Motmot'lar...

Hayvan dostlarımız hakkında herşey bu bölümümüzde.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Uyus
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 1029
Kayıt: 15 Eyl 2007 [ 10:09 ]

Motmot'lar...

Mesaj gönderen Uyus »

Resim

Motmot'lar

TROPİKAL AMERİKA'NIN orta irilikteki güzel ve zarif kuşları «momot» lana, raket uçlu garip bir kuyrukları vardır. Dişi ile erkeğin tüyleri birbirinin eşidir, yavrular da ergin motmot'lara benzerler, şu farkla ki onların kuyruğunda raket yoktur. Söylendiğine göre, motmot'lar kuyruk tüylerini gagalarıyle kırkarak bu raket biçimini meydana getirmektedirler. Bununla beraber, kuyruğun bu bölgelerindeki tüyler daha kuvvetsiz olup belki de kuşun, tüylerini gagasıyle düzeltme fonksiyonu sırasında kendiliğinden koparlar. Sebep ne olursa olsun, tüylerin havları yavaş yavaş kopmakta, bazen önce yalnız bir yanındakiler, bazen de her iki yanındakiler birden dökülmekte, en sonunda da raket, kuyruğun geri kalan kısmına sadece çıplak bir sapla bağlı kalmaktadır.
Bu kuyruğu kırkma âdetinin ne şekilde başladığı veya neye yaradığı bilinmemektedir. Motmot, adını andıran sesini duyurduğu zaman, kuyruğu da asabî bir şekilde oynamaktadır. Kuş karanlık tropikal ormanların nispeten alçak bölgelerinde sessizce tünediği zaman da kuyruğu arada bir titremektedir. Bu gibi hareketlerin motmot çiftleri arasında bir nevi bağ vazifesi görmesi mümkündür.
«Momotidae» ailesinin, hepsi Batı Hint adalarının todrteriyle ve belki Eski Dünya'nm arı kuşlarıyle akraba sekiz türü vardır. Siyah gagalarının kenarları çentikli veya testere dişlidir. Ailenin en iri üyesi olan «Güney Amerika ve Meksika adi motmotu» (MomoUıs momota). 35 - 36 santim uzunluğundadır. Sarımsı zeytuni renkte tüyleri vardır. Göğsünde leke gibi bir siyahlık göze çarpar, yüzü siyah, bağının tepesi ve kuyruğunun raketleri kobalt mavişidir. Bu kuşların en ufağı ve en ilkeli sığırcıki iriliğindeki todi motmotu» dur (Hylomanes motmotula). Güney Meksika ile Orta Amerika'da yaşayan bu kuşun tüyleri donuk yeşil ve kahverengidir, başı ile boynu tarçın rengindedir, gözleri çevresinde parlak yeşil çizgiler göze çarpar. Bu motmot yukarıda tarif edilen şekilde kuyruğunu kırmaz.
Motmot'lar çok kere suya yakın köşelerde pek yüksek olmayan dallara tünerler. Pek yaygın değillerdir, ormanlık bölgelerde her 1,5-2 kilometrede bîr veya iki taneden fazlasına rastlanmaz. Motmot'lar sinekkapanlar gibi alçak tüneklerden fırlayarak böcekleri uçar durumda yakalarlar. Motmot'un yuvası terkedilmiş bir ağaçkakan deliği veya kuşların suya yakın bir yerde kazdıkları bir tünel olabilir. Dişi buraya üç veya dört parlak beyaz yumurta yumurtlar. Erkekle dişi sırayla kuluçkaya otururlar.



Cevapla