V For Vendetta

Bu bölümümüzde yerli yabancı tüm filmlerin tanıtım ve duyurularını yapabilir filmler hakkında yorumlarda bulunabilirsiniz..
Cevapla
Kullanıcı avatarı
summer
KF Yönetim Yetkilisi
KF Yönetim Yetkilisi
Mesajlar: 2351
Kayıt: 07 Ağu 2006 [ 13:24 ]

V For Vendetta

Mesaj gönderen summer »

"V for Vendetta"
Anarşist bir politik gerilim...
Resim
ABD'de vizyona girer girmez terörü onaylayan 'anarşist' bir kahramana yer verdiği için, liberalleri kızdıran ve çevresinde yoğun tartışmalar yaşanan "V for Vendetta", gelecekte baskıcı bir rejimin hakim olduğu İngiltere'de rejimi yıkmaya çalışan "V"nin eylemlerini konu alıyor. Kendi kararınızı vermeden önce yaratıcıları ve oyuncularının filmle ilgili neler düşündüğünü merak ediyorsanız bu yazıyı mutlaka okuyun!

Geleceğin totaliter İngiltere'sinde geçen "V for Vendetta", ilk kez, 1981'de çıkan bağımsız çizgi roman dergisi 'Warrior'da yayınlanmış olan ve kısa sürede kült hâline gelen aynı adlı çizgi romanın uyarlaması. Alan Moore ve David Lloyd'un yarattığı çizgi karakterin maceraları 26 bölüm yayınlandıktan sonra, derginin kapanmasıyla yarım kalmış ve hayranlarını merak içinde bırakmıştı. Beş yıl aradan sonra, Moore ve Lloyd 1989'da DC ismi altında 'V for Vendetta'yı tam bir çizgi roman olarak yayımladılar ve çizgi roman dünyasına yeni bir efsane armağan ettiler.

Filmin anarşik kahramanı V, son derece karmaşık biri: Bir yandan eğitimli, gösterişli, şefkatli ve entelektüel; diğer yandan korkuyla sindirilmiş vatandaşlarına egemenliklerini geri vermeye azmetmiş olduğu için sert, intikam peşinde, yalnız, şiddete başvuran ve kan davası güden biri.
Resim
Gizemli V'nin anarşik mücadelesini dayandırdığı bir kaynak var: Filmde İngiltere halkını, hükümeti zehirleyen kokuşmuşluk ve acımasızlıktan kurtarmak amacıyla, seçilmiş liderlerinin diktatörlük anlayışını eleştiren ve vatandaşları kendisiyle 5 Kasım'da Parlamento'nun çevresinde buluşmaya davet eden V'nin özellikle bu günü seçmesi de, ilham aldığı kişiyle, Guy Fawkes'la ilgili. İngiltere'de, 5 Kasım 1605'te, Guy Fawkes Parlamento binasının altındaki bir tünelde 36 varil barutla yakalanmıştı. O ve komplo arkadaşları 'Barut Komplosu'nu 1. James iktidarındaki hükümetin zorba yönetimine karşı organize etmişler. Ancak yakalanınca asılmaktan kurtulamamışlar, hükümeti düşürme planları ise asla gerçekleşmemişti. İşte işmdi V dört yüzyıl önceki o isyanın ruhunu canlandırmak, o günü yad etmek için, Fawkes'un giriştiği komployu tamamlamak ve Parlamento'yu havaya uçurmak istiyor. .

