Küresel ısınmaya karşı basit önlemler

AktüelBilgi Ana Bölüm
Cevapla
Kullanıcı avatarı
yosun*
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 362
Kayıt: 22 Kas 2006 [ 18:46 ]

Küresel ısınmaya karşı basit önlemler

Mesaj gönderen yosun* »

Resim

Gelecek 50 yılın en önemli sağlık sorunu olarak algılanan küresel ısınmadan alınacak basit tedbirlerle insanoğlunun korunabileceği bildirildi.
İnsanların gelişme adına yaptığı faaliyetlerle sera gazlarının atmosferin kimyasını bozduğu, bu nedenle geçen yüzyıla oranla özellikle de son 20 yılda yeryüzü sıcaklığının 0.5 santigrat derece arttığı ancak alınacak basit önlemlerle gelecek nesillerin küresel ısınmadan korunabileceği kaydedildi. Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) atmosfere yaydığı sera gazı miktarının kişi başına 66 ton olduğunu, kişi başına düşen gaz miktarının 10 yılda yüzde 5 arttığını, atmosferin kimyasını bozmada birinci sıradaki Amerika'yı, Avustralya, Kanada, Yeni Zellanda, İrlanda ve Hollanda'nın izlediğini söyleyen Samsun-Sinop Tabip Odası Başkanı Dr. Cem Şahan, küresel ısınmanın, deniz yüzeyinin yükselmesine, yerel iklim şartlarında ve yağışlarda değişime neden olduğunu hatırlattı.
2040 yılından itibaren Kuzey Buz Denizi'nde, yılın bazı dönemlerinde hiç buz kütlesine rastlanmayacağının ön görüldüğünü, dünyayı tehdit eden küresel ısınmayla ilgili Türkiye'nin de yüksek risk altında bulunduğunu ifade eden Dr. Şahan, "Ülkemizde su kaynakları zayıflayacak, orman yangınları, kuraklık ve bunlara bağlı ekolojik bozulmalar olacaktır" dedi.
Küresel ısınmadan dolayı sıtma, sarı humma gibi hastalıklarda artış görüldüğünü, suyun kıtlığı ve sıcak havanın artmasının etkisiyle hijyen sorunları ve kolera riskinin ortaya çıktığını, büyük şehirlerde üst katlarda yaşayanların, kilolu insanların ve çocukların risk altında olduğunu açıklayan Şahan, "Sıcak havalarda, özellikle yaşlı popülasyon da ölüm oranları yükselmektedir. İklim değişikliği büyük olasılıkla sıcak hava dalgalarının sıklığını arttıracaktır. En fazla Batı Avrupa'yı etkisi altına almış olan 2003 yılı sıcak hava dalgası, İngiltere ve Galler'de 2000'in üzerinde ölüme neden olmuştur. En fazla Fransa etkilenmiştir. Fransa'da 2003'teki sıcaklarda bir ayda 14 bin 800 kişi hayatını kaybetmiştir. Sıcak hava dalgalarından kaynaklanan ölümler en çok yaşlı kimselerde görülür. Nem miktarının yüksekliği, aşırı yaz sıcaklarının sağlık üzerindeki olumsuz etkisini arttırır" diye konuştu.
Sürdürülebilir kalkınma kavramının önemini vurgulayan Dr. Şahan, yaşama saygı duymak gerektiğine değinerek şunları söyledi:
"İnsanoğlunun yaşam kalitesi arttırılmalı. Yeryüzündeki yaşamın çeşitliliği korunmalı. Yenilenemeyen kaynakların tüketimi en aza indirilmeli. Yeryüzünün taşıma kapasitesinin üzerine çıkılmamalı. Alışkanlıklarımızı değiştirmeliyiz. Herkesin kendi yöresine sahip çıkmasına olanak tanınmalı. Kalkınma ve çevre bütüncül politikalar çerçevesinde ele alınmalı. Sürdürülebilir kalkınma, hayatı her yanıyla olumsuz etkileyen küresel ısınmadan korunmakla mümkündür. Bunun için de bütün dünyanın basit olan önlemlere yönelmesi gerekir."

