Singilizce diye bir dil duydunuz mu,işte konuşulduğu tek ülk

Gözlerinize inanamayacağınız "nasıl olur ya?" dedirten garip olaylar bu bölümde...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
En[G]in
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1740
Kayıt: 19 May 2018 [ 23:12 ]

Singilizce diye bir dil duydunuz mu,işte konuşulduğu tek ülk

Mesaj gönderen En[G]in »

Resim

Dünya haritasına bakıldığında Singapur, bir noktadan daha büyük değildir. Önceleri bataklık olan ülke, şimdilerde dünyanın sayılı ülkeleri arasına girmiş durumda. Türkiye’den 12 saat uçarak ulaşabiliyorsunuz Singapur’a. Türk vatandaşları vizeyi havaalanında alıyor.

Ülke, Asya kıtasının en güneyinde kurulan bir şehir devleti. Kendisi küçük; ama ekonomisi oldukça büyük. Endonezya ile Malezya arasında kalan ülkenin nüfusu 4,5 milyon. 30 yıl öncesine kadar 3. dünya ülkeleri arasındayken Singapur, bugün dünyada kişi başına düşen milli gelirin en yüksek olduğu ülkelerden biri haline gelivermiş. Kişi başına düşen milli gelir 21 bin dolar civarında.

1819 yılında Singapur bir İngiliz sömürgesi. 1963 yılına gelindiğinde Malezya ile birleşiyor; ancak 1965’te bağımsız bir devlet olarak tarih sahnesine çıkınca 2 yıllık birliktelik de sona eriyor. Yeşil mi yeşil ülkede, sürekli yağmurlarla yıkanan yapraklarda yeşilin çok farklı tonlarını görme imkânınız var. Singapur çok kültürlü bir yapıya sahip. Ülkenin yüzde 75’ini Çinliler yüzde 15’ini Malaylar ve yüzde 7’sini de Hintliler oluşturuyor. İngilizcenin yanı sıra Tamil, Malay ve Çince de konuşuluyor ülkede.

Singilizce diye bir dil var mı?

Singapur halkının çoğunlukla konuştuğu dil Singilizce. Singilizce diye bir dil olur mu demeyin? İşte bu ülkede var, hatta sözlüğü bile var. Gerçekten dile bile garip geliyor. Ne demek bu Singilizce? İngilizcenin Çinceleştirilmiş hali diye söylüyor kimileri. İçinde Çince, Hintçe, Malaycanın olduğu karma bir dil.

Singapur’un alışveriş merkezleriyle dolu ve sürekli kalabalık yerlerinin başında Orchid Caddesi geliyor. Gece yarılarına kadar hareketlilik sürüyor burada. Her köşe başında bir alışveriş Kimi geceler, caddelerde konser veren gençler çıkıyor karşınıza. İzleyicileri az olsa da hiç dert değil. Çalmaya ve söylemeye devam ediyorlar... Çoğunluğunu Çinlilerin oluşturduğu ülkede yer yer Budist tapınakları dikkatten kaçmıyor.

Singapur, ani ve hızlı yağmurlara alışık. Bardaktan boşanırcasına yağıyor yağmur. Hazırlıklı olmayanlar epey bir çile çekiyorlar bu durum karşısında. Yıllık sıcaklık ortalaması 27 derece. Yılın 12 ayı sıcak ve nemli bir hava var. Çekilmesi çok zor doğrusu.

Singapur deyince akla elektronik aletlerin pazarlandığı bir ülke geliyor. Elektronik eşyaların satıldığı dev merkezler var burada. Bunlardan biri de Sim Lim Square. Hem toptan hem de perakende satış yapılıyor bu merkezde.

Ünlü Sentoza adası

Faber tepesinden Singapur’a bağlı Sentoza adasına isteyen teleferikle geçebiliyor. 90 metre yükseklikte yaklaşık 2 km seyahat yapılıyor adaya doğru. Manzara seyirlik. Altta masmavi deniz ve onun üzerinde seyahat eden dev gemiler. Teleferiğin alt kısmı da cam olduğu için aşağıyı görmekte zorlanmıyoruz. Singapur Limanı’na yılda 140 bin gemi geliyormuş. Anlatılanlara göre her üç dakikada bir gemi demirliyor limana. Sentoza sessiz sakin, çok güzel bir ada. Güneş, kum ve deniz her an ulaşılması kolay üç unsur. Ada içerisinde ücretsiz trenler var. Bu trenlerle adanın çevresi dolaşılabiliyor. Her durakta ilginç gösteriler var. Kiminde yunuslar, kiminde papağanlar gösteri yapıyor. Dev akvaryum ise denizaltını merak edenlerin uğrak yeri. Bu akvaryumda okyanusların korkulu rüyası köpekbalıkları, dolaşan insanların sağından ve solundan çok rahat geçip gidiyor.

Fırsat bu fırsat deyip piton yılanı ile fotoğraf çektirmek isteyenlerden para kazanan yılan sahibi de nasibini arıyor Sentoza adasında. Onunla bir fotoğraf 7,5 Singapur Doları. Sentoza, güneyindeki adacığa asma bir köprü ile bağlı. Ve bu adacık Ekvator’a 136 km uzaklıkta. Hava nemli, rutubetli ve sıcak. Ara ara yağan yağmurlara rağmen hava sıcaklığı değişmiyor.

Singapur’da toplu taşımada dolmuşlar kullanılmıyor. O yüzden her yerde taksi var. Gelen turistler de metronun yanı sıra taksiyi çok kullanıyor. Kemer takmak zorunlu. Takılmadığında 120 Singapur Doları cezası var.

Meşhur tropikal meyve durian bu ülkede yaydığı kokudan dolayı metro ve belediye otobüslerine alınmıyor, yasak. Taksiler de durianlı yolcuyu almak istemiyor. Çünkü bir sonraki yolcunun durianın kokusundan hiç hoşlanmama ihtimali olduğunu söylüyor.

80 Civarında Cami Var

Singapur’un en eski camilerinden biri Sultan Camii. Müslümanların nüfusa oranı % 18 olan adada 80 civarında cami var. Müslüman mahallesine girer girmez hava kendisini hemen hissettiriyor. Güzel ve görkemli bir caminin yanında alışveriş dükkânları ve yükselen Kur’an-ı Kerim sesleri. 5 bin kişilik bir cami Sultan Camii. Vakit namazlarında cemaati olan Singapur camileri cumaları tıklım tıklım doluyor. Çinli, Malay ve Hintli Müslümanlar secdeye gidiyor aynı çatı altında.

Bir Türk Lokantası

Singapur’da bir Türk lokantası; adı “Anatolia”. İki girişimci Türk tarafından açılmış. Ülkemizi çok farklı alanlarda tanıtma amacıyla Uzakdoğu’ya açılmış Hızır Güngör ve İsmail Cem Çıtak. 7 Türk, 12 Singapurlu çalışıyor lokantada. Singapurluların yoğun ilgisi var yemeklere. Özellikle kebap çeşitleri çok beğeniliyor. Müşteri memnuniyeti ön planda tutulmuş lokantada. Gelen müşteriler ilgiden oldukça memnun. Yemek sonrası Türk çayı ücretsiz sunuluyor. Lokantayı diğerlerinden farklı kılan özelliklerden biri de bu.



Cevapla