Güneş, zararları ve korunma..

Sağlık ile ilgili tüm bilgileri bu bölümümüzde bulabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
feraze_622
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 476
Kayıt: 02 Eki 2006 [ 15:44 ]

Güneş, zararları ve korunma..

Mesaj gönderen feraze_622 »

Güneşten Korunma
Güneşin etkisini iyice arttırdığı şu günlerde, sağlığımızı korumak için, güneşten korunma yöntemlerini uyguluyor musunuz? Güneşten koruyucu kremler alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?


Güneş;
canlılar için vazgeçilmez yaşam kaynaklarından biridir.


Güneş ışınlarının büyük bir bölümü atmosferde ozon tabakasında absorbe edilmekte, dünyaya büyük oranda görünür infrared kısmı ulaşmakta,ulaşan ışınların %5 den daha az bir kısmı ultraviyole ışınlardan oluşmaktadır.

Ultraviyole ışınlar, fotosentez, görmeye yardımcı olmak, D vitamin sentezi, ısı sağlamak, patojenleri öldürmek, bazı deri hastalıklarını iyileştirmek, vb. yararlı etkilere sahiptir. Bunun yanı sıra güneş yanığı, alerjik reaksiyonlar, katarakt, deri yaşlanması ve deri kanserlerine yol açmak gibi zararlı etkileri de vardır.
Ultraviyole ışınlar A,B,C, olmak üzere üç tipe ayrılırlar.Yeryüzüne ulaşan güneş ışınlarının % 90 - 95'i A tipidir. B tipinin büyük kısmı ozon tabakasından emildiği için güneş ışığında az miktarda bulunur. C tipi ise ozon tabakası tarafından tamamen emildiği için doğal güneş ışığında bulunmamaktadır.

İnsanoğlunun doğayı kötü kullanımı sonucu son yıllarda ozon tabakası incelmiş, yer yer de yok olmuş, bu nedenle kanserojen olan C tipi yeryüzüne direkt ulaşmaya başlamıştır.

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinin oluşumunda; güneşe maruz kalınan saatler, maruziyet süresi, kişinin deri tipi (Deri rengi açıldıkça derinin güneşten korunması azaldığı için deri kanseri görülme olasılığı artar.) önem arz eder. Ayrıca deniz kıyısı kar ve kumlu alanlarda, yansıma nedeniyle güneş ışınlarının etkileri daha fazla görülür.

Güneşten korunmada uyulması gereken kurallar;

Deri kanseri oluşumunda rolü olan B tipinin yoğun olduğu saatlerde (10.00-16.00 arası) güneşlenilmemelidir.
Mesleği gereği güneş altında bulunacak kişilerin, açık renkli kapalı giysiler giymesi, ve mümkünse gölgede çalışması uygundur.
Güneşten koruyucu ürünler kullanılmadan güneşe çıkılmamalıdır. Güneşten koruyucu faktörlerin üzerinde Sun Protection Factor (Güneş koruma faktörü) ibaresi vardır. Bu faktörler ultraviyole ışınları emen kimyasal filtreler içerirler. Üzerinde yazan rakam, bu ürünün deriyi ultraviyole B ışınlarına karşı ne kadar koruyabildiğini gösterir.

Koruyucu faktör seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Açık tenliler daha yüksek koruma oranına sahip ürünler kullanmalıdır.
Çocuk ve yaşlılar deri tipleri ne olursa olsun, yüksek koruma oranına sahip ürünler kullanmalıdır.
Ürün hem Ultraviyole A'ya hem de B'ye karşı koruyucu olmalıdır.
Ürün,suya karşı da dayanıklı olmalıdır.Ürün üzerinde Water resistant (40 dakika yüzmeyi takiben değerinin en az %50 sini koruduğunu gösterir) ya da waterproof (80 dakika yüzmeyi takiben değerinin en az % 50 sini koruduğunu gösterir) yazmalıdır.
Ürün parfüm gibi, derinin duyarlılığını arttırıcı madde içermemelidir.
Ürünlerden istediğimiz etkiyi alabilmemiz için, güneşle temastan en az yarım saat öncesinden sürülmesi ve 4- 5 saatte bir tekrarlanması gerekmektedir.
:!: :!: :!:
Dr. Alparslan TEKİNER
Tepe Sağlık Merkezi Başhekimi
yaza yaklaşırlken ve güneş ışınlarının zararlı etkilerinin her geçen gün daha çok arttığını düşündüğümden bu konuda biraz daha bilgilenmemiz gerektiğini düşündüm umarım yararlı olur..



Cevapla