"İÇİNDE FOSFAT BULUNMAYAN VE SUDA AYRIŞABİLEN TEMİZLİK ÜRÜNLERİNİ KULLANILMALI"
Dr. Şahan, su, tarım ve gıda, temizlik, enerji, ulaşım, ambalaj, cam, kağıt, metal, alüminyum, sağlık, bilgisayar ve ofis malzemeleri, kozmetik, zehirli kimyasallar, banyo ve mutfakta alınabilecek önlemler paketini şöyle sıraladı:
"Su: Kalkınma programları, tatlı su kaynaklarının sürekliliğiyle uyum içinde yürütülmeli. İçinde fosfat bulunmayan ve suda ayrışabilen temizlik ürünlerini kullanılmalı. Dişler fırçalanırken, bulaşık yıkanırken ve tıraş olunurken su boşa akıtılmamalı. Tuvaletlerde standart modellere göre yüzde 60 daha az su tüketen klozetler kullanılmalı. Sifon çekildiğinde 'suyu renklendirsin ve temizlesin' diye tuvalete asılan maddeler kullanılmamalı. Çamaşır suyu, atık maddelerin ayrılıp çözülmesini sağlayan yararlı bakterileri öldürür. Çamaşır suyu olabildiğince az kullanılmalı. Bozuk musluklar onarılmalı. Suyu kireç ve bakterilerden arındıran filtreler kullanılmalı.
Tarım ve Gıda: Organik tarımla elde edilen ürünler seçilmeli. Uluslararası sertifikaları olan organik tarım ve hayvancılık ürünleri tüketilmeli. Mevsimine göre taze besinler tercih edilmeli. İşlenmiş, ambalajlanmış gıdaların üretim ve tüketim tarihlerine bakılmalı, bilinmeyen kimyasal içeren ürünler satın alınmamalı.
Temizlik: Yalnızca ihtiyaç duyulan temizlik ürünleri alınmalı. Ambalajı geri dönüştürülmüş ürünler tercih edilmeli. Temizlik ürünleri birbiriyle karıştırılmamalı. Kullanma dozu etikette belirtildiği kadar ayarlanmalı. Temizlik ürününü çocukların erişemeyeceği yerlerde saklanmalı. Temizlik ürünleri tam bitene kadar kullanılmalı, ambalajları içinde kalan maddelerle çöpe atılmamalı. Tabaklar bulaşık makinesine konmadan önce yemek artıklarından arındırılmalı. Yanıcı maddeler yaşam alanından uzak yerde tutulmalı. Her türlü temizlikte koruyucu eldiven kullanılmalı.
Enerji: Her tür enerji, elde edilmesinden son kullanıcıya ulaştırılmasına kadar geçtiği tüm aşamalarda havaya, suya, yaşayan canlılara ya da yok edilmesi sorun olan atıklarıyla çevreye zarar verir. Gerekmediği zamanlarda bir saniyeliğine bile olsa ışık kapatılmalı. Her ortam için doğru tip ve büyüklükte ışıklandırma kullanılmalı. Florasan ampuller tercih edilmeli. Mikrodalga fırınlar donmuş yiyeceklerin çözülmesi için kullanılmamalı. Su ocak yerine elektrikli ısıtıcıda ısıtılmalı. Güneşi bol yerlerde güneş enerji sistemlerinden yararlanılmalı. Klimaların filtresi en az ayda bir kez değiştirilmeli. Evler ısı kaybına karşı yalıtılmalı. Eşyalar radyatörler kapanacak şekilde yerleştirilmemeli. Eğer çok ihtiyaç varsa, klima yerine vantilatör kullanılmalı. Klimalar doğrudan güneş ışığı almayan yerlere yerleştirilmeli. Mutlaka kurşunsuz benzin kullanılmalı. Otomobil alırken, kendi sınıfında yakıt tüketimi en az olan modeller seçilmeli. Evde kullanılan yakıtlar düşük kükürt içermeli. Otomobillerde aşırı yük taşımak benzin tüketimini artırır, taşıma kapasitesi aşılmamalı.
