Şimdi Kestane Zamanı

En güncel haberler burada....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Veda
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 3335
Kayıt: 11 May 2008 [ 19:04 ]

Şimdi Kestane Zamanı

Mesaj gönderen Veda »



Şimdi Kestane Zamanı

Kışın soba başında kestane keyfi yaşamak isteyen vatandaşlar ile kestane satıcıları Kocaeli ormanlarına akın ediyor. Topladıkları kestaneleri çuvallara dolduran vatandaşlar, akşama doğru evin yolunu tutuyor. Kocaeli'nde başta Aslanbey, Karamürsel, Gölcük tarafları olmak üzere ormanlık alanlar içinde bolca kestane ağaçları bulunuyor.

Resim

Ailece kestane toplamaya gelen Nizamettin Demirsoy, her yıl bu dönemde ormana geldiklerini söylüyor. Kestane ağacının bulunduğu bölgeleri iyi bildiğini söyleyen Ahmet Koç da "Allah böyle bir nimet vermiş biz de yararlanıyoruz. Çok güzel bir ürün. Şimdi zahmetini çekiyoruz ama asıl keyfi kar altında soba çevresinde toplandığımız zaman çıkarıyoruz." diyor. Emekli olduktan sonra kestane pişirip satan Nurettin Alıcı, Kocaeli ve çevresinin kestane zengini olduğunu söylüyor.

Kestane mineral zengini

Potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum mineralleri ile C, B1, B2, PP vitaminlerini içeren ve şeker, protein, yağ açısından zengin olan kestanenin, 100 gramında 200 kalori bulunuyor. Nişasta, mineral tuz, özellikle potasyum ve diğer besinsel değerleriyle kestane, kış mevsiminin olumsuz şartlarına, fiziksel ve zihinsel yorgunluklara karşı paha biçilmez bir sağlık kaynağı. Kalp ve kas sistemini uyarıp organizmanın su dengesini düzenleyen kestane, kasları güçlendiriyor, kan dolaşımını hızlandırıp varis ve basurların gelişimini önlüyor. Kestane, en çok potasyum düşüklüğünden yakınanlara öneriliyor. Damar sertliği ve şeker hastalığından yakınanların, kestaneyi fazla tüketmemesi gerekiyor.

Kestane şekeri yapmak zor değil

Malzemeler: 500 gr. Kestane, 2.5 su bardağı toz şeker, 2.5 su bardağı su, 1 tatlı kaşığı vanilya

Kestanelerin dış kabuklarını bir bıçak yardımıyla keserek soyun. Soyulmuş kestaneleri su dolu tencereye alıp, ince kabukları yumuşayıncaya kadar kısık ateşte bekletin. Daha sonra sudan çıkaracağınız kestaneler ılınınca, ince kabuklarını da soyun. Bu arada toz şekeri başka bir tencereye alıp, üzerine su ilave edin. Orta ateşte şeker eriyinceye kadar kaynatıp, kestaneleri ilave edin. Kısık ateşte yaklaşık 2 saat pişirin. Tencereyi ateşten alıp, 1 gün kadar bekletin. Ertesi gün, tencereyi tekrar kısık ateşe alıp 10 dakika kadar tutun ve üzerine vanilya serpin. Kestaneleri şerbetten çıkarıp, küçük kağıt kalıplara yerleştirin. Soğuduktan sonra servis yapın.





Kullanıcı avatarı
Veda
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 3335
Kayıt: 11 May 2008 [ 19:04 ]

Re: Şimdi Kestane Zamanı

Mesaj gönderen Veda »

Off. Canım çekti şimdi, olmaz ki yaa. :(

Kullanıcı avatarı
tarla__kusu93
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2167
Kayıt: 30 May 2008 [ 21:22 ]

Re: Şimdi Kestane Zamanı

Mesaj gönderen tarla__kusu93 »

Evet.Kestane çok güzel.Sıcacık sobanın üstünde çıtır çıtır..

Cevapla