13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

AktüelBilgi Ana Bölüm
Kullanıcı avatarı
tarla__kusu93
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2167
Kayıt: 30 May 2008 [ 21:22 ]

13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen tarla__kusu93 »

13 sayısını uğursuz sayma, Batı dünyasında sanıldığından daha yaygın. 13'lü rakamlardan korkan iki ABD başkanı bile var. Bu rakamdan korkunun kaynağı bakın neler.

13 Sayısı Korkusu veya bilimsel adıyla "triskaidekafobi".

Hobilerimizden söz etmek kolaydır da konu fobilerimiz olunca durum pek de iç açıcı olmuyor! Hepimizin çeşitli korkuları var. Kimimiz kimi hayvanlardan korkar, kimi ortamlardan uzak durur; kimimizin korkularıysa küçücük ayrıntılardan oluşur.

Yüzlerce farklı fobi türü var. Kuş tüyünden korkma (Pteronofobi), kuklalardan korkma (Pupafobi), yer fıstığı ezmesinin damağa yapışmasından korkma (Arakibutirofobi), sarı renkten korkma (Ksantofobi)...

Daha yaygın fobilerden biriyse “13 sayısının uğursuzluğundan korkma” yani “Triskaidekafobi”dir. Triskaidekafobi Yunanca’da “üç ve on, fobi” sözcüklerinden oluşuyor. Sözcüğe yazılı kaynaklarda ilk kez 1911 yılında, I. H. Coriat’ın “Abnormal Psychology” adlı yapıtında rastlandı.

BATI ALEMİNDE RAKAMLARININ TOPLAMI 13 EDEN BİRÇOK TARİH ONLAR İÇİN FELAKET OLMUŞTUR. AVRUPALILARIN DA 13'Ü UĞURSUZ KABUL ETMELERİNİN SEBEBİ BUDUR.AŞAĞIDAKİ TARİHLERİN RAKAMLARINI TOPLADIĞINIZDA HEP AYNI RAKAMI VERMEKTEDİR: 13

571- SAYILARININ TOPLAMI 13 PEYGAMBERİMİZİN DOĞUMU.

634- HZ. ÖMER(R.A) HALİFE OLUYOR VE İSLAM ÜLKELERİNİN SININIRLARI LİBYA VE İRAN İÇLERINE KADAR GENIŞLİYORDU..

751- TALAS SAVAŞINDAN SONRA TÜRKLER İSLAMİYETİ KABUL EDİYORLAR

1048-BİZANSLILARIN PASİN OVASINDA BOZGUNA UĞRAMASIYLA BİRLİKLE SELÇUKLULAR ANADOLUYA İLK DEFA BÜYÜK BİR KUVVETLE GİRMİŞ OLUYORLAR

1147-2.HAÇLI SEFERLERİ BAŞARISIZLIKLA NETİCELENDİ

1444- HAÇLI ORDUSU VARNA SAVAŞINDA DARMADAĞIN EDİLDİ.

1453- İSTANBUL'UN FETHİ BOYLELİKLE ROMA İMP. YIKILMIŞ OLUYOR VE ORTADOKS KİLİSESİNİN MERKEZİ ELE GEÇİRİLİYOR

1570- KIBRIS FETHEDİLEREK DOĞU AKDENİZ TAMAMEN TÜRK GÖLÜ HALİNE GETİRİLİYOR...

İSLAMDA 'UĞURSUZLUK' İNANCI YOKTUR

Uğursuzluk görüşü ne ilimle, ne de akıl ve gerçekle bağdaşır. Sadece kişinin bazı zaaflarına yenik düşmesinden ve o zaafın arkasından sürüklenerek vehmini doğrulamak için bahane aramasından ibarettir. Çünkü bir şeyi uğursuz saymakta belâyı beklemek vardır. Meselâ bacasına baykuş konan adam başına bir belâ geleceği zannına kapılır ve onu bekler. Burada İlâhî rahmetten ümidi kesme olduğu gibi, kadere imanın zayıflığı da ortaya çıkar.
Peygamberimiz (S.A.V.), "İslâm'da teşeüm yoktur, en hayırlısı tefeüldür"(Buharî, Tıb: 43.) buyurarak teşeümün, yani bazı şeyin uğursuzluğuna inanmanın mânâsızlığını ifade ederken, müspet olanı da bildirir. ("Tefeül" bir şeyi hayra yormak mânâsına gelmektedir)
Ebû Hüreyre'den gelen bir rivayete göre, "Peygamber (S.A.V.) güzel tefeülden hoşlanır, bir şeyi uğursuz saymaktan hoşlanmazdı." (İbni Mâce, Tıb: 43.)
Her yılın en az bir ayının 13’üncü günü cumaya denk geliyor. Paraskevidekatriafobi, 13’üncü cumalardan korkmaya verilen addır.

