Amerika Osmanlıya nasıl haraç verdi? Müellifi=Tuğrul =D

AktüelBilgi Ana Bölüm
Cevapla
Kullanıcı avatarı
MTUĞRUL
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1362
Kayıt: 28 May 2006 [ 12:59 ]

Amerika Osmanlıya nasıl haraç verdi? Müellifi=Tuğrul =D

Mesaj gönderen MTUĞRUL »

Kırmızı paragrafı iyi okuyun arkadaşlar......

Türk-Amerikan ilişkilerini tarihsel süreç içerisinde incelediğimizde ilk olarak karşımıza çıkan Osmanlı-Amerika münasebetleridir. Daha sonra Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde bağımsızlık savaşı veren Türklerin ABD ile olan bölümü ve Atatürk’ün ölümünden sonraki günümüze kadar gelen süreç. Kabaca üç kısım olarak değerlendirmeye çalıştığımız Türk-Amerikan ilişkileri, Osmanlı’nın ilk başlarda Amerika’ya karşı üstün olduğu ancak, 1830’lu yıllardan itibaren yavaş yavaş Amerika’ya karşı üstünlüğünü yitirdiğini, hatta 1900’1ü yıllarda ise Amerika’yla ilişkilerin tamamen Osmanlı’nın aleyhinde geliştiği dönemlerdir. Milli Mücadele döneminde ise özellikle Lozan Antlaşması sırasında Türkiye’nin onurlu ve haysiyetli politikalarını ortaya koyduğu, ulusçu ve bağımsız politikalar izlediğini görebiliriz. Fakat Atatürk’ün ölümünden sonra Türkiye-Amerika ilişkileri tek taraflı olarak tekrardan Türk’ün aleyhine işlemeye başlamıştır. Bu durum günümüzde de devam etmektedir...
LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!

Amerika Osmanlı’ya nasıl haraç verdi?

İlk Türk-Amerika ilişkisi 18.yy.’da duraklamanın ardından gerilemeye başlayan Osmanlı İmparatorluğu’nun eski gücünü yitirse de Akdeniz sularında hala sözünün geçtiği yıllardı. Cezayir Beylerbeyiliği (Cezayir ve Tunus Beylerbeyiliği Osmanlı İmparatorluğu’nda özerk bir yapıya sahip olmalarına rağmen, Beyler Türk olduğundan Osmanlı Devleti halkı olarak kabul edilmişlerdir.) 1783-1793 yıllarında ABD’nin ticaret filolarına el koymuştu. O dönemlerde korsanlık oldukça doğaldı. Gerçi günümüzde de kendilerini uygar gören ülkelerin neler yaptıklarını biliyoruz. Tekrar 18. yüzyıla dönersek Amerika çıkarlarını koruyabilmek için, Osmanlı İmparatorluğu ile anlaşmak zorunda idi. Hem kendini korsanlardan koruyacak hem de Akdeniz sularında serbestçe dolaşarak ticaretini geliştirecekti. Amerika Başkanı George Washington, Cezayir Beylerbeyi Dayı Hasan Paşa ile masaya oturur. ‘Dayı’ Osmanlı İmparatorluğu’nda önemli bir ünvandı. Tarihçi Mehmet Zeki Pakalın, ‘Osmanlı Tarih Deyimler ve Sözlüğü’nde ‘Dayı’yı şu satırlarla açıklar:

“Dayılar Akdeniz’de boralarını, fırtınalarını ışıksız gecelerini kendi iradelerine ram ettikten ve isimlerini o denizin dalgaları üzerinde yürüte yürüte İspanyollara, Fransızlara, Venediklilere, Cenevizlilere, Felemenklere tanıttıktan sonra bu lakabı alırlardı”.

İşte bu “Dayı” Hasan Paşa, George Washington’dan yılda 642 bin altın dolar ve 12 bin Türk altını karşılığı ABD’yi Akdeniz’de koruyacaktı. Kısacası Osmanlı ABD’den adeta haraç alıyordu. Bu anlaşmanın en önemli yanı Türkçe olmasıydı. Amerika ilk defa yabancı dil (Türkçe) ve yine ilk defa vergi ödemeyi kabul ettiği ilk anlaşmadır...

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Amerika ilişkileri Padişah II.Mahmut ile Amerika’nın yedinci başkanı Andrew Jack ile 1830 yılından itibaren devam etti. Amerikan İç Savaşı’nı (Güney-Kuzey) önleyen Andrew Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkilerini geliştirerek sürdürmek istiyordu. 1869 yılında Sultan Abdülaziz, Amerika’dan 600 bin Martin tüfekleri ile 114 bin Spingfield tüfeği alıyordu.


istek olursa dewamını getirebilirm.................



Kullanıcı avatarı
cenko
Acemi Üye
Acemi Üye
Mesajlar: 9
Kayıt: 27 Eyl 2007 [ 13:53 ]

Mesaj gönderen cenko »

İlginçmiş... Aslında o belgenin bi kopyası falan var mıdır acaba... Devamını istemek isterdim ama görevinden ayrılmışsın birader... :huh:

Cevapla