Krizden çıkış tarihi

En güncel haberler burada....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
tarla__kusu93
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2167
Kayıt: 30 May 2008 [ 21:22 ]

Krizden çıkış tarihi

Mesaj gönderen tarla__kusu93 »

Kriz daha ne kadar sürecek? 2009 yılı için artık söz birliği ediliyor. Eximbank Müdürü reel ve finans sektörünü konuştu.
Türkiye İhracat Kredi Bankası A.Ş (Türk Eximbank) Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu, 2009'un zor bir yıl olacağını belirterek, ''hep beraber bu zorluğun altından kalkmak için çalışacağız. 2010'dan sonra da bu kriz devam edecek değil, inişe geçecektir. Ayakta durmak lazım. Biz de Eximbank olarak ayakta durmak için ihracatçılarımıza mümkün olduğu kadar destek olmaya çalışıyoruz'' dedi.

Kılıçoğlu, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, 2008 son çeyreğinden bu yana ciddi bir küresel krizin yaşandığını, 2009 yılında ABD'de resesyondan (durgunluk) bahsedildiğini, Avrupa'da ve Japonya'da da ona benzer bir durum olduğunu, bu arada emtia fiyatlarının düşmesiyle birlikte, gerek petrol gerek diğer hammadde üreticilerinin gelirlerinde de düşme görüldüğünü kaydetti. Bunun bütün dünyayı olumsuz şekilde etkilediğini hatırlatan Kılıçoğlu, Eximbank'ın Türkiye ihracatına geçen yıl yaklaşık 9,5 milyar dolarlık bir finansman sağladığını belirtti.

''HEDEF, YÜZDE 37'LİK ARTIŞLA 13 MİLYAR DOLAR''

Bu yıl, ihracatın finansmanına destek konusunda daha iddialı bir rakamla ortaya çıktıklarını, hedeflerinin yüzde 37'lik bir artışla 13 milyar dolarlık finansman sağlamak olduğunu bildiren Kılıçoğlu, şöyle dedi:

''Yüzde 37 gibi çok ciddi bir artışı amaçlıyoruz. Burada en azından finansman açısından ihracatçıları daha çok desteklemek konusunda iddialı bir hedef ortaya koyduk. Burada gerek işletme sermayesi konusunda destek olmak, yani hem ihracatta hazırlık safhasında finansman sıkıntısı çektirmemek hem de mevcut pazarlarda ve yeni pazarlarda Türk ihracatçılarının daha aktif olmasına destek olmayı amaçlıyoruz.''

''ZOR BİR YIL OLACAK''

2009'un zor bir yıl olacağını belirten Kılıçoğlu, ''hep beraber bu zorluğun altından kalkmak için çalışacağız. Durmak yok. 2010'dan sonra da bu kriz devam edecek değil. İnişe geçecektir. Ayakta durmak lazım. Biz de Eximbank olarak ayakta durmak için ihracatçılarımıza mümkün olduğu kadar destek olmaya çalışıyoruz'' diye konuştu.

Esas itibarıyla Türkiye'nin krizi çok ciddi hissetmemesinin nedeninin, bankacılık sektörünün oldukça sağlam bir durumda bulunması olduğunu vurgulayan Kılıçoğlu, bankacılık sektörünün, gerek sermaye yeterliliği açısından gerekse likidite açısından iyi olduğunu kaydetti.

REEL SEKTÖRÜN SIKINTIYA GİRMESİ...

Kılıçoğlu, reel sektörün sıkıntıya girmesinin ileride dönerek bankacılık sistemini de zora sokabileceğine işaret ederek, şöyle devam etti:

''Netice itibarıyla bankalar, topladıkları kaynakları reel sektöre aktarmakla görevli. Bankaların asıl işi bu. Mevduat toplayıp, reel sektöre plase edilmesi lazım. Burada birtakım sıkıntılar olabilir ama bu sıkıntıları hep beraber aşmak lazım. Özelde Eximbank'a geldiğimiz zaman kaynakların kısıtlandığı, kredi verme konusunda risk alma iştahının daha azaldığı dönemlerde Eximbank'ın önemi bir kat daha artıyor. Biz de bu beklentiye cevap verme amacıyla 2009 yılı için çok ciddi bir hedef koyduk. Bu kritik dönemde, en azından ihracatçılarımızın finansman açısından mümkün olduğu kadar ayakta kalmalarını sağlayacak çok çeşitli programlarımız var. Tabii ki bankalarımızla birlikte de hareket ederek mümkün olduğu kadar ihracatçılarımıza finansman sıkıntısı çektirmemeye çalışacağız.''

