Kutup Ayısı...

Hayvan dostlarımız hakkında herşey bu bölümümüzde.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Uyus
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 1029
Kayıt: 15 Eyl 2007 [ 10:09 ]

Kutup Ayısı...

Mesaj gönderen Uyus »

Kutup ayısı dünyanın en tehlikeli hayvanlarından biri olarak tanınır. Çok kuvvetli ve korkusuz olan bu hayvan, hemcinsleri de dahil olmak üzere kendisini tahrik eden herkese saldırır. Kutup ayısının hakkından gelebilen tek hayvan, kocaman dişleri olan deniz aygırıdır.
Kutup ayısı Kuzey Denizi'nde ve civarında yaşar. Hayatının büyük kısmı buzlar üzerinde geçer. Buza tutunmasını ve ayağının sıcak durmasına yardımcı olan tüylü tabakaları vardır. Temel gıdası balık olan kutup ayısı, denizin buzlarla örtüldüğü kış mevsiminde balık yakalamak için çok kurnaz bir metot kullanırlar. Buz altında yaşayan, ama hayatlarını devam ettirmek için hava almak zorunda olan balıklar, bu maksatla buz tabakalarda özel teneffüs delikleri açarlar.Kutup ayısı, koku alma duyusuyla bu delikleri keşfettikten sonra, herhangi birinin başına geçerek balığın kafasını yukarı çıkarmasını bekler. O an gelince, ayının dev pençesiyle savurduğu öldürücü bir darbe balığın hayatını sona erdirir. Ayının akşam yemeği hazırdır. Yılın diğer zamanlarında, kutup ayısı balıkları, umumiyetle, buzlar üzerinde dinlenirken yakalar. Buz kalıplarının ve kar yığınlarının ardına gizlenerek usulca suya yanaşır ve gözüne kestirdiği balığa aniden saldırır. Balık suya dalmayı başarabildiği takdirde kurtulmuş demektir.
Kutup ayısı yaz boyunca karada hayatını devam ettirir ve bu sırada ot ve çalılarla beslenir. Ayrıca kutupta yaşayan kır farelerini ve hatta akıntılarda yüzen balıkları avlar.
Kutup ayısı genellikle Eskimolar tarafından postu, yağı ve eti için avlanır. Kutup ayısı 1973' ten bu yana uluslar arası bir anlaşma ile koruma altına alınmıştır. Anlaşma uyarınca yalnızca yöre halkı tarafından geleneksel siyahlar kullanılarak avlanabilmektedir. Beyazımsı kürkü ile kar ve buzun egemen olduğu çevre koşullarına uyum sağlayan kutup ayısı, buzlar üstünde hızla yürüyerek geniş bir bölge içinde dolaşır. Temel besin kaynağını oluşturan fokları sessizce yaklaşıp avlar ve bu hayvanların güneye doğru yaptıkları göçü izleyebilir.
Genellikle dişiden daha iri olan erkeğin ağırlığı 410 - 720 kg dolayındadır. Omuz yüksekliği yaklaşık 1.6 m' ye uzunluğu 2.2 - 2.5 m' ye ulaşabilir. Kuyruğu 5- 10 cm' dir. Küçük kafasını, uzunca bir boyun destekler.
Dişiler, kışın 240 -270 gün süren gebelik döneminin ardından buz yada kar içindeki bir oyukta, genellikle 2 yavru doğurur.Bu esnadaki ağılıkları kilogramın altındadır. Anneleriyle birlikte mağarada geçirdikleri üç ay boyunca, devamlı olarak anne sütüyle beslenirler. İnden çıktıklarında ağırlıkları aşağı yukarı bir kilogramı bulmuştur. Dış dünyadaki hayatlarına, vakitlerinin çoğunu suda oynayarak ve buzda kayarak geçirmek suretiyle devam ederler. Yavrular 10 ay ile 2 yıl arasında değişen bir süre boyunca annelerinin yanından ayrılmazlar.



Cevapla