uykusuzluk

Sağlık ile ilgili tüm bilgileri bu bölümümüzde bulabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
**Yuri**
Aktif Üye
Aktif Üye
Mesajlar: 36
Kayıt: 18 Mar 2007 [ 12:22 ]

uykusuzluk

Mesaj gönderen **Yuri** »

uykusuz lugun çözümünü bilen varmı?



Kullanıcı avatarı
aybik
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 85
Kayıt: 24 Oca 2007 [ 10:26 ]

Mesaj gönderen aybik »

İnsomnia, yeterli sürede ve dinlendirici uyku uyuyamama hastalığıdır. Hastalığın varlığı süresince uyku saatlerinde düzensizlik, ani gece uyanmaları, uyandıktan sonra tekrar uykuya dalmada güçlük ve sabah çok erken saatlerde uyanma gibi belirtiler gözlemlenir.

Düzenli uyku saatinin varlığı ve uzun süreli uyumalar, ertesi güne dinlemiş ve çalışmaya hazır hale gelerek uyanacağımız anlamına gelmez. Uyku ve uyuma problemleri üzerine yapılan çalışmalarda, yetişkin bir bireyin, her gece 7-8 saat uyuması gerektiği söylenir. Ancak bireyden bireye farklılık gösteren dinlenme süreci kişinin uyku uyuma süresini değiştirebilir. Araştırmacılar yetişkin bireylerin %30 ila %40’lık bir bölümünün her sene insomnia problemi ile başa çıkmaya çalıştığını belirtmektedir.

AKUT İNSOMNİA
İnsomnia’nın kısa süreli olarak görülmesi anlamına gelir. Akut insomnia genelde stresli bir günün ardından ya da ruhsal gerilimin yüksek olduğu günlerde kendini gösterir. Vücut saatimiz böylesine zor günlerde dinlenme vaktimizin geldiğini göstermekte zorlanır. Genelde 1 ila 2 gün arası süren bu düzensizlik, kendimizi daha iyi hissettiğimiz ana kadar devam eder. 4 haftayı bulabilen akut insomnia bulguları vardır.

KRONİK İNSOMNİA
1 ay veya daha fazla süren uyku düzensizliğine kronik insomnia denir. Yetişkinlerin %10-15’lik gibi büyük bir bölümü kronik insomnia’dan şikayetçidir. Akut insomnia’ya nazaran kronik insomnia, doktor yardımı gerektirir. Bu tarz bir rahatsızlığın ana sebebi genellikle büyük çapta bir depresyonun varlığıdır.
Yeterli sürede ve derin uyumak bireyin sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürdürebilmesi için oldukça önemlidir. Tıbbi araştırmalar özellikle kronik insomnia hastalığının bireyde davranış bozuklukları yarattığını açıklar. Gündüz devamlı uyku halinin varlığı, bunu takiben bazı rahatsızlıklar, enerji azalması, isteksizlik ve konsantrasyon zorluğu gibi günlük hayatı zorlaştıran belirtilerinin varlığı bilinmektedir. Tüm bunların varlığı kişiyi negatif etkiler altında bırakır, memnuniyetsizlik kendini gösterir ve başarısızlıklar birbirini kovalar. İnsomnia hastalığı kişinin psikolojik yapısı üzerinde oldukça büyük sorunlara neden olur. Trafik kazalarının birincil nedenleri arasında yer alan dikkatsizlik, dalgınlık, refleks azalması insomnia kaynaklı olabilir.
Hayatımızı zorlaştıran Akut ve Kronik İnsomnia hastalığının oluşma sebeplerini sıralayalım.
• Akut İnsomnia da
• Stres
• Çevresel rahatsızlıklar (gürültü veya çok sıcak – çok soğuğa maruz kalmak)
• Normal uyku düzeninin bozulması ( Seyahat veya yeni doğmuş bir bebek)
• Çeşitli rahatsızlıklar nedeniyle ilaç kullanımı
Kronik insomnia hastalığının ortaya çıkış nedeni Akut insomnia dan farklı olarak ruhsal gerginliğin yanında kronik hastalıklar da neden olabiliyor.
• Astım
• Kronik vücut ağrıları
• Kalp çarpıntıları
• Kronik stres
• Depresyon.

Ne zaman doktora gidilmeli?
Akut insomnia genellikle herhangi bir tıbbi yardım gerektirmez. Kişi ruhsal gerginliğini yenebildiği anda genellikle kendi kendine çözülebilen bir tür uyku problemidir. Birey bu sorunu kendi başına da çözebilir. Ancak bu demek değildir ki; akut insomnia ciddiye alınmamalıdır. Eğer uykusuzluk birkaç geceden daha uzun sürüyor ve bünyeyi rahatsız ediyorsa, gün içinde gergin, uykusuz ve dikkatsiz bir tablo çizilmeye başlandı ise bu problem tıbbi yardım gerektirir. Bir hekim ile birlikte incelenmelidir. Akut insomnia dikkate alınmazsa, vücut tarafından tanımlanır ve kronik insomnia’ya dönüşebilir.

İnsomnia’nın Tedavisi
Doktor ve birey tarafından atılacak en önemli adım, ilk olarak uykusuzluk sorununun sebeplerinin araştırılması olmalıdır. Birçok İnsomnia vakasında, ruhsal gerginliklerin yanında, sağlık problemlerinin varlığı da önemli yer tutar. Depresyon, stres, zor uyuma ve nefes alma zorlukları İnsomania’nın sıklıkla görülen nedenleri arasındadır. Uykusuzluğun önüne geçmek için çeşitli meditasyonlar ve uyku saati değiştirme yolları önerilebilir. Amerikan Tıp Birliğinin yapmış olduğu bir araştırmaya göre 65 yaşındaki toplam 78 hasta, 8 hafta boyunca ilaç tedavisi veya psikolojik tedavi ya da her iki tür tedaviye tabi tutulmuştur. Hastalar 2 yıl sonra tekrar incelendiğinde uykusuzluk problemin de en başarılı tedavinin psikolojik tedavi olduğu ortaya çıkmıştır. Bu sadece psikoterapinin yeterli olduğu anlamına gelmemelidir. Bireyin insomnia ile savaşında en doğru uygulama, yapılacak tıbbi incelemeler sonucunda ortaya çıkacaktır.





sevgili yuri: bir ara bende cekmiştim uykusuzluk problemi. sebebi ise beynimden atamadığım düşüncelerdi onlardan kurtulduğumda ise sorun çözülmüştü.(aşık olduğum zamanlarda idi :D )

neden uyuyamadığını kendin bilirsin. sana engel olan şeyi anlayıp onu halletmeye calışırsan sorun cözülcektir sanırım.
inşallah yardımcı olabilmişimdir.
hoşkal

Kullanıcı avatarı
ceyobaba
Acemi Üye
Acemi Üye
Mesajlar: 2
Kayıt: 26 Şub 2007 [ 13:24 ]

çaresiz değilsin!

Mesaj gönderen ceyobaba »

sana 20 küsür bitki ile hazırlanmış bir çay tavsiye edeyim akşam 1 litre suya ekle ve iç 11 senedir uykusuzluk çeken arkadaşım bebekler gibi uyuyup bu problemini giderdi ... ALOE BLOSSOM HERBAL TEA [email protected]

Cevapla