NASA'nın Uzay Asansörü Projesi

Gözlerinize inanamayacağınız "nasıl olur ya?" dedirten garip olaylar bu bölümde...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
metindemirr
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 21
Kayıt: 07 Mar 2008 [ 14:05 ]

NASA'nın Uzay Asansörü Projesi

Mesaj gönderen metindemirr »

15 yıl içinde Dünya'dan uzaya asansör ile çıkılması planlanıyor. İki yıl sonra yapımına başlanacak asansör, ilk yolcularını 2017 yılında uzaya götürecek. NASA tarafından finanse edilen HighLift Systems şirketinde görevli Brad Edwards, NASA mühendislerinin asansör projesini "yapılabilir" bulduğunu söyledi.Edwards ve ekibinin verdiği bilgiye göre, ekvatordan aşağıya sallanan kısa bir halat, kendi ağırlığı nedeniyle Yer'e doğru düşer. Halat uzadıkça, merkezkaç kuvveti Dünya ile birlikte dönen halatı daha kuvvetli çeker. Halatın ağırlık merkezi 35 bin 786 kilometreden daha yüksek olduğunda merkezkaç kuvveti yerçekimi kuvvetinden daha baskın çıkar ve halat kendi kendine gerilir.

Dikey olarak Yer'e sarkan çelik bir halatın 50 kilometre uzunluğa ulaşınca kendi ağırlığı nedeniyle koptuğunu belirten Edwards, "kevlar" ya da "dyneema" gibi sağlam ve daha hafif maddelerle ise sadece 200-300 kilometredeki yakın uydulara ulaşılabileceğini kaydetti.

Japon bilim adamı Sumio Iijima'nın buluşunun projelerini gerçekleştirme olanağını verdiğini belirten Edwards, Iijima'nın şimdiye kadar bilinen en güçlü madde olan karbon nano-tüplerini bulduğunu söyledi. Nano-tüplerinden oluşan bir milimetre kalınlığındaki ip, teorik olarak 20 ton ağırlığı kaldırabilir. Bu ip, aynı çaptaki çelik bir ipin sadece 5'te 1'i kadar ağır.

40 milyar dolara mal olacağını belirtilen asansörün tamamlandığında günde 5 ton ağırlığı uzaya taşıyabileceği kaydediliyor.

Resim



Kullanıcı avatarı
Big Ticket
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 79
Kayıt: 29 Kas 2007 [ 21:56 ]

Mesaj gönderen Big Ticket »

Açıkçası halatın gergin durması bana mantıklı geldi.
Dolayısıyla gerçekleşeceğine inanıyorum bu projenin.

gerçi ben eşitağırlık öğrencisiyim ve işletme okuyorum.
bu yazıyı sayısalcı arkadaşlar daha iyi açıklayabilir.

Cevapla