Hamster Bilgileri !...

Hayvan dostlarımız hakkında herşey bu bölümümüzde.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Uyus
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 1029
Kayıt: 15 Eyl 2007 [ 10:09 ]

Hamster Bilgileri !...

Mesaj gönderen Uyus »

_Hamster Almanız İçin 10 Neden_
1- Bir hamsterı dolaştırmanız gerekmez.
2- Bir hamster bağırıp çağırıp komşularınızı rahatsız etmez.
3- Bir hamster fazla yemek seçmez.
4- Bir hamsterı fırçalamanız gerekmez.
5- Bir hamstera tuvalet eğitimi vermeniz gerekmez.
6- Bir hamsterı yıkamanız gerekmez.
7- Bir hamster çok nadir ısırır.
8- Bir hamsterın tüyleri evinizin muhtelif yerlerine yayılmaz.
9- Bir hamsterın tüylerini kesmeniz gerekmez.
10- Bir hamster her zaman sizin şirin, akıllı ve sevimli dostunuz olur.


_Barınma Beslenme Ve Davranış Bilgileri_

Hamster çok meraklı bir hayvandır, herşeyi heryeri keşfetmek ister. Oyun oynamayı ve saklanmayı çok sever. Hamster temiz bir hayvandır, kafesinin ve evinin devamlı temiz olmasını ister. Öyle ki kafeste beslenen bir hamster kafesin bir köşesine uyuyacağı yeri hazırlamışsa , tuvaletini bu köşeye en uzak yere yapar. Hatta bazen dışarı atar. Bu yüzden hamster'ınızın kafesini sık sık temizlemeli, altlık materyalini değiştirmelisiniz. Altlık olarak hamster kafesinizde ağaç talaşı veya gazete kağıdı kullanabilirsiniz. Hamster için mahremiyet çok önemlidir, kendisini insanlardan , diğer hayvanlardan ve hatta diğer hamster'lardan gizlemek isterler. Bu yüzden hamster'ınızın kafesine, içine girip saklanabileceği bir aksesuar koymanız, onun bu içgüdüsünün tatmini için faydalı olacaktır.
Birkaç tane hamster'ı aynı kafeste tutabilirsiniz. Bunun için dişilerle erkekleri farklı kafeslere ayırıp, onlara içine girebilecekleri, saklanabilecekleri yerler sağlamalısınız. Ancak yine de hamster'larınızın yaşları ilerledikçe kavga etme riskleri vardır. Bu yüzden en iyisi bu yalnızlığı seven küçük hayvanları tek olarak ayrı kafeslerde bakmaktır.
Yeni aldığınız hamstır'ınızı elinize almadan önce onu kendinize alıştırmalısınız. Onu alıp eve getirdiniz, kafesine koydunuz, ona birkaç gün izin verin yeni evine, yeni ortamına alışsın. Daha sonra onu elinize alıştırın, elinizi kafese sakın onu avucunuza almayın, onun elinize tırmanmasını sağlayın. Asla onu derisinden tutup kaldırmayın ve uyurken rahatsız etmeyin çünkü birden uykudan uyandırıldıklarında hamster'lar agresif davranışlar sergileyebilirler.
Hamster'lar doğal olarak gündüz uyuyup gece faal olan hayvanlardır. Direkt güneş ışığını yada parlak ışığı sevmezler. Eğer hamsterinizi gündüz sevmek istiyorsanız onu yavaşça uyandırın ve uyanır uyanmaz elinize almayın. Birkaç dakika iyice ayılması ve ışığa alışması için bekleyin. Çünkü hamsterler çok derin uyurlar ve uyandıklarında çok sinirli olurlar. Hamsterinizin sinirli olduğunu kulaklarını geriye yatırmasından anlayabilirsiniz. Hamster çok güçlü bir sahiplenme iç güdüsüne sahiptir. Kafesine yuvasına ve aksesuarlarını sahiplenir. Onlara diğer hamsterları ve hatta sahibinin ellerini bile yaklaştırmak istemez . Kafes dışında çok uysal, oyuncu ve sevecen olan bir hamster kafes tellerinden içeri parmaklarınızı soktuğunuzda sizi ısırabilir. Bu sahiplenme duygusu dişilerde daha güçlüdür.
Diğer bütün kemirgenlerde olduğu gibi hamster'larında koku alma duygusu çok gelişmiştir, dünyayı burunlarıyla algılarlar. Anne hamster yavrularını kokuları sayesinde tanır. Bu nedenle emziren bir annenin yavrularına kesinlikle dokunmayın, anneyi rahatsız etmeyin ve onu tamamen sessiz sakin ortamda yalnız bırakın. Eğer yavruyu elinize alırsanız elinizin kokusu yavruya geçecek ve anne yavrusunu tanıyamayacaktır. Sonuçta onu bir yabancı zannederek ya öldürür yada yuvadan atar. Erkek hamster'lar yalnız yaşamayı tercih ederler, aileye katılmazlar. Erkek hamster'lar kendi yavruları dahi olsa genelde yavruları ya öldürür ya da yuvaya yaklaştığı için dişi tarafından öldürülür. Hamster her ne kadar insanla çok iyi anlaşsa da kendi türüyle geçinemeyen yalnızlığı seven bir hayvandır. Hamster, kışları soğuk geçen bir iklim bölgelerinde iki ay kadar kış uykusuna yatar. Ancak evde baktığımız hamster'lar standart oda sıcaklığı koşullarında kış uykusuna yatmayacaklardır.
BARINMA