Çok katmanlı bir politik gerilim

"V for Vendetta"nın yönetmen koltuğunda, Matrix üçlemesinde Wachowski Kardeşler'in birinci yardımcı yönetmenliğini yapmış olan James McTeigue var. Aslında Andy ve Larry Wachowski, Moore ve Lloyd'un orijinal çalışmasının fanatik hayranlarından oldukları için, çizgi romanın beyaz perde senaryosunu ilk olarak 1990'ların ortasında, Matrix üçlemesi gibi dev bir yükün altına girmeden önce yazmışlar. "The Matrix"in ikinci ve üçüncü filmlerinin post prodüksiyonu sırasında, Wachowski Kardeşler "Vendetta" senaryosunu tekrar ele almılşar ve üç Matrix filminin de birinci yönetmen yardımcısı olan James McTeigue'ya önermişler. O dönemde, Wachowski Kardeşler "Matrix" filmleriyle yaptıkları 10 yıllık uzun ve maceralı yolculuğun sonuna yaklaştıkları için, haklı olarak yönetmenliğe hemen geri dönmek istememişler. Projeyi onlardan devralan McTeigue bunu şöyle açıklıyor: "On yıl herhangi bir şeye harcamak için çok uzun bir süre, ve film yapmak sizden çok şey alıp götürüyor. Bence Andy ve Larry filmin şimdi yapılmasını istediler, ama bir süre koltuklarında rahat rahat oturmayı da istediler." İlk filminde büyük bir yükün altına giren McTeigue, kendisine güvenenleri yüzüstü bırakmamış ve bu işten alnının akıyla çıkmış gibi gözüküyor. Genç yönetmen filme öncelikle, merkezinde çok karanlık ve farklı yüzleri olan bir kahraman barındıran bir politik gerilim olarak yaklaştığını söylüyor: "V, bir yandan, büyük toplumsal değişiklik yaratabileceğine inanan fedakâr bir insan; öte yandan ise, ona yanlış yapmış herkese kan davası güden biri."
Resim

"V for Vendetta"nın çekimlerine başlamadan önce aklının bir köşesine kimi filmleri yerleştirdiğini söylüyor McTeigue: Cezayirliler'in Fransızlara karşı 1954-1962 yılları arasında gösterdiği direnişi son derece gerçekçi bir biçimde anlatan 1965 yapımı "Cezayir Savaşı" ("The Battle of Algiers"); Stanley Kubrick filmi "Otomatik Portakal" ("A Clockwork Orange"); George Orwell'ın ünlü romanından uyarlanan "1984"; Truffaut imzalı "Fahrenheit 451" ve Lindsay Anderson'ın yönettiği "If..." bu filmlerden bazıları. "V for Vendetta" da bu filmler gibi, yozlaşmışlığın, kontrolcülüğün, manipülasyonun ve baskının olduğu kadar, aşırılığın getirdiği tehlikelere de değiniyor; bu aşırılık ister bir hükümetin gücünü kötüye kullanması, ister bir bireyin yasaları kendi başına uygulamaya kalkışması şeklinde olsun.

Çığır açan aksiyon filmlerinin ("Matrix", "Lethal Weaponı", "Die Hard" gibi) yapımcısı olarak tanınan Joel Silver ise, "V for Vendetta"nın çok katmanlı bir film olduğu inancında: "İzleyiciler onu dinamik bir aksiyon filmi olarak keyifle izlenebilecekleri gibi, bireylerin hükümetlerine verdikleri yetkiler ve zorba bir yönetime son vermek için hangi araçların kabul edilebilir ve gerekli olduğu gibi daha derin ve karmaşık konuları da değerlendirebilirler. Film bir çok ilgi çekici soru soruyor, ama kolay yanıtlar sunmuyor."

"V for Vendetta" aslında günümüzden biraz ileri bir tarihte geçse de, karakterin yaratıcıları Moore ve Lloyd içinde yaşadıkları dönemden etkilendilkleri için, çağdaş Londra filmde hâlâ kolayca seçilebiliyor. "Margaret Thatcher'ın aşırı muhafazakâr hükümetine tavrımız, Vendetta'da yarattığımız faşist polis devletinde çıkış noktası oluşturdu" diyen Lloyd, şöyle devam ediyor: "Bu sistemin yok edilişi V'nin birincil var oluş nedeniydi."

"V bir karakterden çok bir fikir...

Yapımcılar Moore ve Lloyd'un romanına ve ustalıkla çizilmiş karakterine saygı göstermek adına, V'nin sırrının yine gizli kalmasına karar vermişler. Filmde V'nin korkunç bir şekilde yanmış ve deforme olmuş yüzü, sürekli olarak dört yüz yıl önce vahşice öldürülmüş bir başka efsanevi sabotajcı Guy Fawkes'un resmi bulunan maskeyle örtülü...

