FAVİZM Kalp Yetmezliği Nedeni! (Akdenizliler Dikkat!)

Sağlık ile ilgili tüm bilgileri bu bölümümüzde bulabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
aLeM_oLsUn
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 174
Kayıt: 28 Eyl 2008 [ 22:26 ]

FAVİZM Kalp Yetmezliği Nedeni! (Akdenizliler Dikkat!)

Mesaj gönderen aLeM_oLsUn »

Zamanında müdahale edilmeyen 'Favizm Hastalığı', kalp yetmezliğine neden oluyor. Genetik olan hastalık özellikle Akdeniz ülkelerinde görülüyor.
Erkek çocuklarda daha sık görüldüğü belirtilen hastalık, Glukoz - 6-fosfat Dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği olan kişilerde, baklagiller, soya ürünleri, kefir, soda, aspirin ve bazı antibiyotiklerin yenmesi sonucunda ortaya çıkıyor. Hastalıkta erken teşhisin önemine dikkat çeken uzmanlar, geç fark edilen 'Favizm Hastalığı'nın kalp yetmezliğine dönüşerek ölümlere yol açabildiğine dikkat çekiyor.
Gazipaşa Devlet Hastanesi Başhekimi ve aynı zamanda çocuk doktoru olan Mehmet Çınar, 'Favizm Hastalığı'nda erken tedavinin çok önemli olduğunu söyledi. Hastalığa erkek çocuklarda daha sık rastlanıldığının altını çizen Çınar, hastalığın enzim eksikliği olan kişilerde bakla yedikten 1 ya da 2 gün sonra ortaya çıktığını kaydetti.
Ailesinde Favizm Hastalığı'na yakalanan kişilerin baklagiller, soya ürünleri, kefir, soda, aspirin ve bazı antibiyotiklerden uzak durması gerektiğini belirten Çınar, "Kanda bulunan alyuvarlar, bu ürünlerde özellikle de baklada bulunan bazı enzimlerle karşılaşması sonucu hücrede yıkımlara neden oluyor. Meydana gelen yıkım neticesinde kansızlık ortaya çıkıyor. Kansızlığa bağlı olarak hastada halsizlik, kalp atışlarında artış ve hemoglobin oranında aşırı bir düşüş meydana geliyor. Bu teşhis ve hastaya müdahale zamanında yapılmazsa hasta kalp yetmezliğinden ölebiliyor" dedi.
Favizm hastalığının belirtileri ortaya çıkan hastaya acilen kan desteği verilmesi gerektiğini ifade eden Çınar, erken müdahale edilen hastanın tedavisinin daha kolay olduğunu belirtti. Özellikle çiğ veya iyi pişmemiş baklaların hastalığa yol açtığının altını çizen Çınar, bakla çiçek tozlarını koklamanın da hastalığa neden olduğunu aktardı. Genetik olan hastalığın emziren kadınların bebekleri için de riskli olduğunu dile getiren Çınar, anne sütüne karışan zehrin çocuğa geçebildiği uyarısında bulundu.
Hastalığının genetik olması sebebiyle yeni doğan çocuklarda kesinlikle topuk testi yaptırılması uyarısında bulunan Çınar, "Yapılan topuk testi sayesinde eğer bebekte Glukoz-6-fosfat Dehidrogenaz (G6PD) enzim eksikliği varsa gerekli uyarıların yazılı olduğu bir kart hazırlanarak hastaya veriliyor. Bu kartta hastanın ömür boyu nelere dikkat etmesi gerektiği belirtiliyor" diye konuştu.
Özellikle bakla üretiminin yoğun olduğu ilkbahar, yaz aylarında bu hastalığın sık görüldüğünü ifade eden Çınar şöyle devam etti: "Bu vakanın en önemli örneği birkaç gün önce yaşandı. Gazipaşa'da 18 aylık Yusuf Görkem Öten isimli bebek ölümden son anda kurtuldu. Anneannesi tarafından haşlanan bakladan yedirilen bebek rahatsızlanınca hastaneye getirdiler. Yaptığımız muayenede bebeğin kalp atışlarında artış ve hemoglobin oranında ise aşırı bir düşüş tespit ettik. Zehirlenen bebeği son anda kurtardık. Yoksa hastalık kalp yetmezliğine dönüşebilirdi. Bun nedenle aileler bebeklerine verdikleri yiyecekleri dikkatle seçmeliler."



Cevapla