Hamster için plastik altlıklı tel kafesler idealdir. Tahta kafesler uygun değildir. Tahta kafesin tabanı idrar ile ıslandığında uzun süre nemli kalır, bu da hamsterin sağlığı için zararlıdır. Ayrıca hamster tahta kafesi kolaylıkla kemirip kaçabilir. Kimi zaman cam akvaryumda da hamster bakılabilir ancak bu da hamster için pek uygun değildir. Akvaryumun içinde yeterli hava sirkülasyonu olmadığından tabanında rutubet oluşur. Rutubet hem hijyen açısından sakıncalıdır, hem de hamsterin hoşlanmadığı bir ortamdır. Hamsterin içme suyu ihtiyacını karşılamak için hamsterlere özel imal edilmiş sulukları tercih edin. Küçük bir tabağa su koymak veya kuşlar için imal edilmiş sulukları kullanmak pek işe yarmaz. Çünkü hamster kısa zamanda bunların içini yiyecek parçaları, kabukları ve kağıt parçalarıyla dolduracaktır. Hamster bir çöl hayvanıdır. Doğada bitkilerin içindeki öz sularını emerek veya yaprakların uçlarındaki su damlalarını yalayarak su ihtiyacını karşılar. Özel imal edilmiş hamster sulukları ile hem onun daha doğal bir şekilde su içmesini sağlamış olursunuz hem de suyun temiz kalmasını sağlamış olursunuz.
Hamster kafesine koyacağınız oyun tekerleği hem hamsterinizi eğlendirecek hem de egzersiz yapmasını sağlayacaktır. Hamsterlerin kesinlikle egzersize ihtiyaçları vardır. Sürekli hareketsiz kalan hamsterlerde kalıcı felçler oluşabilir.


Hamster kemirgen bir hayvandır. Yiyeceklerini yavaş yavaş kemirerek yerler ve yavaş hazmederler. Tohumlar ve fındık fıstık gibi sert gıdalardan hoşlanırlar zaten hamsterlerın diş ve çene yapısı gıda depolama keseleri ve sindirim sistemleri yumuşak gıdalar için uygun değildir.
Hamster verdiğiniz yiyecekleri yanaklarında bulunan keselerde depolar, yuvasına taşır ve orada saklar. Ne zaman yiyeceğine kendisi karar verir. Yumuşak gıdalara da hayır demezler, severek yerler ama devamlı yumuşak gıdalarla beslenmenin birkaç sakıncası vardır.
Sert gıdaların kemirilmesi, kesici dişlerin törpülenmesini de sağladığından devamlı yumuşak gıdalarla beslenen hamsterların dişleri aşırı uzar ve bir süre sonra yem yiyemez hale gelir.
Yumuşak gıdaların keselerden geri geri çıkarılması çok zordur.
Yuvaya taşınan ve saklanan yumuşak gıdalar çabuk çürür ve kokuşur.
Yumuşak gıdaların su oranı fazla olduğundan sindirim problemlerine neden olur.
S u her canlıda olduğu gibi hamster için de hayati önem taşır. Halk arasında hamster'ların su içmediği gibi yanlış bir inanış vardır. Hamster su içer ama çok değil. Çoğu zaman verdiğiniz meyve ve sebzelerin içerdiği su hamster için yeterlidir. Ancak fındık, fıstık, tohum veya pellet yem gibi kuru gıdalarla beslenen hamster'lara mutlaka su verilmelidir.
Evcil hayvan mağazalarında bulabileceğiniz, hamster için özel imal edilmiş tohum karışımı yemler idealdir. Ay çekirdeği hamsterin favori tohumudur. Fındık, fıstık, ceviz içi, kuş yemi, darı, mısır, ay çekirdeği, kuru kedi ve köpek mamaları, bisküvi, muhabbet kuşu ve papağan krakerleri, bayat ekmek, buğday hamsterlerin severek tükettiği sert gıdalardandır. Bunun yanında haftada ki üç defa mavi lahana, ıspanak, havuç, elma , patates gibi meyve ve sezeler, sebze kökleri, haşlanmış et, haşlanmış yumurta vermek de vitamın takviyesi açısından çok faydalıdır.
Yeni doğmuş yavrular gözleri açılana kadar anneleri tarafından emzirilir. Gözleri açıldıktan sonra yavaş yavaş annelerinin yemlerinden de yemeye başlarlar. Gebe dişiler, süt emziren anneler ve katı gıda almaya yeni başlayan yavrular için haşlanmış yumurta ve süt tozu ile hazırlanan karışımın verilmesi çok faydalıdır.
Hamster'ınıza kesinlikle vermemeniz gereken gıdaların başında çiğ et gelir. Portakal, mandalina, limon, kavun ve karpuz gibi çok sulu meyveler de hamster için iyi değildir. Ayrıca soğan ve sarımsak türleri de hamster'lara kesinlikle verilmemesi gereken gıdalardandır.



Cevapla