KOMŞU VE ÇEVRE ÜLKELER STRATEJİSİ

Komşu ve çevre ülkeler stratejisi konusunda, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in çizdiği program çerçevesinde Eximbank'ın da doğal olarak hareket ettiğini bildiren Kılıçoğlu, şöyle devam etti:

''Bizde öncelikli pazarlar, bölgeler tabii ki oluyor. Ama genel olarak ihracat desteğimizin dışında spesifik pazarlara yönelik de özellikle orta ve uzun vadeli kredilerde Orta Asya'da daha önce yaptığımız gibi şimdi Afrika'da Sudan'da Eximbank tarafından finanse edilen ciddi projeler var. Yine çevre ve komşu ülkelerde mümkün olduğu kadar ihracatçılarımızı desteklemeye çalışıyoruz. Bu stratejinin ne kadar doğru ve yerinde olduğu da görülüyor. Avrupa'da yaşanan daralmaya rağmen buralarda gösterdiğimiz üstün performansla hiç değilse daha az etkilendiğimizi söyleyebiliriz. Mısır'a bakın 200-300 rakamları konuşulurken şimdi 3 milyar dolarlara doğru giden bir ticaret hacmi, bunun dışında müteahhitlik hizmetleri var. Bu ülkede nüfus 80 milyon. Çok ciddi bir pazar. Türkiye ile olan ilişkileri yakın. Bizim burada yapabileceğimiz çok iş var. Bundan hem Türkiye hem Mısır karlı çıkacaktır.''
Mısır'da 5 milyar dolarlık ticaret hacmini yakalamanın hiç zor olmayacağını, bu konuda iyimser olduğunu bildiren Kılıçoğlu, ''çünkü kültür, yakınlık, piyasanın ihtiyacı, Türkiye'nin bu ihtiyaca cevap verme kabiliyeti. Bunlar çok önemli. Şu ana kadar yapılan işlerden de son derece memnunlar'' dedi.



Kullanıcı avatarı
FB Rh (+)
Forumun Abisi
Forumun  Abisi
Mesajlar: 2066
Kayıt: 13 Eki 2006 [ 16:18 ]

Re: Krizden çıkış tarihi

Mesaj gönderen FB Rh (+) »

INS.2010 bulmaz insanlar mahvoldu

Kullanıcı avatarı
swashbuckler
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 686
Kayıt: 03 Şub 2009 [ 03:09 ]

Re: Krizden çıkış tarihi

Mesaj gönderen swashbuckler »