Ulaşım: Ulaşım araçlarının karbondioksit (CO2) emisyonu, sera etkisi oluşturan en etkin gazlardandır. Toplam karbondioksit emisyonunun yüzde 80'i ve azot oksitlerin (NOx) emisyonunun yüzde 60'ı karayolu ulaşımından kaynaklanır. Olabildiğince toplu taşıma araçları tercih edilmeli. Kısa mesafelerde yürünmeli. Aracın egzoz emisyon ölçümü, lastiklerin rot-balans ve hava ayarı düzenli aralıklarla yaptırılmalı. Benzin deposu ağzına kadar doldurtulmamalı. Dengesiz ve aracın kapasitesinin üzerindeki yüklemeler, daha fazla benzin yakılmasına ve lastiklerin ömrünün azalmasına sebep olur. Uzun duraklamalarda aracın kontağı kapatılmalı. Kullanılan fren ve debriyaj balatalarının asbestsiz olmasına dikkat edilmeli. Aracın bakımı düzenli olarak yapılmalı. Gereksinim duyulduğundan daha büyük araç alınmamalı. Aracın hava ve yakıt filtreleri her zaman temiz tutulmalı. Araç kullanırken bütün camların sonuna kadar açılması aracın aerodinamik yapısını bozar, daha fazla yakıt tüketilir, bundan kaçınılmalı. Patinajlar ve ani frenler hem daha fazla yakıt tüketilmesine hem de lastiklerin ve fren balatalarının aşınmasına sebep olur. Satın alınan aracın AB emisyon normlarına uygun bir motora sahip olduğundan emin olunmalı.
Ambalaj: Plastiğin doğada yok olma süresi bin yıldır. Ham petrol, doğalgaz gibi yenilenemeyen kaynaklar plastik üretimi için azaltılmakta, oluşan zararlı gazlar hava, su ve çevre kirliliğine sebep olmaktadır. Plastik yandığında, çok tehlikeli bir madde olan ve sera etkisi oluşturan dioksin ortaya çıkar. Plastik ambalajlardan sakınılmalı. Plastik ambalajlı ürünler alınmamalı.
Cam: Kullanılan tüm ürünler içinde yüzde 100 geri dönüştürülebilen ve sonsuz kullanımı olan tek madde camdır. Cam çevreden toplanıp renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Kırık camların eritilmesi ve yeniden değerlendirilmesi, asıl süreçten yüzde 32 daha az enerji kullanılmasını sağlar. Yani, bir tek cam şişe geri dönüştürüldüğünde, 100 vatlık bir ampulü 4 saat yakabilecek enerji tasarruf edilmiş olur. Hammadde kullanımı yerine geri dönüşüm yoluyla üretilen cam, üretimi sırasında neden olunan hava kirliliğini yüzde 20 oranında, su kirliliğini de yüzde 50 oranında azaltır.
Cam ambalajların bir özelliği de cam şişe ve kavanozların yıkanarak tekrar kullanılabilmesidir. Bunlar toplandıktan sonra fabrikada yıkanır ve tekrar doldurulurlar. Bir cam şişe ortalama 20 kez kullanıldıktan sonra geri dönüştürülür. Cam tercih edilmeli.
Kağıt: Kağıdın hammaddesi olan selüloz lifi, odun, pamuk, şeker kamışı ve kullanılmış kağıttan elde edilir. Avrupa'da atık kağıt tüm kağıt üretiminin yüzde 65'ini karşılamaktadır. Kullanımdan geri dönen atık kağıtlar, mürekkepten arındırma ve beyazlatma gibi bir takım işlemlerden geçirilir. Üretilen kağıdın, en iyi koşullarda ancak yüzde 40'ı geri dönüştürülebilmektedir. İş dünyasının yazı kağıtları ve fotokopilerden yılda yaklaşık 1 milyon ton atık kağıt ürettiği tahmin edilmektedir. Yüzde 100 geri dönüşümlü kağıttan üretilmiş bir ton kağıt, 17 ağaç, 4100 kws enerji ve yaklaşık 26.5 metreküp suyun tasarruf edilmesi demektir. Geri dönüşümlü liften üretilmiş kağıt, hava kirliliğini yüzde 74, su kirliliğini yüzde 35, enerji sarfiyatını yüzde 28 oranında azaltmaktadır. Ancak bir süre sonra lifleri parçalanarak kullanılmaz hale geldiği için kağıt atıklarının geri dönüşümü sınırlıdır. Kağıtta geri dönüşüme önem verilmeli.
Metal: Bugün konserve, reçel, hayvan mamaları, tatlılar, çaylar, kahveler, meşrubatlar ve spreyler gibi birçok ürünün saklanmasında metal ambalajlar kullanılmaktadır. Evsel atıkların yüzde 5'ini oluşturan metal ambalajların çöpe atılması, çok büyük miktarda hammadde ve enerji kaybına sebep olur. Metal ambalajların geri dönüştürülmesi, kok kömürü, kireçtaşı ve demir cevheri çıkartılmasının üzerindeki yükü ve çöp dağlarında kapladıkları yeri azaltmaktadır. Bir ton kalay kaplı çeliğin geri dönüştürülmesi sonucu 1.5 ton demir cevheri ve 0.5 ton kok kömüründen tasarruf edilmektedir. Hammadde olarak demir cevheri kullanmak yerine metal ambalajların geri dönüştürülmesi enerji sarfiyatını yüzde 70, hava kirliliğini yüzde 30 ve su kirliliğini yüzde 60-70 azaltır.
