Çifçiye AKP darbesi

Ülkemizini içinde bulunduğu durumları tartışabilirsiniz ancak SİYASET YAPMAK YASAK!!!
Kullanıcı avatarı
Bozkurt
Tecrübeli Üye
Tecrübeli Üye
Mesajlar: 76
Kayıt: 15 Oca 2007 [ 16:41 ]

Çifçiye AKP darbesi

Mesaj gönderen Bozkurt »

Atatürk´ün "Türk milletinin efendisi´diye tarif ettiği çiftçi, AKP´nin uyguladığı yanlış tarım politikaları sonucu bitme noktasına geldi. İşte son durum...

HÜKÜMET kendi dönemlerinde çiftçinin sorunlarının çözüldüğünü açıklayadursun, rakamlar bunun tersini söylüyor.Çiftçi, ekipman yenilemede de geçimini sağlamakta da sıkıntılı. AKP'nin iktidara geldiği 2002'de, 1 traktör almak için 56 ton buğday satarken, geçen yıl bu rakam 76 tona çıktı. Aynı dönemde 1 kilo dana eti için ise 22 kilo buğday satarken, şimdi 34 kilo satması gerekiyor

2002 ve 2006 yılları arasında mazot fiyatı ortalama yüzde 83, üre gübresi ise yüzde 137 arttı. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen " Varlık mücadelesi veren çiftçimiz, mevcut desteklemeyle rakip ülkelerle ne rekabet edebilir ne de AB'ye uyum sağlayabilir " dedi.Girmen, 2007 yılında tarım sektörünün destekleme bütçesinin 5.2 milyar YTL olarak belirlenmesinin de ümitlerini kırdığını ifade etti.

Atatürk'ün " Türk milletininin efendisi'diye tarif ettiği çiftçi, AKP'nin uyguladığı yanlış tarım politikaları sonucu bitme noktasına geldi. Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türk çiftçisinin sıkıntısının her geçen gün daha da artığını belirterek, 2002 yılında, traktör almak için 56 ton buğday satan çiftçinin, geçen yıl buna 20 ton, 22 kilo karşılığında aldığı 1 kilo dana eti için ise 12 kilo ilave etmek zorunda kalmasının olayın boyutunu ortaya koyduğu kaydetti.

Girmen, yaptığı açıklamada, çiftçilerin ağır ekonomik şartlar altında ezildiğini, girdi maliyetlerinin aşırı artışına karşın alın terinin karşılığını yeteri şekilde almadığı için her geçen yıl sorunlarının daha da artığını ifade etti.

Çiftçinin, ürününü pahalıya üretip ucuza satmak zorunda bırakıldığını iddia eden Girmen, "Çiftçi, 2002 yılında, 1 traktör almak için 56 ton buğday satarken, geçen yıl bu rakam 76 tona çıktı. Aynı dönemde 1 kilo dana eti için ise 22 kilo buğday satarken, şimdi 34 kilo satması gerekiyor" dedi.

Girmen, 2002 ve 2006 yılları arasında mazot fiyatının ortalama yüzde 83, üre gübresinin ise yüzde 137 artığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Çiftçinin feryat etmesine yol açan bu durum, destekleme ihtiyacını artıran sebeplerin başında gelmektedir. Ürün-girdi fiyatları arasındaki açıklığı azaltıcı politikalar etkin bir biçimde uygulanmalıdır."

Desteklemeler ve çiftçinin ihtiyacı

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre 2006'da buğday üretiminin yüzde 7 düştüğünün tahmin edildiğini, bu yıl, yaşanan kuraklık sonucu oranın daha da artacağının beklendiğini ifade eden Girmen, şunları kaydetti:

"Tarım sektörüne son bir yılda 5 milyar YTL'lik destek sağlandı. Ancak, bunun ne kadarının üretimi artırmaya yönelik olduğu bir soru işareti olarak

durmaktadır. Ayrıca, prim, gübre, mazot destekleri çiftçinin ihtiyacı karşılamadan uzaktır. Üstelik, sorunlu kesimler de bundan yararlanamamaktadır."

TZOB raporlarına göre tarımsal üretimin temel girdilerinin karşılığında 15 milyar YTL'yi bulan harcamalar dolayısıyla çiftçilerin yaklaşık 2,1 milyar YTL KDV ödediğini vurgulayan Girmen, "KDV, tüketicilerin ödemesine yönelik bir uygulamasına olmasına rağmen üretici kesimler arasında sadece çiftçilerden alınmaktadır. Bu haksızlık giderilmelidir. KDV oranları düşürülerek çiftçilere iadesi sağlanmalıdır" dedi.

Rekabet şansı yok

Çiftçilerin, gittikçe zorlaşan koşullarda ekipmanlarını yenilemekte güçlük çektiğini, var olma mücadelesi verdiğini anlatan Girmen, 2007 yılında tarım sektörünün destekleme bütçesinin 5.2 milyar YTL olarak belirlenmesinin ümitlerini kırdığını ifade etti. Girmen, "Türkiye, son yıllarda ayırdığı kaynaklarla ne tarımını rekabetçi bir yapıya kavuşturabilir ne de müzakere aşamasına geldiği AB'ye uyum sağlayabilir" şeklinde konuştu.

Girmen, ayrıca, tarım topraklarının amaç dışı kullanımı ve imara açılmasının Türk tarımını bekleyen çok ciddi sorunlardan biri olduğunu, koruma amaçlı çıkan yönetmeliğin 11 Mart 1989 tarihinden itibaren 10 kez değişikliğe uğratıldığını ve hala sıkıntıların giderilmediğini söyledi.



Kullanıcı avatarı
AsilKan
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 807
Kayıt: 02 Eyl 2006 [ 18:22 ]

Mesaj gönderen AsilKan »

siyasete girilmesi yasaktır.

burası herhangi bir siyasi oluşumun yandaşı değildir.

yazılanların doğruluğunu onaylamakla beraber şunu söyleyebilirim ki burası siyaset yapılacak yer değildir...

konu kilitlenmiştir....

Kilitli