13 fobisinin kaynağı olarak birçok olay gösteriliyor.

> Hz. İsa’nın bir cuma günü çarmıha gerilmesinden önceki son yemeğinde toplam 13 kişi bulunuyordu; İsa ve 12 Havari. Sonraları 13 sayısını çağrıştıran bu sayının içinde geçtiği herşey lanetli, kötü, korkunç olarak nitelendirilmeye başlandı.

> İbraniler’e göre 13 sayısının uğursuz olmasının nedeni İbrani alfabesinin 13’üncü harfinin “mavet” (ölüm) sözcüğünün ilk harfi olan “m” olmasıydı. Hammurabi kanunları listesinde 13 sayısı atlanmıştı. İskandinav mitolojisinde, İskandinav tanrılarının en kötülerinden olan Loki, Valhalla’daki oniki kişilik bir şölene davetsiz olarak gitmişti. 13’üncü kişi olarak gittiğinde, gözyaşı tanrısı olarak da anılan, adının anlamı “Muzaffer” olan, yakışıklı ve adil Baldr’ın ölümüne yol açtığından, bu sayı uğursuz olarak anılmaktaydı. 13 Ekim 1307 Cuma günü, Fransa Kralı Philippe ile Papa Clemens’in işbirliği sonucu Tapınak Şövalyeleri’nin çoğu tutuklanıp idam edilmişti.

> Tarihte ünlü adlardan kimileri de bu fobiye sahipti. Henry Ford ayın 13’ünde çalışmazdı. Franklin Delano Roosevelt 13 kişilik bir grupla aynı masada yemek yemezdi. Napolyon, Mark Twain ve Richard Wagner de bu fobiye sahip öteki ünlü kişilerdir.

> Birçok otel müşterisi 13 numaralı odada kalmayı reddeder; bu nedenle kimi otellerde oda numaraları 12, 12A, 14 olarak devam eder. Yemek sırasında masada 13 kişinin olması büyük uğursuzluk olarak görülür. Ayın 13’üne rastlayan cuma gününde kişiler yolculuk yapmaktan, anlaşma imzalamaktan kaçınırlar. Kimi ülkelerde gökdelenlerin asansörleri 13’üncü katta durmaz. Agatha Christie’nin “Thirteen at Dinner” adlı romanında da sayı uğursuz olarak geçmektedir.

> Aslında 13 sayısı tüm toplumlarda uğursuz değil. Örneğin, Meksika’da, Keltik ve Germen toplumlarında bu sayı genelin tam tersine önemli, kutsal ve şans getiren bir sayı olarak düşünülüyordu.• (Pelin Hazar)



Kullanıcı avatarı
Veda
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 3335
Kayıt: 11 May 2008 [ 19:04 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen Veda »



Benim için de önemli, değerli bir sayı 13. Hiç böyle takıntım yok, inanmıyorum da. Herkes sayılara bir anlam yükleyebilir. Bu gayet tabii.

Hatta izlediğim filmde de (tanıtımını yapmıştım) 23 sayısına karşı bir önyargı var ve film 23 merkezinde gelişiyor.

Teşekkürler Enes, güzel bir paylaşımdı. Bu fobinin kaynağını bilmek gayet faydalı. =D> =D> =D>

Kullanıcı avatarı
GS Rh (+)
Forumun Ablası
Forumun Ablası
Mesajlar: 1188
Kayıt: 07 Oca 2009 [ 02:35 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen GS Rh (+) »

Evet sayılara ve gunlere takıntısı olanlar var haklısın...
Ben mesela kendımı bıldım bılelı CARSAMBA gunlerınden nefret ederım basıma butun belalar kotu seyler mutlaka ufakta olsa her carsamba gelır hıc bos gecmez 25 senedır bu bole ve devamda edıyor...