Tahmin yürütenler bence gereğinden fazla iyimserler.
Önce geçirdiğimiz krizi analiz etmeliyiz.
Borçlular yönünden;
"Üretmeden tüketen,daha fazla tüketmek için borçlanan,yani sınırsız isteklerini karşılamak için yetersiz olan kaynaklarını borçlanma yoluyla temin eden bireyler,toplumlar ve devletler,üretmemeye ve dolayısıyla kazanmamaya devam ettikleri için borçlarını ödeyemez duruma geldiler."
Alacaklılar yönünden;
"Bankacılık sisteminin açıklarından yararlanan bankalar ve derecelendirme kurumları,tabiri caizse bol keseden dağıttıkları kredileri toparlayamamışlar,daha fazla kaynak edinmek için faizlerin artmasına neden olmuşlardır.Bu piyasada hareket eden para miktarında azalmaya neden olmuş,durgunluğa yol açmıştır"...
Kısaca bu hem birey hem devlet için sistem sorunudur.Mortgage kriziyle 2006 nın sonunda başlayan bu dalgalanma sakinleşebilir,ancak üretim-tüketim-borçlanma üçgenindeki sorun çözülmediği sürece tekrar tekrar ve daha kuvvetli olarak dönecektir.
Tabi bu dönüşlerin etkileri de daha sarsıcı olur,para piyasasının büyükleri bankaları daha ne kadar fonlayabilirler ciddi bir soru işareti.
Sonuç;
Fırtına geçilirken ne gemi ne de kaptan değiştirilir,ancak sular durulduğunda derhal gereken yapılmalıdır.Bireyler tasarrufa özendirilmeli,devletler de kaynaklarını yerinde kullanmalıdır.Arz-Talep-Fonlama dengesinin sağlanması için bu tüketim çılgınlığından vazgeçilmeli.
Hem bu sanırım dünyamız için de faydalı olacak,küresel ısınma ve enerji krizinin nelere mal olabileceğine dair araştırmalar yapmanızı öneririm...
Saygılar:D

Kullanıcı avatarı
VSaBaH
Tasarımcı Yönetici
Tasarımcı Yönetici
Mesajlar: 6135
Kayıt: 21 Kas 2005 [ 23:54 ]

Re: Krizden çıkış tarihi

Mesaj gönderen VSaBaH »

swashbuckler, yorumların mantıklı ama bu krizin dünya geneli bir durum olduğunu düşünürsek şuan için yine de krizden kurtulmanın mümkün olacağını düşünebiliriz ileriki zamanlarda...

Yani çoğu devletten daha az etkilendiğimizi düşünüyorum. Çünkü dünya genelinde böyle bi kriz ortamı mevcut zaten.
 !
REKLAMLARA YAPILAN TIKLAMA BİZİM TEK GELİR KAPIMIZDIR. LÜTFEN ADBLOCK TARZI EKLENTİLERLE REKLAMLARI ENGELLEMEYELİM. BİZE EN GÜZEL TEŞEKKÜRÜ BU ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ. TEŞEKKÜRLER...


Resim

Kullanıcı avatarı
göKhan.
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2544
Kayıt: 12 Oca 2008 [ 17:09 ]

Re: Krizden çıkış tarihi

Mesaj gönderen göKhan. »

VSaBaH yazdı:swashbuckler, yorumların mantıklı ama bu krizin dünya geneli bir durum olduğunu düşünürsek şuan için yine de krizden kurtulmanın mümkün olacağını düşünebiliriz ileriki zamanlarda...

Yani çoğu devletten daha az etkilendiğimizi düşünüyorum. Çünkü dünya genelinde böyle bi kriz ortamı mevcut zaten.
Katılıyorum

Kullanıcı avatarı
swashbuckler
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye
Mesajlar: 686
Kayıt: 03 Şub 2009 [ 03:09 ]

Re: Krizden çıkış tarihi

Mesaj gönderen swashbuckler »

Dikkatli okursanız ben "genelleme" yapmıştım.Ülkemiz için yorum yapacaksak Uluslararası İktisat hocamın bir sözünü söylemem gerekir;
"Ekonomi nasıl mı? Cüzdanınıza bakın..."
%23 lük ihracat düşüşü,doların aşırı değerlenmiş olması,yatırım harcamalarındaki düşük seyir,kapasite kullanım oranının düşüşü bize "daha kriz yeni başladı" demekte bence.
Durumun nasıl olduğunu vatandaşın tercihlerinden de çıkarabiliriz.En son yapılan araştırma vatandaşın makarna talebinin bayağı arttığını söylüyor,daha geçende bir çok ajansta yayınlandı bu haber.
Yani artık halkın bir kısmı temel ihtiyaçlarında bile ciddi kısıntıya gidiyor.
Tabi profesyonel bir analiz yapmak bizler için çok da mümkün değil,ancak izlenimlerim az önceki varsayımı doğrular halde.
Kısaca;
Krizin etkilerini ülkemiz bu yıl hissedecek "diye düşünüyorum."

Cevapla