Ankara'dan Paris'e büyük misilleme

En güncel haberler burada....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Fatma Anne
Forum Annesi
Forum Annesi
Mesajlar: 458
Kayıt: 29 Eyl 2006 [ 13:43 ]

Ankara'dan Paris'e büyük misilleme

Mesaj gönderen Fatma Anne »

Ankara, perşembe günü Fransız Meclisi'nden geçmesine kesin gözüyle bakılan Ermeni soykırımını inkarı suç sayan yasa tasarısına karşı atacağı adımları netleştirdi. Bu çerçevede Türkiye, Fransa'yla olan siyasi ve ekonomik ilişkilerini askıya alacak. Tasarının kabul edilmesinin, Türkiye'nin AB üyelik sürecini de olumsuz etkilemesinden ve bu süreçte Türkiye'deki Avrupa karşıtlığının artmasından endişe ediliyor.

MUHATAP DEĞİL

Türkiye, karşı atak kapsamında bundan sonra Fransa'yı siyasi ilişkilerde muhatap kabul etmeyecek. Ancak iletişim kanalının açık kalması için ülkedeki Türkiye büyükelçisi geri çekilmeyecek. Türkiye, bir Türk vatandaşının Fransa'da yasadan dolayı cezalandırılması halinde ise en sert tepkisini gösterecek.

Ankara, Türkiye'deki Fransız okullarının durumunu değerlendirmeye alacak. Bu okullarının durumunun riske gireceği belirtilirken, kültürünü yayma konusundaki hassasiyeti bilinen Fransa'ya karşı, bu konuda da yaptırımlar uygulanacak.

EKONOMİK YAPTIRIM

Türkiye, Fransa'ya karşı ekonomik yaptırımlar da uygulayacak. Fransız firmaları, başta nükleer enerji ve savunma sanayi olmak üzere ihalelerden dışlanacak. Türkiye'de yatırımı olan Fransız işadamları da devreye girerken, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da dün sabah Paris'e gitti. Bu süreçte sivil toplum örgütleri de harekete geçerek, Fransa'daki Türk vatandaşları nezdinde girişimde bulunulacak.

Dışişleri Bakanlığı da bu çerçevede çok sert bir açıklama yapacak. Açıklamada, 'Fransa, Türkiye'yi kaybedecektir. Bu aptalca bir tasarıdır. Avrupa'nın temel değerlerine aykırıdır. İfade özgürlüğünü kısıtlayıcı niteliktedir. İnsan hakları ihlalidir' denilecek. Türkiye, Fransa'daki gazetelere de ilanlar verecek.

SON SÖZ CHİRAC'TA

Tasarı, meclisten sonra Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın onayına sunulacak. Tasarının Chirac'tan da onay alması bekleniyor.




--------------------------------------------------------------------------------



Yakış'ın karşı atak önerisi

AKP Düzce Milletvekili ve TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Yaşar Yakış, Fransa'nın yasa teklifine karşılık, Türkiye'deki 70 bin kaçak Ermeni işçinin ülkelerine gönderilmesini önerdi. Yakış, Rusya ile Gürcistan arasında yaşanan casus krizinde Moskova'nın takındığı sert tutumu örnek göstererek, 'Rusya topraklarındaki Gürcüleri geri göndererek tepkisini ortaya koydu. Türkiye'deki kaçak Ermenilerin gönderilmesi Ermenistan'ın canını sıkacaktır' dedi. Yakış, yasanın Fransa'da çıkmasına karşın, neden Ermenistan'ı cezalandırılması gerektiğini ise, 'Ermenistan'ın da kendi sorumluluklarının bilincinde olması lazım' şeklinde açıkladı.

BMM'de Cezayir soykırımı oylanacak

SOYKIRIM tasarısına karşı bir atak da TBMM'den geldi. TBMM Adalet Komisyonu, Fransa'nın Cezayir halkına yönelik soykırımı iddialarıyla ilgili kanun tekliflerini yarın ele alacak. Teklifler şunlar:


ANAVATAN Afyon Milletvekili Reyhan Balandı'nın 'Fransa'nın Cezayir Halkına Karşı İşlediği Soykırım Suçunun İnkar Edenlerin Cezalandırılmasına İlişkin' Kanun Teklifi


Afyon Bağımsız Milletvekili Mahmut Koçak'ın 'Cezayir Halkına Yönelik Soykırım Hakkında' Kanun Teklifi


ANAVATAN Erzurum Milletvekili İbrahim Özdoğan'ın 'Ermeni Soykırım Yalanlarının Cezalandırılmasına İlişkin' Kanun Teklifi.

AB'den sert uyarı

AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, Fransa'da Ermeni soykırımına ilişkin yasa tasarısını eleştirerek, bu yönde atılacak adımların vereceği zararlara dikkat çekti. Rehn, yasa tasarısının Fransız parlamenterlerin 'sorunu' olduğunu belirterek, 'Ancak bu, AB-Türkiye ilişkilerinde ağır sonuçlar getirecektir' dedi.

Fransız parlamenterleri 'sorumluluklarını üstlenmeye' davet eden Rehn, tasarının onaylanması olasılığından endişe duyduğunu belirtirken, tasarısının onaylanması halinde Ermeni meselesine ilişkin tartışmaların da bloke olacağını, Türkiye'de fikir özgürlüğü adımlarının zarar göreceğini söyledi. Rehn, Türklerin, Türkiye'de daha fazla düşünce özgürlüğü isteyen Fransa'nın kendi yasalarıyla bu özgürlüğü kısıtladığını düşündüklerini bildirdi.

İsmail KÜÇÜKKAYA



Cevapla