neden mavi renk meyve sebze yok?

Bilim&Teknik ile ilgili aradıklarınız....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
düş
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 63
Kayıt: 11 Kas 2006 [ 02:19 ]

neden mavi renk meyve sebze yok?

Mesaj gönderen düş »

Bitkilerin rengini veren pigmentlerin kimyasal yapıları, düşük dalga boylarında ortaya çıkan renkleri vermek üzere gelişmiştir. Mavi ve yakın renkleri oluşturan bileşikler, ya zehirlidir ya da enerji açısından ekonomik değillerdir. Bunun da ötesinde, meyveler aslında bitkinin üreme amacıyla oluşturduğu yapılardır ve kırmızı-sarı arası tonlar en fazla dikkat çeken renkler olmaları nedeniyle meyve yiyici canlıların ilgisini yeşil-mavi tonlarından daha fazla cezbeder.
Çiçek yaprakları, meyvelerden çok daha küçük ve ince yapılı olmaları nedeniyle mavi renk tonlarında görülebilirler. Ancak, yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü mavi renk ve tonları, bitkinin meyve ve sap gibi daha büyük ve kalın organlarında görülmez. Bu nedenle de, yaban mersini, erik ve patlıcan gibi meyvelerde (patlıcan da bir meyvedir) söz konusu renklerin tonlarını görebilmemize karşın, gerçek anlamda mavi meyve bulunmamaktadır.



Kullanıcı avatarı
barkan
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 24
Kayıt: 02 Oca 2007 [ 23:48 ]

Mesaj gönderen barkan »

çok sağol:)

Kullanıcı avatarı
beşiktaşlı52
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 43
Kayıt: 01 Oca 2007 [ 22:46 ]

Mesaj gönderen beşiktaşlı52 »

bilgi için çok teşekkürler...

Cevapla