Terminatör filmi gerçek olur mu?

En güncel haberler burada....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
göKhan.
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2544
Kayıt: 12 Oca 2008 [ 17:09 ]

Terminatör filmi gerçek olur mu?

Mesaj gönderen göKhan. »

Resim

Uçabiliyorlar, yüzebiliyorlar, dakikada yüzlerce mermi saçıyorlar. Askeri alanda sayıları giderek çoğalan robotlar yavaş yavaş hayatlarımıza da girmeye başladı.

Ülkeler ordularını robotlarla donatma yarışına girerken, Güney Afrika askerlerinin yaşadığı olay felaket senaryosunu akıllara getiriyor: "Ya günün birinde silahlarını bize doğrulturlarsa?"


Uçabiliyorlar, yüzebiliyorlar, sadece bir dakikada 550 yüksek patlayıcı içeren mermi saçabiliyorlar. Hepsinden korkutucu olanı ise, bir gün kendi kendilerine düşünebilecekleri.

Gelişen teknolojiyle robotlarda yaşanan hızlı ilerleme ve kullanıldıkları alanların ve sayılarının hızla artması, akıllara meşhur Terminatör filmini getirirken, Güney Afrikalı askerlerin yaşadığı bir olay "Korkulan başa gelir mi?" diye düşündürdü.

İki devasa 35 milimetrelik bombardıman silahına sahip MK5 uçaksavarı, büyük bir robotik silah ve bilgisayar tarafından kontrol ediliyor.

Ancak diz üstü bilgisayarınız kilitllendiğinde ve eğer bu bilgisayar 550 yüksek patlayıcılı mermi içeren bir şarjörü kontrol ediyorsa, olayın boyutu değişibiliyor.

Böyle bir durumla karşılaşan Güney Afrikalı askerler bir şeyin yanlış gittiğini farketti. Sistem kilitlenmişti, ancak daha sonra yaşananlar tam anlamıyla tüyler ürperticiydi.

2008'de meydana gelen olayla ilgili hazırlanan askeri raporda, tanıklardan biri, "Saklanacak hiçbir yer yoktu. Robot sağa sola çılgınlar gibi ateş açmaya ve dakikada 550 yüksek patlayıcı özelliğine sahip mermi fırlatmaya başladı. Bunu yaparken 360 derece etrafında dönüyor ve adeta mermilerden bir hortum oluşturuyordu" diyor.

Genç bir kadın asker robot silahı durdurmak için atıldı, ama çok geçti. Tanık rapordaki ifadesinde, "Bunu yapamadı çünkü robot adeta kontrolü kendi eline almıştı" diyor.

Robotun otomatik silahtan saçtığı mermiler, kapatmak için koşan kadın askere isabet etti ve asker yere yığıldı. Robotun şarjörü boşalana kadar sekiz asker daha öldü. 14 asker de ciddi bir şekilde yaralandı.

Katliamın sorumlusu 'yazılım hatası' olarak belirlendi.

Olay, Türkiye'de haziranda vizyona girecek olan 'Terminatör Salvation' (Terminatör:Kurtuluş) filminden askeri bir bilgisayarın bir robot asker ordusunu kullanarak dünyayı ele geçirdiği kanlı bir sahneyi hatırlatıyor.

Ancak bu olay gerçekten yaşandı ve askeri robotlar hızla savaş alanlarını istila ederken, bu tür olayların tekrar yaşanabileceği endişesi de artıyor.

'ROBOT SAVAŞÇILAR ÇAĞININ DOĞUŞUNA TANIKLIK EDİYORUZ'

Pentagon yetkilisi Peter Singer da robot savaşçılar çağının doğuşuna tanıklık ettiğimize inanıyor.

Singer, "Sadece sayılara bakmanız yeterli. 2003'te Irak'a sıfır robotla girdik. Şimdi sahada 12 bin robotumuz var. Küçük makinelerden, 18 tekerlekli kamyondan daha büyük robotlara kadar her şekilde ve büyüklükte geliyorlar. Küçük parmağım kadar olanları da var, futbol sahası genişliğinde olanları da" diyor.

ABD ROBOTLAR İÇİN 240 MİLYAR DOLAR AYIRDI

ABD Ordusu robotlara en fazla yatırım yapan ordu. Pentagon'un Gelecek Savaş Sistemleri adlı robot programı, gelecek 20 yılda 240 milyar dolar bütçeden pay alacak. Ancak Singer, daha gelişmiş sistemlerin kullanılmasındaki acelecilikten ve robotların tam olarak hazır olmadan sahaya sürülmesinden endişeli.

Bu korkutucu bir süreci akla getiriyor. Bir uzman, "M16 makinalı tüfekle donatılmış bir dizüstü bilgisayar düşünün" diyor. Sheffield Üniversitesi'nden robotik ve yapay zeka profesörü Noel Sharkey'ye göre, en büyük endişe kaynaklarından biri sayıları giderek artan ordu robotlarının iletişim menzilinden sapabileceği.