Paylesımın ıcın teskurler =D>

Kullanıcı avatarı
MTUĞRUL
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1362
Kayıt: 28 May 2006 [ 12:59 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen MTUĞRUL »

13ü çok severim:D sağol paylaşım için

Kullanıcı avatarı
Y4HY4
KF Yönetim Yetkilisi
KF Yönetim Yetkilisi
Mesajlar: 875
Kayıt: 08 Ara 2006 [ 18:57 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen Y4HY4 »

13 benim uğurlu sayım ve tarla__kusu93, nun verdiği tarihler 571,1453... vs sayıların yüzünden avrupada uğursuzdur ve gerçektir bu ve bu yüzden benimde uğurlu sayım :D

Kullanıcı avatarı
swashbuckler
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 686
Kayıt: 03 Şub 2009 [ 03:09 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen swashbuckler »

Çok normal,aşırı katolik avrupalılarda bu tip korkular çok yoğundur.Aslan Yürekli Richard'a o takma adın verilmesinin nedeni de "doğaüstü varlıklardan" korkmadan gece dışarı çıkabilmesi...Ne komik değil mi:D

Kullanıcı avatarı
Veda
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 3335
Kayıt: 11 May 2008 [ 19:04 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen Veda »

swashbuckler yazdı:Çok normal,aşırı katolik avrupalılarda bu tip korkular çok yoğundur.Aslan Yürekli Richard'a o takma adın verilmesinin nedeni de "doğaüstü varlıklardan" korkmadan gece dışarı çıkabilmesi...Ne komik değil mi:D



Korku, mayalarında var yani. Ödlekler...

Kullanıcı avatarı
swashbuckler
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 686
Kayıt: 03 Şub 2009 [ 03:09 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen swashbuckler »

@@veda
:D
Aslında 13'ün uğursuzluğu ilk önce iskandinav mitolojisinde geçer.ışık ve güzellik tanrısı Balder bir ziyafet verir. Bu ziyafete 12 kişi davetli iken, yalan ve hile tanrısı Loki, davetli olmadığı halde 13. kişi olarak katılmak ister.Bu arada çıkan tartışmada, Loki diğer tanrılar tarafından da çok sevilen Balder'i öldürür.
Tabi hristiyan din adamları daha sonra bunu kendilerine göre değiştirmişler,Balder'in yerini İsa,Loki'nin yerini judas almış.İsa ve 12 havari yemek(yani 13 kişi) son yemeği yedikten 24 saat sonra İsa çarmıha gerilmiş.
Bir yılda 13 dolunay olduğundan dolayı uğursuz saymaları bir diğer nedeni.
Bir diğer öykü Tapınak Şovalyeleriyle ilgili,13 Eylül 1307 günü büyük bir bölümü tutuklanmış,ve büyük işkenceler sonunda öldürülmüşlerdir Fransız Kralı Le Bel tarafından.

Meleklerin cinsiyetini tartıştıkları bir dönemde bu tip zırvalamalar bence çok normal.Zaten bu dönemde avrupa halklarının hiçbir entellektüel birikimi yok,barbar bir yaşam içindeler.
Bugüne gelince,avrupalıların çoğu cidden yobazdır.Kendi kafalarında yarattıkları din olgusunun içine böyle korkular yerleştirirler...
Zaten paranoyaklığıyla ünlü Avrupa ve Amerika için şaşırtıcı değil bunlar.Sırf bu korkuları yüzünden hergün milyonlarca dolarlık masraf yapmaktalarmış son not olarak bunu söyleyeyim.

Kullanıcı avatarı
Veda
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 3335
Kayıt: 11 May 2008 [ 19:04 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen Veda »

:D :D
Teşekkürler yorumun için.
Bir de böyle takıntılarla, senin deyiminle yobazlıklarla uygar medeniyet oluyorlar. Biz de bile bu kadar inanç yok, yani bu türden. Yeni yeni onlar sıçratıyorlar mikroplarını, biz de böyle bilemezsek kanıyoruz.

Kullanıcı avatarı
swashbuckler
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 686
Kayıt: 03 Şub 2009 [ 03:09 ]

Re: 13 sayısının 'uğursuzluğu' nereden

Mesaj gönderen swashbuckler »

Aslına bakarsan onları uygarlaştıran şey korkuları.Düşünsene tarih boyunca Türk ve diğer doğu medeniyetleri tarafından sıkıştırılmışlar,ne zaman geçtik deseler büyük darbeler almışlar.Hadi bizi geçtim,her 50 yılda bir kendi aralarından biri çıkmış ve diğerlerini resmen pataklamış.Yani birlik olmamışlar,ezilmişler,ve yok olmaya yüz tutmuşlar.
Tekrar aynı şeyleri yaşamamak için gelişiyorlar.Birey evrime uğramaz,ama toplum evrimleşir,mesele bu.Korkuları onlara çalışma ve intikam duygusunu hediye etti.
Ondan geliştiler,gelişmiş uygarlıklar oldular.Onların sorunsalı da şu bence,
kökü olmayan uygarlık ne kadar sağlam kalabilir...

Cevapla