Alüminyum: Değerli olması ve çok kolay işlenmesi, alüminyumun geri dönüşümünü kolaylaştırmıştır. Bugün, tüm dünyada dakikada yaklaşık 108 bin alüminyum kutu geri dönüştürülmektedir. Orijinal hammadde kullanmak yerine geri dönüşüm yoluyla üretilen her bir alüminyum kutunun üretiminde yüzde 95 daha az enerji harcanmaktadır. Geri dönüşüm desteklenmeli. Ambalajında geri dönüşüm işareti olan ürünler tercih edilmeli.
Sağlık: Doğru ve dengeli beslenme alışkanlıkları edinilmeli. Doğal yöntemlerle üretilmiş, ekolojik sebze ve meyvelerle beslenmeye özen gösterilmeli. Düzenli spor yapılmalı. UVA ve UVB ışınlarının zararlarından korunmak için mutlaka filtreli güneş gözlüğü kullanılmalı. Güneşe çıkarken mutlaka koruyucu güneş gözlüğü takılmalı. Sigara içilmemeli, içilen ortamlardan uzaklaşılmalı. Evde kullanılan boya incelticileri, temizlik malzemeleri gibi çözücülerin kapakları iş bittiğinde sıkıca kapatılmalı. Bu ürünlerin içinde bulunan bazı zararlı maddeler buharlaşarak havaya karışır ve sağlığı ciddi olarak tehdit eder. Hastalık zamanında doktor kontrolünde ilaç tüketilmeli. İlaçlar ve aşılar uygun sıcaklıkta saklanmalı, kullanmadan önce prospektüsleri okunmalı. Son kullanma tarihi geçen ilaçların çöpe atılması çevre açısından tehlike oluşturur, bu ilaçlar usulüne uygun olarak paketlenerek Belediye Sağlık İşleri'nin denetiminde ortadan kaldırılmalı.
Bilgisayar ve Ofis Malzemeleri: Bilgisayar, yaklaşık 24 kiloluk bir metal, plastik, cam ve silikon yığınıdır. Bir tek bilgisayarda bulunan yongaları üretmek için 12 ton su tüketilir. Bütün bir bilgisayarın üretimindeyse yaklaşık 33 ton su, 1 kg bakır, 700 çeşit kimyasal madde kullanılır, 2300 kws enerji harcanır ve 63 kg çöp ortaya çıkar. Ev ya da iş yerine alınacak bilgisayarın, yazıcının ya da fotokopi makinesinin, hem şimdiki hem de gelecekteki gereksinimleri karşılayacak nitelikte olmasına özen gösterilmeli. Elektrik tüketimi benzerlerine göre daha düşük modeller satın alınmalı. Alınan bilgisayarın ya da ambalajın, CD, disket, toner, kartuş vb. ofis gereçlerinin geri dönüşümlü malzemeden üretildiğinden emin olunmalı. Geri dönüşümlü kağıt kullanabilen yazıcılar tercih edilmeli. Bilgisayardaki metinlerden kağıt çıktısı almaktan vazgeçilmeli. Bu konuda ısrar eden kişilerin de bundan vazgeçmesi sağlanmalı. Yazılı haberleşme yerine elektronik haberleşme, kağıt kullanarak faks çekme yerine bilgisayarla faks çekme ya da e-posta gönderme, belgeleri fotokopiyle çoğaltmak yerine elektronik ortamda iletim kullanılarak kağıt kullanımından vazgeçilmeli. İş yerinde yazıcılar olabildiğince paylaşılmalı. Kullanılmadığı zamanlarda bilgisayar ve tüm ofis gereçleri kapatılmalı. Bekleme konumunda da enerji tüketimi önemli düzeydedir. Yazıcı ve fotokopi makinelerinde, üreticinin önerdiği kağıt ve diğer tüketim malzemelerini kullanılmalı. Yanlış malzeme, gerecin bozulmasına sebep olabilir.
