Hani bor kısırlık yapıyordu ?

En güncel haberler burada....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
göKhan.
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2544
Kayıt: 12 Oca 2008 [ 17:09 ]

Hani bor kısırlık yapıyordu ?

Mesaj gönderen göKhan. »

AB'nin bor madenlerinin işlenmesini yasaklamasının altında yatan gerçek ne ?

Resim


AB, bor madenini kısırlık yapıyor diye yasakladı. Dünya bor rezervinin yüzde 70’ine sahip Türkiye, Avrupa’da nüfusu en hızlı artan ülke. Karar siyasi bulundu.

Avrupa Birliği (AB), dünya bor rezervlerinin yüzde 70’inden fazlasına sahip olan Türkiye’nin itirazlarına rağmen, bor madenini kısırlık yaptığı için ‘üremeye olumsuz etkili toksik madde’ listesine aldı. AB, fareler üzerinde yaptığı deneyde günde 200 miligram bor verdi. Farelerin üreme kabiliyetleri düştü. Bu nedenle de ‘bor kısırlık yapıyor’ kararı aldı. Bu karar topraklarının altı bor madeni ile kaynayan Türkiye’nin nüfus artış hızı ile bor madeninin esamesi okunmayan Avrupa’nın nüfus artış hızını akıllara getirdi. Bor kısırlık yapıyorsa Türkiye’nin nüfus artış hızının azalması gerekiyordu. AB resmi istatistik kurumu olan Eurostat’ın verileri bunun tam tersini ortaya koyarak, Türkiye’nin nüfus artış hızının binde 13 ile Avrupa şampiyonu olduğunu ortaya koydu.

LİMİTİN ALTINDA


Nüfus artış hızında Türkiye’nin en yakın takipçisi ise 2.1 milyon nüfusu ve binde 12.4 nüfus artış hızıyla Kosova oldu. Macaristan, Ukrayna gibi ülkelerde ise nüfus azalmaya başladı. Bor madeninin toksik madde listesine alınmasını star’a değerlendiren Uluslararası Bor Enstitüsü Başkanı Erk İnger de kararın tamamen siyasi olduğunu söyledi. İnger ‘Bu karar siyasi. Çünkü bizim yaptığımız araştırmalara göre bor madeni bölgesinde çalışanlardan alınan bor miktarı 7 miligram seviyesinde oluyor. Oysa AB’nin zararlı bulduğu rakam günde 200 miligram’ dedi. Türkiye’nin yılda 600 milyon dolarlık bor ihracatı yaptığını ve bunun yüzde 80’inin Uzakdoğu ülkelerine gerçekleştiğini söyleyen İnger ‘AB, farelere günde 200 miligram bor vererek test yaptı. Bu oranın farelerde kısırlığa yol açtığı bulundu. Günde 200 miligram bor almak için 100 litre su içmeniz gerek. Ayrıca bor madenlerinde çalışanlarda yaptığımız araştırmalarda kandaki bor miktarının 7 miligramı geçmediğini gördük. Yani bor kullanılan ürünlerin limitlerin üzerinde bor bulaştırmaları mümkün değil’ diye konuştu.

KARAR HAKSIZ

Ankara Üniversitesi (AÜ) Eczacılık Fakültesi Farmasötik Toksikoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın Duydu da AB’nin yaklaşımını haksız olarak nitelendirdi. AB’nin Türkiye’de yapılan bilimsel çalışmaları dikkate almadığını söyledi. Hayvanlarda yapılan deneyin insan için aynı sonuçları vermeyebileceğini söyleyen Prof. Duydu ‘Bu alanda yapılan araştırmaları AB kabul etmiyor’ diye konuştu.

Güler: Bor kararına dava açacağız

Enerji Bakanı Hilmi Güler de, bor kararının çıkar gruplarının baskısıyla alındığını söyledi. Güler ‘Mahkemeye vereceğiz. Bor zenginliğimiz. Bunu kullanacağız ve kullanmaya devam edeceğiz’ dedi. Bor ile ilgili yeni ürünleri piyasa sürdüklerini belirten Güler, ‘Yeni ürünler ve rezervimizle dünyada bir numara olduk. Eskiden ikinciydik. Çıkarları etki altında kalan kişiler, bu yola başvurdu’ dedi. Petrolle ilgili de konuşan Güler, ‘Petrol artışı, 6-9 ay geriden geldiği için şimdi tesir ediyor. İnişe geçti. Zamanı geldiğinde bunu uygulayacağız’ diye konuştu.

Maden işçilerinde sorun yok

ETİ Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz da madenlerde çalışan işçiler üzerinde yaptıkları araştırmalarda sperm sayılarında herhangi bir düşüş tespit etmediklerini söyledi. Araştırmayı Prf. Dr. Bekir Sıtkı Şaylı’nın yaptığını söyleyen Yılmaz ‘1998-2000 arasında, bölgede yaşayanlar değil, doğrudan bora maruz kalan, torbalamada çalışan işçilerden alınan kan sperm örnekleri üzerinde araştırma yapıldı. Doğurganlık oranı, sperm sayıları ve kandaki bor düzeyi açısından, Türkiye’nin genel oranları arasında bir fark yok. Bu raporlar bizim arşivlerde var. En kötü şartlarda çalışan insanlar üzerinde negatif unsura rastlanmadı. Ancak şimdi, yabancıların da içinde olacağı şekilde aynı nitelikte araştırma tekrar başlatıldı. İşçilerden kan, sperm örnekleri alınacak’ dedi.



Cevapla