Kanser Vejetaryenlerden Uzak Duruyor

Sağlık ile ilgili tüm bilgileri bu bölümümüzde bulabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
BHR
Bölüm Yetkilisi
Bölüm Yetkilisi
Mesajlar: 467
Kayıt: 09 Nis 2009 [ 21:49 ]

Kanser Vejetaryenlerden Uzak Duruyor

Mesaj gönderen BHR »

Kanser Vejetaryenlerden Uzak Duruyor


İngiltere'de 12 Yılda Tamamlanan Araştırma, Vejetaryen Beslenme Düzenini Benimseyenlerin, Et Tüketenlere Oranla Daha Nadir Kansere Yakalandıklarını Ortaya Koydu.



İngiltere'de 12 yılda tamamlanan araştırma, vejetaryen beslenme düzenini benimseyenlerin, et tüketenlere oranla daha nadir kansere yakalandıklarını ortaya koydu.
Oxford Üniversitesinden Dr. Naomi Allen başkanlığında, İngiliz ve Yeni Zelandalı ekip tarafından yapılan araştırma, yarısı vejetaryen 60 bin kişinin sağlık gelişimleri izlenerek yürütüldü ve sonuçları İngiliz Kanser Dergisi'nin son sayısında ve internet sitesinde yayımlandı.

Karın bölgesi ve çevresindeki yağlardan kurtulun

Araştırmaya ilişkin açıklamasında, "Bu çalışma, vejetaryenlerin et tüketenlere oranla daha düşük oranda kansere yakalandıklarına ilişkin güçlü kanıtlar sunmuştur" ifadesine yer veren Dr. Naomi Allen, yine de insanların beslenme alışkanlıklarını gözden geçirmeden önce bu konuda yeni araştırmalar yapılması gerektiğini söyledi.

Araştırmaya 32 bin 403'ü et tüketen, 8 bin 652'si sadece balık tüketen ve 32 bin 403'ü hiç et tüketmeyen toplam 61 bin 566 kişinin katıldığı bilgisini veren Allen, grupları belirlerken, sigara-alkol tüketimi, kilo durumları, egzersiz ve yaşam alışkanlıkları gibi kansere neden olabilecek diğer unsurları da göz önünde bulundurduklarını belirtti.


-VEJETARJEN YÜZDE 12 DAHA ŞANSLI-


Araştırma verilerine göre, vejetaryenler, et tüketenlere oranla yüzde 12 oranında daha seyrek kansere yakalanıyor. Genel nüfusa oranlandığında, her 100 kişiden 33'ü hayatının bir döneminde kansere yakalanırken, et tüketmeyenlerde bu oran 100 kişide 29'a düşüyor.

Araştırmayı kaleme alan Oxford Üniversitesi öğretim görevlilerinden Prof. Dr. Tim Kelly, Bbc'ye yaptığı açıklamada, araştırmanın önemli olduğu, ancak bulguların, "dengeli beslenen birinin, beslenme alışkanlığını tamamen değiştirmesine neden olacak kadar" güçlü olmadığı görüşünü bildirdi.

Lösemi, mide ve bağırsak kanserlerinde vejetaryenlerin yüzde 45'e oranla daha avantajlı olduklarını ifade eden Prof. Dr. Kelly, lenf kanserinde bu oranın yüzde 50'ye yükseldiğini vurguladı.

Kelly, ette bulunan virüslerin insan hücrelerinde mutasyona neden olabileceği gibi, fazla sebze tüketmenin koruyucu etkisinin de vejetaryenlere avantaj sağlıyor olabileceğinden söz etti.


-SERVİKS KANSERİ VEJETARYEN SEVİYOR-


Öte yandan, serviks (rahim ağzı) kanseri söz konusu olduğunda, et tüketmeyenler, tüketenlere oranla iki kat daha daha fazla risk altında bulunuyor



Cevapla