Sharkey, "Kontrolden çıkmış bir robotun savaş alanını terk edip yakındaki bir köye girdiğini düşünün. Onu kapatacak uzmanlar olmadan, sonuç felaket olabilir" diyor. Hizmetteki askeri robotlardan en yaygın ve en hızlı olanlarından biri Talon. Sadece 52 kilogram ağırlığında, uzun, hareketli bir kolu var ve bu kol öncelikle bomba imhası için kullanılıyor. Bu robot, kar, kum ve suda hareket etme kabiliyetine sahip.

Bu robotlardan Irak'ta 2 bin 500 adet kullanılıyor. Eğer zarar görürlerse altı 'robot hastanesinden' birine gönderilip tamir ediliyorlar ve saatler içinde çatışmaya geri gönderiliyorlar.

SAĞI SOLU BELLİ OLMAYAN ÖLÜM MAKİNELERİ

Talon silahsız, ancak rahatsız edici bir şekilde sağı solu belli olmayan bir robot. Singer buna örnek olarak Irak'tan yeni dönen bir çavuşun Talon robotunun nasıl kararsız hareket ettiğini anlatmasını veriyor.

Singer, Irak'ta görev yapan ve Talonlarla çalışan bir ABD askeriyle konuştuğunu ve askerin kendisine şunları anlattığını söylüyor: "Hepsinin farklı karakterleri var. Hareket etme, kollarını kullanma şekilleri, olması gerektiği gibi değil. Onların tuhaflıklarını öğrenmek zorundasınız."

Talon'un en azından silahsız olması iç rahatlatmıyor. Zira, Talon'un ölümcül bir versiyonu olan SWORD tam tam bir ölüm makinesi. Esasen bir Talon robotu olan SWORD, M240 makineli tüfek, bir el bombası ve roket atar ile donatılmış.

Bu tür bir ateş gücü, 'tuhaflıklar' ve 'farklı karakterler' hikayeleriyle birleşince korku senaryolarını akıllara getiriyor. Singer, yeni kitabı 'Wired For War'da, rakip bir firmadaki robot uzmanlarının bir deneme sırasında SWORD'un nasıl sarhoş gibi daireler çizmeye başladığını anlattıklarını yazmış.

Deniz Piyadeleri'nin, bir golf arabası büyüklüğündeki, ağır silahlarla donatılmış Gladyatör savaş robotu da deneme sırasında benzer sorunlar yaşamış.

ELMA İLE DOMATESİ AYIRAMAZSA, ÇOCUKLA DÜŞMANI NASIL AYIRIR?

SWORD, aynı zamanda keskin nişancı. Bir elmayı yüzlerce metre uzaktan makinalı tüfek kullanarak keskin nişancı silahının sağladığı kesinlikle vurabiliyor.

Ancak elma ile domates arasındaki farkı söyleyemiyor. Bu çok sayıda uzmanı kaygılandırıyor. Uzmanlar, "Bir elmayı domatesten ayıramıyorsa bir isyancıyı masum bir çocuktan nasıl ayıracak?" sorusunu yöneltiyor.

SWORD'un üreticisi Kinetik adlı firmadan bir sözcü ise, ürünün rahatsız edici kusurları olduğunu reddediyor ve bunların ispatlanmamış iddialar olduğunu öne sürüyor.

Ancak sözcü şirketin, hizmetteki tüm ürünlerini izleme olanağı olmadığını da belirtiyor ve "Bu Ford'un ürettiği tüm arabaları takip etmesi gibi bir şey olurdu" diyor.

Hal böyleyken en büyük korku, gelişmiş askeri robotların 'otonom' hale gelmesi ve kendi kendilerine karar verebilmeleri halinde neler olacağı düşüncesinden kaynaklanıyor.

ABD TAM OTONOM ROBOT GELİŞTİRME PEŞİNDE
Halihazırda robot askerler onların her hareketini kontrol eden insanlar tarafından yönetiliyor. Ancak robotların kendi kendilerine savaşmalarına imkan verecek ileriye dönük planlar mevcut.

Gerçekten de ABD askeri önerisinde açıkça şu ifade yer alıyor: "İnsan müdahalesi olmaksızın öldürücü ve öldürücü olmayan tam otonom özelliklere geçiş düşünülmelidir."

Profesör Sharkey "Bu robotlar basit bir şekilde tespit edip vurmaya programlı. Aptallar. Soru sormuyorlar ve son derece yüksek ateş kabiliyetiyle donatılmışlar. Bunlar kötü amaçlı ellere de düşebilir" diyor.

43 ÜLKENİN ASKERİ ROBOT PROGRAMI VAR
Böylece gündeme robotların kontrolden çıkmasının haricinde kötü amaçlı kişilerin ellerine düşmeleri endişesi de yerleşiyor. 43 ülke askeri robot programları geliştiriyor. Bunlar arasında Rusya ve Çin de var. Robot geliştirme hızı bir silahlanma yarışı haline gelmiş durumda. Felaket senaryosu bir gün gerçek olabilir. Ya bir gün silahlarını bizlere doğrulturlarsa?



Cevapla