yusufçuk

Hayvan dostlarımız hakkında herşey bu bölümümüzde.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
dahi_yane
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 267
Kayıt: 19 Şub 2007 [ 15:50 ]

yusufçuk

Mesaj gönderen dahi_yane »

Evrimciler yusufçukların kanat yapılarının diğer böceklerden farklı olması dolayısıyla ilk başta “ilkel böcekler” olduğunu iddia ettiler. Oysa yusufçukların uçuş mekanizması çok kompleks bir sistemdir. Bunu fark eden bilim adamları, IMB ve dünyanın önde gelen helikopter üreticisi Skorsky firmaları önderliğinde yusufçuğun uçuş tekniğini incelemeye başladılar. Havadaki manevraları göz önüne alınarak 2000 adet özel çizim gerçekleştirildi. Çalışma sonunda yusufçuktan alınan örneklerle Skorsky’nin asker ve mühimmat taşımak için ürettiği yeni modeli ortaya çıktı. Yusufçuğun vücudu, metalle kaplanmış izlenimi veren halkalı bir yapıya sahiptir. Buz mavisinden bordoya kadar çeşitli renklerdeki gövdenin üzerinde çaprazlama yerleşmiş iki çift kanat bulunur. Bu yapı sayesinde, yusufçuk çok iyi bir manevra yeteneğine sahiptir. Uçuşu hangi hızda ve hangi yönde olursa olsun, aniden durup ters yönde uçmaya başlayabilir. Veya havada sabit durup avına saldırmak için uygun bir pozisyon bekleyebilir. Bu durumda iken olduğu yerde kıvrak bir dönüş yaparak avına yönelebilir. Çok kısa bir zamanda, böcekler için şaşırtıcı sayılabilecek bir hıza; saatte 40 km’ye ulaşır. Bu hız, bir insanın saatte bir kaç bin kilometre hızla uçmasıyla eşdeğerdir. İnsanlar bu hıza sadece jet uçakları sayesinde ulaşabilirler. Ancak jet uçaklarının boyutunun da oldukça büyük olduğu düşünülürse, yusufçuğun ve yüksek hızlarda uçan diğer böceklerin bu uçaklardan bile daha hızlı uçtukları anlaşılır. Yusufçuk kazandığı maksimum hızla avına çarpar. Çarpmanın şoku çok şiddetlidir. Ama yusufçuğun zırhı hem çok sağlam hem de çok esnektir. Zırhın esnek yapısı çarpmadan doğan enerjiyi emerek böceği rahatlatır. Ama aynı şeyi avı için söylemek mümkün değildir. Yusufçuğun avı, çarpmanın oluşturduğu şok ile ya tamamen sersemler ya da ölür. Çarpışma sonrasında ise yusufçuğun en etkili silahları olan arka bacakları devreye girer. Uçuş sırasında arkaya doğru kıvrık olan bacaklar, hızla öne açılarak sersemlemiş olan avı havada yakalar. Artık sıra çelikten farksız olan alt çeneye gelmiştir. Av kısa sürede parçalanarak yenir.LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!

LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!

Çok yüksek hızlarda uçarken ani manevralar yapabilen yusufçuğun görme yeteneği de kusursuzdur. Yusufçuk gözü, dünyanın en iyi böcek gözü olarak kabul edilir. Her birinde 30.000 kadar ayrı mercek bulunan bir çift göze sahiptir. İki yarım küreye benzeyen ve başının yarısı kadar yer kaplayan gözler, böceğe çok geniş bir görüş sahası sağlar. Yusufçuk gözleri sayesinde neredeyse arkasında olup bitenleri bile gözleyebilir. Yusufçuğun kanatları ise hem öne-arkaya hem de yukarı-aşağı hareket edebilir. Kanatların bu hareketi, kendilerini gövdeye bağlayan kompleks bir eklem yapısı sayesinde gerçekleşir. Yusufçuğun sırtında biri önde diğeri arkada olmak üzere iki çift kanat vardır. Kanatlar karşıt zamanlı olarak çalışır. Yani öndeki iki kanat yükselirken, arkadaki iki kanat alçalır. Kanatların hareketi iki karşıt kas grubunun hareketi ile sağlanır. Kasların bir ucu gövdenin içinde kaldıraç şeklindeki uzantılara bağlıdır. Bir kas grubu kasılarak bir çift kanadın yükselmesini sağlarken, öteki kas grubu da aynı oranda esneyerek ikinci çiftin alçalmasını sağlar. Helikopterler de aynı yöntemle alçalıp yükselir. Bu nedenle yusufçukların diğer bir adı da helikopter böceğidir.



