Gönderilme zamanı: 17 Haz 2006 [ 14:39 ]
İŞTE KONYA'YLA ÖZDEŞLEŞEN DÜNYACA ÜN YAPAN O MEŞHUR YEMEK...
ETLİEKMEK
Vikipedia Ansiklobedisine Göre Etliekmek...
Konya ve civarına özgü, kıymalı pideye benzeyen bir yiyecektir. Koyun eti, soğan, domates ve biber iyice karıştırılır ve uzunlamasına açılan hamurun üzerine yayılarak ekmek fırında pişirilir. Birimi bazen metre bazen de "yarım" şeklindedir, her bir etliekmek pidesi bir yarım olarak adlandırılır. Ayran ile beraber tüketilir, özelikle düğün ve sünnet törenlerinde mutlaka misafirlere verilir.
Normal etliekmeklerde 60 gr kıryma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır. Bol etli isteyenlere ise 120 gr et, 100 gr sebze kullanılır. Onun için bu tip etliekmekler için bol deyimi kullanılırdı.
Ayrıntılarından bahsettiğimiz etliekmeğin ustalarından bahsetmemek haksızlık olur. En eski etliekmek ustaları olarak Selanikli Halil, Halepli Hasan, Kara Mustafa, Kılıcı Mustafa, Doruk Ahmet, Kebapçı Osman Vefa gibi isimleri sayılabilir.
Bugün ise önemli etliekmek lokantalarından bazıları Ali Baba, Havzan, Cemo vs. etliekmek lokantalarıdır.
(Gerçi o resmi kaldırdılar heralde gelenin geçenin karnını acıktırıyor :D )
ETLİEKMEK'TEN HABERLER
DÜNYA TANIYACAK
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu İkinci Başkanı ve Konya Lokantacılar Odası Başkanı İsmail Sezer, yaptığı açıklamada, etliekmeği dünyaya tanıtma yolunda başlattıkları çalışmalarda çok önemli aşamaları geçtiklerini söyledi. Öncelikle Konya'nın yöresel yemeği olan etliekmeğin tanıtımının yapıldığı internet sitesinin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Sezer, son olarak da etli ekmeğe patent aldıklarını anlattı.
ARTIK PATENTLİ OLDU
Özellikle patent alımının ardından belirtilen kriterlere uymayan etli ekmeklerin 'Konya'nın etliekmeği' adı altında satılamayacağını ifade eden Sezer, şunları kaydetti: "Bu kapsamda oluşturduğumuz ekiplerimiz, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük iller başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında Konya'nın etliekmeğini satan lokantalarda incelemelere başladı. Patent almayan lokanta etliekmekte Konya adını kullanamayacak. Yurt dışında da çalışmalarımız sürüyor. Konya'nın etliekmeğini dünyada bir marka haline getireceğiz." Sezer, internet sitesi ve patentin ardından geniş katılımlı bir festival düzenleyeceklerini vurgulayarak, "Bu hedefimize de Eylül ayında ulaşacağız. Çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Büyük bir alanda yapılacak festivalde 3 gün boyunca vatandaşlara ücretsiz etliekmek dağıtılacak. Konyalılar ve il dışından gelenler, 3 günde etliekmeğe doyacak." diye konuştu.
ETLİEKMEK
Vikipedia Ansiklobedisine Göre Etliekmek...
Konya ve civarına özgü, kıymalı pideye benzeyen bir yiyecektir. Koyun eti, soğan, domates ve biber iyice karıştırılır ve uzunlamasına açılan hamurun üzerine yayılarak ekmek fırında pişirilir. Birimi bazen metre bazen de "yarım" şeklindedir, her bir etliekmek pidesi bir yarım olarak adlandırılır. Ayran ile beraber tüketilir, özelikle düğün ve sünnet törenlerinde mutlaka misafirlere verilir.
Normal etliekmeklerde 60 gr kıryma, 100 gr sebze (soğan, domates, biber) kullanılır. Bol etli isteyenlere ise 120 gr et, 100 gr sebze kullanılır. Onun için bu tip etliekmekler için bol deyimi kullanılırdı.
Ayrıntılarından bahsettiğimiz etliekmeğin ustalarından bahsetmemek haksızlık olur. En eski etliekmek ustaları olarak Selanikli Halil, Halepli Hasan, Kara Mustafa, Kılıcı Mustafa, Doruk Ahmet, Kebapçı Osman Vefa gibi isimleri sayılabilir.
Bugün ise önemli etliekmek lokantalarından bazıları Ali Baba, Havzan, Cemo vs. etliekmek lokantalarıdır.
(Gerçi o resmi kaldırdılar heralde gelenin geçenin karnını acıktırıyor :D )
ETLİEKMEK'TEN HABERLER
DÜNYA TANIYACAK
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu İkinci Başkanı ve Konya Lokantacılar Odası Başkanı İsmail Sezer, yaptığı açıklamada, etliekmeği dünyaya tanıtma yolunda başlattıkları çalışmalarda çok önemli aşamaları geçtiklerini söyledi. Öncelikle Konya'nın yöresel yemeği olan etliekmeğin tanıtımının yapıldığı internet sitesinin açılışını gerçekleştirdiklerini ifade eden Sezer, son olarak da etli ekmeğe patent aldıklarını anlattı.
ARTIK PATENTLİ OLDU
Özellikle patent alımının ardından belirtilen kriterlere uymayan etli ekmeklerin 'Konya'nın etliekmeği' adı altında satılamayacağını ifade eden Sezer, şunları kaydetti: "Bu kapsamda oluşturduğumuz ekiplerimiz, Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük iller başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanında Konya'nın etliekmeğini satan lokantalarda incelemelere başladı. Patent almayan lokanta etliekmekte Konya adını kullanamayacak. Yurt dışında da çalışmalarımız sürüyor. Konya'nın etliekmeğini dünyada bir marka haline getireceğiz." Sezer, internet sitesi ve patentin ardından geniş katılımlı bir festival düzenleyeceklerini vurgulayarak, "Bu hedefimize de Eylül ayında ulaşacağız. Çalışmalarımız aralıksız sürüyor. Büyük bir alanda yapılacak festivalde 3 gün boyunca vatandaşlara ücretsiz etliekmek dağıtılacak. Konyalılar ve il dışından gelenler, 3 günde etliekmeğe doyacak." diye konuştu.