V'nin Guy Fawkes maskesi kullanmasında dramatik açıdan çok rahatsız edici bir yön de var. Lloyd bunu şöyle açıklıyor: "Guy Fawkes maskelerindeki gülümseyişte tüyler ürpertici bir şey var. Karakterin tuhaf olduğu kadar tehditkar da görünmesine neden oluyor; sizi öldürmeye gelen birinden beklediğiniz son şey yüzünde bir gülümsemedir."

"V for Vendetta"da, o tüyler ürperten sırıtışa sahip maskenin ardında bambaşka yüz ifadelerine sahip aktör Hugo Weaving var. Weaving, "V, Guy Fawkes ve komplocuların 5 Kasım'da başladıkları işi bitirmek istiyor," diyor ve ekliyor: "Komplocular tarafından zorba yönetimin merkezi olduğuna inanılan Parlamento'yu ve üyelerini havaya uçurmak istiyor. Oldukça karmaşık ve çözümlenmesi zor biri. Hapsedilmiş ve işkence görmüş, zihinsel ve bedensel olarak istismar edilmiş. Bu onu bir intikam meleği hâline getirmiş diyebiliriz. O bir suikastçi, ama aynı zamanda, bireysel özgürlüğe inanan, çok kültürlü ve eğitimli biri."
Resim
Tüm performansını hareketsiz bir maskenin ardından sergilemek zorunda kalan Weaving, bir oyuncunun temel araçları olan yüz ifadeleri ve göz temasından mahrum olduğu için, "V"yi insanlaştırmanın ve hayata geçirmenin başka yollarını bulmak zorunda kalmış. Bunu şöyle anlatıyor aktör: "Uzun süre önce, drama okulundayken maske çalışmaları yapmayı severdim. V'nin maske çalışmasını beyazperdede yapmak büyük bir meydan okumaydı. Sesinizle çok şey aktarmak zorundasınız; ama küçük ve akıcı hareketler de maskeye hayat vermeye yardımcı olabilir. Tabii bir de farklı ışıklar ve çeşitli gölgelendirmelerle maskenin yarattığı ifadeler denendi."

V'nin, içinde eylemci duygular uyandırdığı genç kadın Evey Hammond rolünü üstlenen Natalie Portman, "Filmde, V bir kişiden çok, bir fikir olarak tasvir ediliyor" diyor ve ekliyor: "Böyle yenilmez olmasının nedenlerinden biri şu: Bir insanı öldürebilirsiniz, ama bir fikir öldürülemez. Dolayısıyla, V doğruyu, direnci ve bireyselliği temsil ediyor. Ama intikam duygusu siyasi idealizmini gölgeliyor."

Yapımcı Joel Silver, Portman'ın canlandırdığı karakterin de bir sembol olduğu görüşünde: "Evey, V'nin yardım etmeye çalıştığı insanları temsil ediyor. Ama o, V'nin İngiltere halkına özgürlüklerini geri verme mücadelesine katılırken, onun kişisel intikam arzusuna göz yummuyor. Natalie öylesine incelikli bir aktris ki böyle bir iç çatışmayı yansıtacak ender yeteneğe sahip olduğunu biliyorduk."

Portman'sa hikâyedeki fikirleri, ve Evey'nin isimsiz bir memurdan cesur ve siyasi görüşleri olan bir kahramana dönüşümünü çok ilgi çekici bulduğunu ifade ediyor: "Senaryoda gerçekten güçlü siyasi ve ideolojik bir ton var. Siyasi bir kişi olmak için yapılması gereken seçimlere ve bu seçimlerin kişinin hayatını nasıl etkilediğine parmak basıyor."
Yaratıcıları ya da oyuncularının büyük bir şevkle sahiplendikleri "V" yılın en merakla beklenen filmlerinden biri. ABD'de liberalleri kızdıran ve terörizmi teşvik ettiği iddiasıyla çevresinde fırtınalar kopan filmi mutlaka izleyin ki bu tartışmalardan uzak kalmayın.



Cevapla