Hamilelikte Beslenme

Bebek & Çocuk yetiştirme üzerine yararlı bilgilere ulaşabileceğiniz bir bölüm. Çocuklarla ilgili gelişim özellikleri, çocuk sağlığı ve beslenme vs.
Cevapla
Kullanıcı avatarı
ayseNurSymn
Acemi Üye
Acemi Üye
Mesajlar: 1
Kayıt: 03 Eyl 2011 [ 14:03 ]

Hamilelikte Beslenme

Mesaj gönderen ayseNurSymn »

Resim
Hamilelikte Beslenme
Hamileliğiniz süresince bebeğiniz sizin yediklerinizden beslenir. Gelişim sürecinde ona faydalı olacak besinleri tüketmeniz gerekir. Rahat ve dinç bir hamilelik geçirmek, bebeğinizin sağlıklı büyümesini sağlamak için bu konuya özel önem göstermeniz gerekir. Hamileliğiniz süresince tükettiğiniz besinler bağırsağınızda temel besin elemanlarına ayrılarak kana karışır ve karaciğerinize gider. Karaciğerinizde değişik işlemlerden geçer ve kan yoluyla bebeğinizin beslenmesini sağlayan plasentaya ulaşır. Kandaki erimiş oksijen, enerji kaynağı kan şekeri (glukoz) ve yapı taşı olan proteinler de bu şekilde geçer. Su, vitamin ve minerallerde çok rahatlıkla bebeğe ulaşır. Bebeğiniz atıklarını yine plasenta yoluyla geri gönderir.

Faydalı Beslenme
Hamileliğiniz süresince bol bol protein almanız, günlük diyette proteini %20 arttırmanız gerekir. Protein bakımından en zengin gıda süt olduğu için günde 4 su bardağı süt (1 litre) tüketmeniz önerilir. Eğer süt içemiyorsanız gerekli proteini kaşar peyniri, yoğurt, sütlaç, muhallebi gibi içinde bolca süt bulunduran gıdalardan alabilirsiniz.
Yumurta faydalı yiyecekler arasındadır. Haftanın 5 günü yediğiniz takdirde bol vitamin, demir ve protein almış olursunuz. Et, tavuk ve balık tüketmeniz bebeğinizin kan, kas ve organlarının gelişmesine yardımcı olacaktır.
Sebzeler ve meyveler vitamin deposu oldukları gibi peklik yaşamanızı da engellerler.

Günlük Kalori İhtiyacı
Hamilelikte günlük ortalama 2200 ile 2400 kalori almanız gerekir. 300 kalorisi proteinli gıdalardan alınmalıdır. Günlük hareket miktarınız ve hamilelik öncesi ağırlığınız günlük kalori ihtiyacınızı etkiler. Bu tip kişiye özel ihtiyaçların belirlenmesinde bir diyet uzmanından yardım almanız uygun olacaktır. Günlük besinlerle alacağınız demir yeterli olmayacağı için günde 30 miligram elemanter demire almanız gerekebilir. Demir; kırmızı kan hücrelerinin ana maddesidir. Eğer yeteri miktarda demir almazsanız demir eksikliği kırmızı kan hücrelerinin az sayıda yapılmasına ve demir eksikliği kansızlığı denilen duruma yol açabilir. Hamilelikte kan hücrelerinin yapımı bir süre vücudun demir deposu tarafından karşılansa da hamilelik öncesi yetersiz beslenmiş, bol ve düzensiz ve sık adet kanaması olmuş ya da daha önceki hamileliklerde deposunu tüketmişseniz hamileliğinizin başından itibaren kansızlık belirtileri ortaya çıkacaktır. Demir kullanımına genelde 12. haftada hemoglobin değerinize bakılarak başlanmalıdır. Aşırı demir kullanımı bakır ve çinko mineral dengesini bozabilir.

Su Gereksinimi
Su tüm organların düzenli çalışmasını sağlar. Bu nedenle günde en az 2 litre temiz ve yumuşak su içmeniz faydalı olur. Özellikle böbrekleriniz ve bağırsaklarınız daha düzenli çalışacağı için vücudunuzda biriken zararlı atıkların daha hızlı temizlenmesini sağlar.
Hamilelikte Kilo Durumu
Hamileliğiniz süresince 10 ile 15 kg. arasında kilo almanız normaldir. Ancak ilk 20 hafta en fazla 2,5 kg., daha sonra her hafta yarım kg kilo almanız ideal ve dengeli olur. Bu şekilde dengeli bir kilo artışı sağlanmış olur. Aksi taktirde baştan çok kilo alıp bunu durdurmak için yapacağınız perhiz hem sizi hem bebeğinizi yıpratabilir.
Hamileliğinizde aldığınız kiloların sadece 3,5 kilogramı bebeğe aittir. Plasenta 500 gram, amnion sıvısı 1 kilogram, ağırlığı artan uterus 1 kilogram, memeler 300 gram, artan kan ve sıvı da 6 kg. kadardır. Bunun dışında alacağınız her kilo vücudunuzda yağ olarak kalacak ve doğumdan sonra da kalacaktır.

LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP! sayfasından alıntıdır.



Cevapla