20 yıl sonra milyonlar susuz kalacak

Bilim&Teknik ile ilgili aradıklarınız....
Cevapla
Kullanıcı avatarı
En[G]in
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1740
Kayıt: 19 May 2018 [ 23:12 ]

20 yıl sonra milyonlar susuz kalacak

Mesaj gönderen En[G]in »

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli tarafından hazırlanan taslak rapora göre, küresel ısınma nedeniyle 20 yıl içerisinde yüzmilyonlarca kişi susuz kalacak. Çeşitli ülkelerden bini aşkın bilim adamının hazırladığı ve gelecek ay Brüksel'de yapılacak toplantı öncesinde hükümetlerin bilgisine sunulacak olan taslak rapora göre ısının ve deniz seviyelerinin yükselmesinden ötürü kıyılarda oluşacak seller nedeniyle dünyada her yıl onmilyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kalacak.
Taslağa göre susuzluk 20 yıl sonra özellikle Afrika ve Latin Amerika'da yüzmilyonlarca kişiyi etkileyecek.
2050 yılından itibaren ise Afrika'da 1 milyar kişinin susuz kalacağı tahmin ediliyor.
2080'de ise susuzluğun etkileyebileceği kişi sayısının 1.1 ile 3.2 milyar arasında olacağı tahmin ediliyor.
Taslağa göre, küresel ısınmasının etkilerinden ötürü 2080'de 200 ila 600 milyon kişinin açlık çekeceği, yine 2080'li yıllarda sellerin her yıl 100 milyon kişiyi etkileyeceği hesaplanıyor.
BM İKLİM RAPORU'NDAN...
2 Şubat'ta açıklanan BM iklim raporunda, küresel ısınmanın son 50 yılda yüzde 90 oranında insan eliyle yaratıldığı ve asırlarca süreceği belirtildi.
Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen iklim değişikliği panelinde, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Uzmanlar Grubu tarafından 21 sayfalık bir rapor yayımlandı.
Grup Başkanı Rajendra Pachauri, raporu "daha önceki araştırmaların birkaç adım ötesine giden çok etkileyici bir belge" olarak nitelendirdi.
Grup en son 2001 yılında yayımladığı raporda "Sera gazları küresel ısınmaya yol açan faktörlerden biri olabilir" demişti.
Aradan 6 yıl geçti, bilimadamları bu kez, "20'nci yüzyılın ikinci yarısındaki sıcaklık artışı yüzde 90 insanların eseri" diyor ve yaklaşan felakete dair olgular sıralanıyor.
Raporda, insan eliyle sera gazlarının salımının neden olduğu bugünkü sorunlar, şöyle sıralandı: Daha az soğuk günler, daha sıcak geceler, öldüren sıcak hava dalgaları, seller ve yoğun yağışlar, yıkıcı kuraklıklar ve kasırga ile tropikal fırtına gücünde artış (Özellikle Atlas Okyanusu'nda).
Raporda ayrıca, ''Eğer şimdi bunun kötü olduğunu düşünüyorsanız, 21'inci yüzyıl boyunca zararlı etkileri, 20'nci yüzyıl sırasındaki etkilerinden daha büyük olacak'' denildi.
RAPORDAN ÇARPICI TESPİTLER
2100'e kadar sıcaklık 1.8 ile 4 derece artacak. Bu binlerce yıldır iklimde meydana gelen en dramatik değişiklik
Uzun süreli ve yoğun sıcak hava dalgalarıyla daha sık karşılaşacağız
Uygarlaşma ne kadar yavaşlarsa yavaşlasın ya da sera gazlarının salımı ne kadar azalırsa azalsın, küresel ısınma ve deniz seviyesinin yükselmesi asırlarca sürecek. Okyanuslardaki su seviyesi 18 ile 59 santimetre yükselecek
Daha şiddetli fırtınalar görülecek
Sıcaklık dalgaları daha sık yaşanacak
Kutup buzulları eriyecek. 2100 yılı yazında artık Antartika olmayabilir
Bangladeş'ten Hollanda'ya pek çok kıyı ülkesi sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya



Cevapla