çincilla...

Hayvan dostlarımız hakkında herşey bu bölümümüzde.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Uyus
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 1029
Kayıt: 15 Eyl 2007 [ 10:09 ]

çincilla...

Mesaj gönderen Uyus »

Resim

ÇİNCİLLA NEDİR ?...

Ülkemizde chinchilla, Çinçilya, çinçilla, şinşila gibi isimlerle telaffuz edilen Çinçilya, son derece değerli bir kürk hayvanı olup ana vatanı Güney Amerika Ant dağlarıdır. Rodentia takımından, Hystricomorpha alt takımında Çinçilya familyasındandır

Çinçilya’nın doğal ortamı benzerlerine göre farklılık gösterir. Mağaralarda ve kayalar arasındaki yarıklarda yaşarlar. Çok sosyal bir hayvan olan chinchilla; yaklaşık 100 er bireylik koloniler halinde yaşarlar. Bu koloni tarzı yaşam onların yılan, şahin, tilki, baykuş ve diğer gece avcılarından da korunmasına yardımcı olur.

Çinçilya birkaç korunma mekanizması ile donatılmıştır. Bunlardan ilki düşük ışık altında renklerinin kayaya benzemesidir. Bu sayede gece avcıların onları fark etmesi zorlaşır.

İkincisi uzun kuyruklarının bir dengeleyici görevi görmesi sayesinde hızlı bir şekilde kaçabilmelerine ve daha büyük uzaklıklara zıplayabilmelerine olanak tanır. Çinçilya arka ayakları sayesinde uzak mesafelere zıplayabilirler.

Deri ve kürk yapısı sayesinde soğuktan korunabilirler. Bu nedenle dağların yüksek rakımlarında yaşarlar.

Tüylerinin çok sık olması nedeni ile bit benzeri parazitlerden kornurlar.

Gündüz erken saatlerde veya gece geç saatlerde beslenmek için yuvalarından çıkarlar. Uzun bıyıkları Çinçilya için bir radar gibi gece karanlığında yönünü bulmasını sağlar.

Vejeteryan olan chinchilla’lar doğal hayatta kurumuş ot,kök, tohum, meyve, ve benzeri bitkiler ile beslenir.

Derisi kaliteli kürk yapımında kullanılır.


...BAKIMI...

Çinçilya bakımı çok kolay bir hayvandır. Yem verme işlemi sadece akşam saatlerinde bir kaşık yem vermekten ibarettir. Çinçilya günlük 25-30 gr. yem tüketir. Yem maliyeti bir hayvan için yıllık 6-8 Euro arasındadır.

... BESLEME...

..Doğal ortamında ağaç kovukları ve mağaralarda yaşayan Çinçilya anın besin kaynakları da yabani bitki tohumları ve ağaç kabuklarıdır. Kısaca Çinçilla otçul bir hayvandır. Bu nedenle yaşamlarını sürdürmek için yem ve suyun yanında kuru ota da ihtiyaçları vardır. Diğer gece hayvanlarında olduğu gibi bu hayvanlar da her gün akşam üzeri yemlenirler. Yem verme işi sadece akşamları hayvan başına bir yemek kaşığı (25-35gr) yem paylaştırmaktan ibarettir.


...Çinçilya'larda Üreme...

Polygami (çok eşlilik) olarak yaşayan Cinçilya’larda en uygun aile yapısı 1 erkek 4 dişi den oluşan yapıdır. Özel kafes yapısı ve boyunlukları nedeni ile 4 dişi kendi odalarından dışarı çıkamaz iken erkek Cinçilya 4 odaya da açılan tünel sayesinde dişilerinin yanına gidebilir.

Dişi chinchillalar ortalama yılda 3 kez hamile kalır ve her doğumda 1-6 arası yavru doğurur. En sık karşılaşılanı 2-3 dür. Dişi Cinçilya nın gebe olduğuna ait bazı ipuçları şöyledir.

Ağırlığı artar.

Beslenmesi değişir. (daha fazla ve seçerek yemeye başlar.)

Bulunduğu yerde genellikle uzanır vaziyette durur.

Hareketliliği yavaşlar ve çabuk yorulur.


Ancak dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, iyi beslensin diye dişiye çok yem vermemek gerekir. Zira aşırı beslenme nedeni ile yavrular iri olur ve doğumun zor gerçekleşmesine ve hatta anne Cinçilya’nın doğum esnasında ölmesine neden olabilir. Burada uyulması gereken kural; aşırıya kaçmadan anne Cinçilya’ya gebeliği süresince gerekli olacak vitamin ve mineralleri vermek olmalıdır.

Verilen yemin ve suyun taze ve bozuk olmadığına dikkat edin.

Doğumdan sonra ilk 10 gün kum banyosu yaptırmayın.

Ekstra ürünlerle vitamin C,kalsiyum takviyesi yapın.


...DOĞUM...

Doğumlar ekseriyetle gece olmakla beraber, sabaha yakın erken saatlerde de olabilir. Erkek chinchilla doğum yapacak dişiye yardımcı olmak için yanında bekler ve doğum esnasında yavruyu çekerek doğuma yardımcı olur.

...Doğan yavrular gözleri açık,dişleri çıkmış ve kürkleri ile doğar. Doğum sonrasında yavruyu yalayarak kurutmak erkek Cinçilya’nın görevidir. Özellikle kış aylarında sıcaklığın 10 °C nin altına düşmesi ıslak doğan yavruların ölmesine neden olabilir.

...Dişi Cinçilyalar doğum sonra 5 gün içerisinde tekrar hamile kalabilir. Eğer dişi 3 veya daha fazla yavru doğurmuşsa 2 ay dinlendirilmeyi hak etmiştir. Zira her doğum dişi Cinçilya’yı biraz daha yıpratır, kendisine toparlanma fırsatı verilmezse ilerleyen günlerde doğum verimliliği düşer.

...Yeni yavrunun doğum sonrası ağırlık değişimi ekte verilmiştir. Yavrular doğduktan sonra 56 gün annesinin yanında kalmalı, 56. günden sonra annesinden ayrılarak ayrı kafese taşınmalıdır

...Kafes Özellikleri...

...Dünya'da Çinçilya'lar evcil hayvan olarak ev, ofis gibi yerlerde yaşadığı gibi kürkü için de endüstriyel yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Bu nedenle kafesleri iki ana gruba ayırabiliriz. Evcil olarak kullanılacak kafesler tamamen kişilerin hayal gücüne kalmış olup yüzlerce çeşit kafes vardır.Bu kafeslerin ebatları genelde 170 cm x 40 cm x 50 cm.

...ÇİNÇİLLA RENK ÇEŞİTLERİ ?...

Resim
Mosaic

Resim
Pink White

Resim
Silver

Resim
Standart Grey

Resim
Violet

Resim
Violet Beige

Resim
Violet Tov

Resim
White Violet



Kullanıcı avatarı
Gökl-l@N
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 1329
Kayıt: 25 Kas 2005 [ 10:17 ]

Mesaj gönderen Gökl-l@N »

hehe çok güzel
ben genetikte duydum adını ve çok tuhafıma gitmişti gerçekten çok güzel bir işmi var
ama en güzeli şinşila :)

Cevapla