1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Kutsal SıĞırlar...

Gönderilme zamanı: 29 Ara 2007 [ 22:06 ]
gönderen Uyus
Kutsal SıĞırlar...

HİNDİSTAN'IN «zebu» ları veya öbür adıyla «kambur sığırları» (Bos indicus) özellikle kendi yurtlarında Brahmanlar tarafından kutsal sayılmaktadırlar. Hindu inanışı gereğince, zebu'larra erkekleri ulu yaratıcı Brahma'ya aittir, öört elli yıkıcı tanrı Siva'nın işaretiyle dağlandıkları vakit, diledikleri gibi dolaşmalarına izin verilir. Bahçesine veya dükkanındaki sebzelere dansa bile, zebu'ya kargı koymak hiçbir Hindu'nun aklından geçmez. (Hindistan'da bazı maymunların da zebu'lar gibi imtiyazlı mevkileri vardır.)
Zebu'ların avraks (veya urus) soyundan gelmiş olmaları ihtimali kuvvetlidir. Asya'da Milâttan Önce 4000 sene kadar eski bir tarihte evcilleştirilmişlerdir. Birçok cinsleri olan bu hayvanlar, Avrupa sığırlarından omuzlarında daha iri bir yağlı hörgüç olmasıyla ayrılırlar. Genellikle iri ve sarkık gerdanları, kısa boynuzları ve uzun kulakları vardır. Bazı çeşitleri adi sığırdan daha ufaktır.
Bütün Hindistan'da halk sığırlara büyük saygı gösterir ve pek ender olarak etini yer. Tabiî sebeplerden ölen sığırların etinin yenilmesine bir engel yoktur tabiî.
Zebu'larm tek yurdu Hindistan değildir. Bu sığırlara Çin'de, Doğu Hint adalarında ve Doğu Afrika'da da rastlanılır. Bu hayvanlar bu. bölgelerde sütleri ve etleri için beslenir, ayrıca binek ve yük hayvanı olarak beslenirler.