Köprü İnsanlar / Gelenekten Geleceğe / Mehmet Zeki Kuşoğlu

Kitap tanıtımlarımıza bu bölümümüzden ulaşabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
yosun*
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 362
Kayıt: 22 Kas 2006 [ 18:46 ]

Köprü İnsanlar / Gelenekten Geleceğe / Mehmet Zeki Kuşoğlu

Mesaj gönderen yosun* »

Resim


Köprü İnsanlar / Gelenekten Geleceğe
Yazarı: Mehmet Zeki Kuşoğlu
Yayını: Leyla ile Mecnun Yayınları
Düşünce - Türk Edebiyatı




Köprü insanlar sanatı hayatta ve insanla buluşturmayı hayatlarının biricik gayesi edindiler.

Hüsn-i hattan tezhibe, mimarîden resim ve heykele, ebrûdan sedefkârlığa varıncaya kadar Türk sanatının bin bir rengini Avrupa ve Asya`nın birleştiği noktadan dünyaya yansıtan bu köprü insanlardan Hattat Hâmid Aytaç, Hattat Halim Özyazıcı, Müzehhibe Rikkat Kunt, kültür tarihçisi Dr. Süheyl Ünver, Ebrûzen Mustafa Düzgünman, Kakmacı Ziya Bey, İstiklâl Madalyası tasarımcısı Heykeltraş Mesrur İzzet Bey, Sedefkâr Vâsıf Bey, Ressam Şevket Dağ ve Mimar Ekrem Hakkı Ayverdi; sanatkar kimlikleri ve pek bilinmeyen yönleriyle kitapta yerlerini alıyorlar. Köprü İnsanlar, aynı iklimin kokularını dermeye ömürlerini adamış on ayrı portrenin; İstanbul âşığı bir sanatkâr elinden ortaya konulduğu, görsel malzemesiyle göz dolduran müstesna bir kitap...





Halen Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü`nde öğretim üyesi olarak görev yapan ve sedefkârlık, oymacılık gibi birçok geleneksel sanat dalının yaşayan usta icracılarından olan Prof. Dr. M. Zeki Kuşoğlu, gerek akademik gerekse sanatçı kimliğinden doğan birikimini Gelenekten Geleceğe Köprü İnsanlar kitabı aracılığıyla okura aktarıyor.
Sanatın gelenekten beslenen yüzünün unutulduğu dönemlerde, türlü meşakkatlere katlanarak yeni nesle Türk-İslam kültür mirasını ulaştıran üstatları en iyi tanımlayan ifade `Köprü insanlar` olarak karşımıza çıkıyor. Kitapta Türk sanatında yer edinmiş birbirinden farklı on ismin sanatları ve bir sanatkâr kimliğiyle yaşamları; kendi ağızlarından veya yetkin kalemlerden anlatılarak mercek altına alınıyor. Hüsn-i hattan tezhibe, mimarîden resim ve heykele, ebrudan sedefkârlığa varıncaya kadar Türk sanatının binbir rengini Avrupa ve Asya’nın birleştiği noktadan dünyaya yansıtan bu köprü insanlardan Hattat Hâmid Aytaç, Hattat Halim Özyazıcı, müzehhibe Rikkat Kunt, kültür tarihçisi Süheyl Ünver, ebrûzen Mustafa Düzgünman, Kakmacı Ziya, İstiklâl madalyası tasarımcısı heykeltıraş Mesrur İzzet, Sedefkâr Vâsıf, Ressam Şevket Dağ ve mimar Ekrem Hakkı Ayverdi; sanatkâr kimlikleri ve pek bilinmeyen yönleriyle kitapta yerlerini alıyorlar.

Kitapta `İstiklal Madalyası` kim tarafından tasarlandı, sedef sanatının zirve ismi kimdir, hat sanat nasıl oldu da Cumhuriyet`in ilk yıllarında en muhteşem halini aldı, kaybolan İstanbul efendiliğinin sembolü kimdir, gibi soruların cevapları saklı…

Köprü İnsanlar, M. Zeki Kuşoğlu`nun kendi yazılarının yanı sıra Uğur Derman, Necmettin Şahiner, Yaşar Nuri Öztürk, Mine Esiner Özen, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu, Celil Ender, Taha Toros, Şevket Rado, Mustafa Düzgünman, Mehmet Nuri Yardım, Rikkat Kunt, İsmail Binark ve kısa süre önce kaybettiğimiz Ali Alparslan gibi isimlerin yazı veya röportajlarından oluşan bir güldeste mahiyeti kazanıyor. Görsel malzemesiyle de dikkat çeken eser, sanatla amatör veya profesyonel olarak ilgilenenlerin kütüphanelerindeki yerini almayı bekliyor.





Cevapla