları ile keyifli bir sohbet yaparken masalarına oturan pek fazla tanımadıkları insanlar nedeniyle konuşmayı sürdürmekten vazgeçip dinleyici olmayı yeğlerler ve bir müddet sonra ortamdan sıkılmaya başlarlar.
 
Toplu bir orama girdiklerinde (otobüs, metro, kafe, lokanta vb.) gerginlik hissederler. Sanki insanlar ona bakıyorlar, bir tuhaflık olduğunu düşünecekler ve onunla ilgili yorum yapacaklar gibi düşünceler toplu ortamlara girmelerini engelleyebilir.
 
Sosyal fobisi olan bireyeler kendi kişisel haklarını bile çoğu zaman savunmak istemezler. Örneğin, bir satıcıya verdikleri paralarının arta kalan üstünü bile istemekte tereddüt yaşarlar.
Hiç tanımadıkları insanlara dahi, basit bir yol tarifini sorarken bile heyecana kapılırlar. Genellikle çevreleri tarafından son derece uyumlu olarak bilinirler ve çok beyefendi, hanımefendi yakıştırmasına maruz kalırlar.
SOSYAL FOBİ BİR KİŞİLİK ÖZELLİĞİ DEĞİLDİR
 
Genellikle çocukluk yıllarında başlayan bu durum nedeniyle kişi tüm yaşamını bu duruma göre dizayn etmeye çalışır. Toplu ortamlardan olabildiğince kaçınır, tek başına herhangi bir aktivite yapmak istemez, okul ya da iş yaşamındaki sunumlardan bir bahane ile kurtulmaya çalışır.
 
Kişi genellikle bu durumun bir kişilik özelliği olduğunu düşünür ve tedavi arayışına girmek istemez ya da olumsuz bir tedavi deneyimi bu durumun düzelmeyeceğine dair yanlış inanışı pekiştirir.
 
Sosyal fobisi olan kişiler toplum içinde telefonla konuşamama, küçük bir grup etkinliğinde bulunamama, toplum içinde yemek yiyememe, yetkili biri ile veya dinleyiciler önünde konuşamama, başkaları tarafından izlenirken çalışamama, yazamama, çok iyi tanımadığı biriyle yüz yüze konuşamama,  romantik bir ilişki için insanlara yakınlaşamama ve ısrarcı bir satıcıya karşı koyamama gibi tedirginlikler yaşayabilir.
 
SOSYAL FOBİ TAMAMEN TEDAVİ EDİLEN BİR HASTALIKTIR
 
Sosyal fobi bir düşünce, beyin hastalığıdır. Unutmayın kişilerin davranışları, söylediklerinden daha açık fikirler verir. Bu hastalığın sizi rahatsız ve huzursuz hissettirdiğini kendinize itiraf edin. Yani bir şekilde kabullenmelisiniz.
 
Kendinize dürüst olun. Sosyal fobi tedavisinde kullanılan ilaçlar ve/veya psikoterapi tedavisi ile son derece başarılı sonuçlar alınabilir. Bu rahatsızlığı çözmek için ilk adımı atmanız, hayatınızı daha yaşanabilir bir hale getirebilir.
 
Psikiyatrist Uzm. Dr. Burak Toprak
LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!
Facebook: @psikiyatristburaktoprak
Instagram: @psikiyatristburaktoprak
YouTube – Psikiyatrist Dr. Burak Toprak
LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!



Cevapla