UNESCO`nun dünya mirası listesinde Türkiye`den 9 eser

Ülkemizini içinde bulunduğu durumları tartışabilirsiniz ancak SİYASET YAPMAK YASAK!!!
Kullanıcı avatarı
dikenüstünde
Süper Yetkili
Süper Yetkili
Mesajlar: 2285
Kayıt: 14 Eyl 2007 [ 07:06 ]

UNESCO`nun dünya mirası listesinde Türkiye`den 9 eser

Mesaj gönderen dikenüstünde »

UNESCO`nun dünya mirası listesinde Türkiye`den 9 eser yer alıyor. Bu eserler şunlar:

1- Kapadokya: Bölge 60 milyon yıl önce; Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ`ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıktı. Hititler`in yaşadığı topraklar, daha sonraki dönemlerde Hristiyanlığın en önemli merkezlerinden biri oldu. Kapadokya bölgesi, doğa ve tarihin bütünleştiği bir yer. Coğrafi olaylar Peri Bacaları`nı oluştururken, tarihi süreçte insanlar da bu Peri Bacaları`nın içlerine ev, kilise oyup bunları fresklerle süsleyerek, binlerce yıllık medeniyetlerin izlerini günümüze taşıdı.

2- Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası: Ulucami ve Darüşşifa, UNESCO`nun Türkiye`den dünya mirasına kabul ettiği ilk mimari yapı.

Selçuklu döneminde Mengüçlü Beyliği`nden Ahmet Şah ve Melike Turan tarafından başkent Sivas, Divriği`de yaptırıldı. Yapım tarihi 1228-1229. Evliya Çelebi şöyle diyor: `Üstad, mermer, bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakş bukalemun eylemiş ki, methinde diller kısır, kalem kırıktır...`

3- İstanbul: İstanbul`un tarihi bölgeleri 1985 yılında UNESCO tarafından dünya miras listesine alındı. Ancak İstanbul`a gereken ilgi gösterilmeyince, bu tarihi kentin liste dışı bırakılması gündeme geldi.

4- Hattuşaş: Hattuşaş, 28 Kasım 1986 tarihinden bu yana kültürel varlık olarak dünya miras listesinde yer alıyor. Çorum`un Sungurlu ilçesinin 22 km güneydoğusundaki Boğazkale ilçesinin (Boğazköy) 4 km doğusunda bulunuyor. Şehrin adı Hititçede gümüş anlamına gelen `hattus`tan gelmedir. Hattuşaş`ta MÖ III binden beri yerleşim görülüyor. Bu bölgede büyük bir Hitit arşivi ortaya çıkarıldı.

5- Nemrut Dağı ve Kommagene Kralı Antiochos`a ait Tümülüs ve kutsal alanlar.

6- Pamukkale: Kaynak sularının kirecinden oluşan tepe, Türkiye`nin en tanınmış doğa harikası.

7- Hierapolis: yakınlarındaki antik kent Hierapolis de dünya miras listesinde yer alıyor.

8- Ksantos ve Letoon antik kentleri: Ksantos 1988 yılında miras listesine girdi. Fethiye yakınlarında bulunuyor. Letoon kentinin Zeus`tan hamile kalan Leto`nun adına kurulduğu söylenir. Kentte en eski yerleşim izleri M.Ö. 7. yüzyıla kadar gider

9- Troya: 1998 yılında dünya kültür mirası listesine alındı. Homeros`un yazdığı İlyada destanında bahsi geçen Troya savaşının geçtiği antik kent. Antik İda Dağı`nın (Kaz Dağları) eteklerinde yer alır. 1870`lerde burada kazı yapan Alman Arkeolog Heinrich Schliemann, büyük bir hazine bulmuş ve bunu ülkesine kaçırmıştı. Kısa zaman önce Ruslar bu hazinenin kendilerinde olduğunu açıkladılar.