Kullanıcı avatarı
dahi_yane
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 267
Kayıt: 19 Şub 2007 [ 15:50 ]

Mesaj gönderen dahi_yane »

nie ilgilenmediniz benim yusufçuklarımla yaa :huh: :(

Kullanıcı avatarı
cetin445
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 47
Kayıt: 01 Haz 2007 [ 21:06 ]

Mesaj gönderen cetin445 »

ben daha yeni gördüm.. baya bir ilginçmiş ya... aslında hayvanların zaten keşfedilemeyen birçok özelliği olduğunu düşünüyorum...paylaşım için teşekkürler...

Kullanıcı avatarı
dahi_yane
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 267
Kayıt: 19 Şub 2007 [ 15:50 ]

Mesaj gönderen dahi_yane »

ben teşekküe ederim cetin445, aklını kullanana ipucu çok doğada..

Kullanıcı avatarı
prensess
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1082
Kayıt: 02 Nis 2007 [ 18:56 ]

Mesaj gönderen prensess »

pek yusufçuğa bilimsel olarak yaklaşmadım yada bir canlı hayvan olarak bana çok sempatik bir sembol olarak göründü.Şuan okudum ve farkettim gerçekten çok ilginç bi canlı şeker olmasının dışında :D paylaşım çok güzel olmuş dahi_yane =D>

Kullanıcı avatarı
dahi_yane
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 267
Kayıt: 19 Şub 2007 [ 15:50 ]

Mesaj gönderen dahi_yane »

yıllar önce kevin costner ın sonsuz aşk filmiyle dikkatimi çekmişti yusufçuklar..araştırıncada ilgim arttı..teşekkür ederimprensess,

Kullanıcı avatarı
caretta
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 23
Kayıt: 01 Kas 2008 [ 00:26 ]

Re: yusufçuk

Mesaj gönderen caretta »

Yusufçuğun Kanatları

Yusufçuğu yusufçuk yapan en önemli özelliği kanatlarıdır. Kanatların kullanılmasına imkan tanıyan uçuş mekanizmasının kademeli evrim modeli ile açıklanması ise mümkün değildir. Her şeyden önce kanat kavramı evrim için bir çıkmazdır. Çünkü kanatlar sadece bütünüyle gelişmiş oldukları takdirde iş görür.

Bir an için herhangi bir dış etken nedeniyle, karadaki bir böceğin genlerinde bir değişim (mutasyon) yaşandığını ve gövdedeki bazı deri tabakalarında belirsiz bir değişim olduğunu varsalım. Bunun üzerine yeni mutasyonlar eklenerek 'tesadüfen' bir kanat oluşmuş olabileceğini öngörmek tamamen akıl dışıdır. Çünkü gövdede meydana gelecek mutasyonlar, böceğe çalışır bir kanat kazandırmadığı gibi karadaki hareket kapasitesini de iyice azaltacaktır. Çünkü böcek henüz uçmasına yaramayan, ama kendine ağırlık yapan bu yapıları taşımak zorundadır. Bu ise, bu böceği diğer hem cinslerine göre daha dezavantajlı kılacaktır. Evrim teorisinin temeli olan doğal seleksiyon mantığına göre, bu sakat canlının ve onun neslinin elenip yok olması gerekir.

Kaldı ki mutasyonlar çok nadir görünen değişikliklerdir. Dahası canlılara her zaman zarar verir, çoğu zaman ölümcül sakatlıklara yol açar. Dolayısıyla başlangıçtaki böceklerin gövdesindeki oluşumların, küçük küçük mutasyonlarla yusufçuğun uçuş mekanizmasına dönüşmesi, her yönden imkansızdır.

Görüldüğü gibi yusufçuk her biri tek tek mükemmel yapıya sahip bir sistemler bütünüdür. Bu sistemlerin herhangi birindeki küçük bir eksiklik, diğer sistemlerin işe yaramamasına yol açacaktır. Ama sistemlerin hepsi kusursuzca yaratılmıştır ve bu sayede canlı yaşamını sürdürür.

Kullanıcı avatarı
göKhan.
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2544
Kayıt: 12 Oca 2008 [ 17:09 ]

Re: yusufçuk

Mesaj gönderen göKhan. »

Teşekkürler

Cevapla