Kozmetik: Kozmetik ürünlerin bulunduğu şişe, kutu vb. kapakları sıkıca kapatılmalı. Güneş, kozmetiklerin içindeki koruyucuların bozulmasına sebep olur, kozmetikler güneşte ve sıcak ortamlarda bırakılmamalı. Ürüne asla su eklenmemeli, su, bakterilerin üremesine sebep olur. Kokusu ya da rengi değişen ürün atılmalı. Ambalajı zarar görmüş ürün satın alınmamalı. Hayvanlar üzerinde test edilen ürünler satın alınmamalı. Geri dönüşümlü ambalajı olan ürünler tercih edilmeli. CFC içeren spreyler kesinlikle kullanılmamalı, ozon tabakasına zarar vermeyen ürünler tercih edilmeli. Makyaj malzemeleri başkalarıyla ortak kullanılmamalı, mikrop bulaşabilir. Temizliğinden emin olmadığınız parfümerilerdeki deneme ürünleri kullanılmamalı. Göz makyajı ürünleri 3-4 ayda bir değiştirilmeli. Yapay tırnak kullanılmamalı, çünkü uzun süre yapay tırnak kullanımı tırnakların ince, donuk ve kırılgan olmasına neden olur.
Zehirli kimyasallar: Oturma ve yatak odasında sentetik halılar, sentetik köpüklerden yapılan şilteler ve döşemeler, köpük, lateks ya da plastik malzemeden yapılan örtüler kullanılmamalı, bunlar uçucu organik kimyasallar (VOC) yayar. Yün, pamuk, jüt gibi organik doğal liflerden üretilmiş halılar tercih edilmeli. Halı yerine ahşap, seramik ya da mantar taban malzemeleri kullanılmalı. Ürünlerde bulunan, brom içeren yanmayı önleyici maddelere kısıtlama getiren TCO 95 etiketi taşıyan bilgisayarlar ve monitörler alınmalı. Kuru temizlemeden olabildiğince uzak durulmalı, makinede yıkanabilen kumaşlar tercih edilmeli. Yatak odasında televizyon, bilgisayar, video gibi elektronik aletler bulunmamalı.
Banyo: Banyoda sentetik kokulu kozmetikler yerine, doğal ürünlerden yapılmış, kokusuz kozmetikler kullanılmalı. Triklosan içeren diş fırçaları, diş macunları ve ağız suları kullanılmamalı. Tehlikeli kokuları ve uçucu organik kimyasalları emebilen vinil yer malzemesinden uzak durulmalı. Klorinle ağartılmış kağıt bazlı temizlik ürünleri kullanılmamalı. Ürünlerde phthalates kullanılmadığını belirten markalar tercih edilmeli. İçinde böcek . öldürücü bulunan bit şampuanları kullanılmamalı, bunlar tümüyle zehirli kimyasallardır. Plastik bit tarağı kullanılarak saçlar ıslakken taranmalı.
Mutfak: Mutfakta taze meyve ve sebzeler iyice yıkanmadan ve soyulmadan yenmemeli. Konserve gıdalardan uzak durulmalı. Triklosan içeren plastik kesme tahtalar, bulaşık bezleri, süngerler, deterjanlar, sabunlar ve dezenfektanlardan uzak durulmalı. Streç film kullanılmamalı. Ambalajında PVC3 ve PC7 yazılarını ya da geri dönüşüm üçgeni içinde 3 ve 7 sayıları görülen ürünler alınmamalı. Taze, organik gıdalar işlenmiş gıdalara tercih edilmeli. Su filtresi kullanılmalı. Yağ oranı yüksek yiyeceklerin tüketimi en aza indirilmeli. Ton balığı gibi yağ oranı yüksek balıklar, yüksek düzeyde kimyasal madde içerebilir, bu durum özellikle çocuklar, hamile kadınlar, hamile kalmayı planlayan ya da bebek emziren kadınlar için zararlıdır."



Kullanıcı avatarı
prensess
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1082
Kayıt: 02 Nis 2007 [ 18:56 ]

Mesaj gönderen prensess »

çok güzel bi paylaşım olmuş emeğine sağlık sürekli küresel ısınmaya karşı yapılabilecekler söyleniyor ama farkettimki pek yapıldığı sölenemez bireysel düşünmek lazım ben kendi üzerime düşeni tam olark yapmıyorum biliyorum ama en azından yapmadığım şeyin bilincindeyim umarım herkez bunun bilincindedir

Kullanıcı avatarı
MTUĞRUL
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1362
Kayıt: 28 May 2006 [ 12:59 ]

Mesaj gönderen MTUĞRUL »

yosun sağolsın çok düşünceli bi davranış + 50 kfl gerçekten bu çok üzücü küresel ısınma türkiyeyi koca bi toprak yığınına çeviriyor bariz......bişeyler yapmak harekete geçmek şart.......

Kullanıcı avatarı
yosun*
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 362
Kayıt: 22 Kas 2006 [ 18:46 ]

Mesaj gönderen yosun* »

ilginize teşekkür ederim arkadaşlar

Cevapla