Domuz gribi Türkiye'de

En güncel haberler burada....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
tarla__kusu93
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2167
Kayıt: 30 May 2008 [ 21:22 ]

Domuz gribi Türkiye'de

Mesaj gönderen tarla__kusu93 »

Korktuğumuz başımıza geldi. Dünyayı esir alan 'domuz gribi' virüsü Türkiye'ye sıçradı.
ABD'den Irak'a gitmek üzere İstanbul'a gelen 26 yaşındaki Iraklı bir kişi termal kameradan geçerken yüksek ateş tespit edildi. Yapılan testler sonunda bu kişinin domuz gribine yakalandığı belirlendi.
İlk olarak Meksika'da görülen, ardından Kuzey Amerika, Avrupa ve Uzakdoğu'ya sıçrayan domuz gribi Türkiye'de de görüldü.

ABD'den Irak'a gitmek üzere İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan 14 Mayıs'ta Türkiye'ye giriş yapan bir kişide ''domuz gribi'' virüsü tespit edildi.

KLM havayollarına ait 1613 sefer sayılı uçak, saat 09.50'de Amsterdam'dan hareket etti ve saat 13.40'ta İstanbul'a geldi. Amsterdam üzerinden bu uçakla İstanbul'a gelen kişide, termal kamera aracılığıyla yüksek ateş belirlendi.

Ulusal Grip Referans Laboratuvarları'nda yapılan tetkikler sonucu bu kişide ''domuz gribi'' virüsü (Influenza A/H1N1) çıktı.

26 yaşında Iraklı

26 yaşındaki Iraklı hasta, Haseki Hastanesi'nde gözetim altında tutuluyor. İzole edilmiş odada tutulan hastanın yanına doktorlar ve diğer sağlık görevlileri özel maskeyle giriyor. Turistin, 6 kişilik ailesi de gözetim altına alındı ve aileden de numuneler alınıyor. Aileye, koruma amaçlı ilaçlar veriliyor.

SAĞLIK BAKANI AKDAĞ NELER SÖYLEDİ?
Sağlık Bakanlığı hasta ile aynı uçakta seyahat eden 163 yolcunun listesini çıkardı, 96 yolcu İstanbul'da uçaktan indi. ABD'li hastanın temas ettiği yolcular yakından izleniyor. Bu kişilere koruyucu amaçlı ilaç da veriliyor. Hastalığın kuluçka dönemi ortalama 7 gün sürüyor.

Uçaktaki yolcularla irtibata geçen bakanlık yetkilileri, 96 kişiyi hastalıkla ilgili bilgilendirdi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, hastadan alınan numunelerin Uluslararası Referans Laboratuvarına da gönderileceğini söyledi.

Sağlık Bakanı Akdağ, kameraların karşısına uzmanlarla birlikte geçerek Türkiye'de tespit edilen ilk vakayı açıkladı.

Akdağ, şu bilgileri verdi:

"Hasta, ABD vatandaşı olup havaalanında başka kişilerle temas etmeden yakınları ile birlikte izole edilerek gözlem altına alınmıştır. Genel durumu iyi olan hastanın tıbbi takibi yapılmaktadır."

Bakan Akdağ, domuz gribinin doğrudan doğruya giriş sırasında tespit edilmesinin virüsün yayılmasını kontrol etmek için önemli bir şans olduğunu vurguladı. Recep Akdağ, şöyle devam etti:

"Esasen bugüne kadar aldığımız tedbirlerin ne kadar zamanında ve yerinde tedbirler olduğu, vakanın iniş sırasında tespit edilmesinden de anlaşılabilir. Herhangi bir vakanın, ülke içine girip, toplumda hastalığından haberdar olunmayıp, bir çok kişiye hastalığı bulaştırdıktan sonra tespit edilmesi tabii ki çok daha farklı bir durum meydana getirirdi. Doğrudan doğruya giriş sırasındaki tespit, yayılmayı kontrol etmek açısından bizim elimize önemli bir fırsat vermektedir."

Akdağ, alınan tüm önlemlere rağmen virüsün başka kişilerde de görülebileceğini ve asıl amacın yayılma hızının yavaşlatılabilmesi olduğunu dile getirdi.

Sağlık Bakanı Akdağ, uçaktaki yolcuların çoğuna ulaşıldığını, ulaşılamayan birkaç yolcu kaldığını söyledi. Adreslerinde ulaşılamayan isimlere çağrıda bulunan Akdağ, "Yolcular 112'yi arasın" dedi.

Sağlık Bakanı, Hastanın temas ettiği kişilerde 21 Mayıs'a kadar hastalık belirtisi görülebileceğini ifade etti.

YURTDIŞINA ÇIKANLAR DİKKAT
Akdağ, son 7 gün içerisinde yurt dışından gelen ve 38 derece ile üzerinde ateşi ve boğaz ağrısı, öksürüğü, kırgınlığı ve halsizlik belirtilerinden en az biri olan kişilerin hastanelere müracaat etmelerini istedi. Sağlık Bakanı, gribe karşı şu tedbirleri önerdi:

"Genel kişisel korunmalara özen gösterilmelidir. Kişiden kişiye bulaşmayı azaltmaya yönelik tedbirler şu anda toplum olarak yapacağımız en önemli işi oluşturmaktadır. Su ve sabunla ellerin iyice köpürtülerek yıkanmalı, öksürme ve hapşırma esnasında ağız ve burnun, tek kullanımlık mendillerle kapatılmalıdır."

27 termal kameranın hava ve kara limanlarında kullanılmak üzere hazır olduğunu belirten Akdağ, vatandaşlardan da zorunlu olmadıkça hastalığın olduğu ülkelere seyahat etmemelerini istedi.

Bakan Akdağ, ABD'de binlerce vaka tespit edildiğini ve hiçbir hastanın kişisel olarak haber yapılmadığını vurgulayarak, bu hususa Türkiye'de de dikkat edilmesini istedi.

VİRÜSE KARŞI TEDBİRLER NELER?
Gribin bulaşmasını önlemek için uzmanlar şu önlemlerin alınmasını öneriyor:

Öksürük ve aksırık sırasında tek kullanımlık mendille ağız ve burnunuzu kapatın, kullandıktan sonra mendili çöpe atın.

Özellikle öksürük ve aksırıktan sonra ellerinizi su ve sabun ile yıkayın.

Hapşırırken ağzınızı elinizle değil, kolunuzun iç kısmıyla kapatın.

El hijyeni için alkollü el dezenfektanları da kullanın.

Öksürdükten sonra ağız, burun ve gözünüze dokunmaktan kaçınının.

Eğer grip iseniz diğer insanlara bulaştırmayı önlemek için evinizden çıkmayın, işe gitmeyin.

Çocuğunuz grip ise okula göndermeyin.

Domuz gribi yol açtığı zatürre gibi enfeksiyonlar nedeniyle ölüme yol açıyor. bu nedenle 65 yaş ve üzerindeyseniz, kalp, diyabet gibi kronik bir sağlık sorununuz varsa zatürre aşısı yaptırmayı da ihmal etmeyin.

Grip enfeksiyonuna yakalanırsanız maske kullanın.

Antiviral ilaçları hasta kişiyle temas söz konusu değilse ya da grip tanısı konulmamışsa kullanmayın.

Salgının yayılması durumunda veya ihtimaline karşı Sağlık Bakanlığı'nın okul kapatılması dahil kalabalık ortamlarda bulunmamakla ilgili duyurularını takip edin.

Acil bir durumda 112 acil ambulans servisini ve 184 numaralı bilgilendirme hattını arayın.



Cevapla