Kadın Aşk,Erkek gerilim sever

Bayanlar burada erkekler size karışmıyor çünkü burası sizin bölümünüz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
prensess
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1082
Kayıt: 02 Nis 2007 [ 18:56 ]

Kadın Aşk,Erkek gerilim sever

Mesaj gönderen prensess »

İngiltere'de kitap seçimleri üzerine yapılan bir araştırmaya göre kadınlar duygusal kitaplardan hoşlanırken, erkekler daha çok yalnızlığı konu olan eserleri tercih ediyor.

Londra Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre erkekler genelde tarafsız, duygusallığın hakim olmadığı kitapları okurken, kadınlar duyguların, tutkunun işlendiği kitapları tercih ediyor. Araştırma için Londra Üniversitesi'nden profesör Lisa Jardine ve Queen Mary Koleji'nden Annie Watkins, 500 erkekle görüştü. Çoğu edebiyatla ilgilenen erkeklerin bir kısmı "Bir kitap okudum, hayatım değişti," diyenlerdendi. Erkeklerin en çok etkilendiği kitapların başında Albert Camus'nün The Outsider'ı (Yabancı) geliyor. Camus'nün yanı sıra, Catcher in the Rye (Çavdar Tarlasında Çocuklar) adlı kitabıyla JD Salinger ve Slaughterhouse Five (Mezbaha No 5) kitabıyla Kurt Vonnegut da listede yer alıyor. Erkeklerin Kilometretaşı Kurgu adını taşıyan proje için geçtiğimiz yıl da kadın okuyucular üzerinde bir araştırma yapılmıştı. İki araştırma karşılaştırılınca sonuçların çok farklı olduğu, kadınların ve erkeklerin zevklerinin hiç uyuşmadığı görülüyor. Erkekler genelde artık hayatta olmayan yazarların kitaplarını seviyor. Erkeklerin en sevdiği top 20 kitap listesine sadece bir kadın yazar, Harper Lee girebildi.


YAŞAM REHBERİ
Aynı soru kadın okuyuculara sorulduğunda ise genelde dile getirdikleri kitaplar, erkek okuyucuların aksine Charlotte ve Emily Bronte, Margaret Atwood, George Eliot ve Jane Austen gibi kadın yazarların eserleri oluyor. Profesör Jardine'e göre, ayrıca kadın okuyucular, erkek okuyuculara göre daha zengin ve birbirinden farklı kitapları okumayı tercih ediyor. Ama genel olarak bakıldığında kadın okuyucular da erkek okuyucular da listelerinde, klasik ve modern eserlere eşit oranda yer veriyor. Araştırmaya göre, kadınlar, erkeklerin aksine, bazı kitapları, hayat yolculuklarının ayrılmaz parçaları, yaşam rehberleri gibi görmeye daha eğilimli. Profesör Jardine, kadınların kitapları, fotoğraflı bir kılavuz gibi görebildiklerini söylüyor. Bu nedenle de kadın okuyucular, zor zamanlarını, duygusal gelgitlerini atlatmaya yardımcı olacak, kendilerine ilham ve güç verecek, rehber olacak kitapları tercih ediyor. Erkeklerin kilometre taşı saydıkları kitaplara bakıldığında ise daha çok acı, korku, pişmanlık ve yalnızlık gibi konuları işleyen eserler olduğu görülüyor.





KURGUYU SEVMİYORLAR


Araştırma kadın ve erkeklerin kitap seçimlerinin, sadece konu bakımından değil, fiziki olarak da farklılık gösterdiğini ortaya koyuyor. Kadınlar eski, yıpranmış kitapları tercih ederken, erkekler çoğunlukla, ciltlenmiş, yeniliğini koruyan kitaplardan başkasına "Evet," demiyor. Profesör Jardine; "Araştırmadan çıkan sonuçlar bizi geçmişe götürdü," diyor. Yani araştırmanın, kadın okuyucuların duygusal, bağlılık ile ilgili, erkek okuyucuların ise şaşırtan, yalnızlıkla savaşı konu olan kitapları sevdiği klişesini bir kez daha doğruladığını itiraf ediyor. Jardine, kendisini şaşırtan bir diğer noktayı da şöyle anlatıyor: "Erkek okuyucuların çoğu, kurgu kitapları sevmediklerini özellikle vurguladı." Jardine buna tarihçi David Starkey'in şu sözlerini örnek gösteriyor: "Kurgudan korkarım, hem de her türlüsünden. Hiçbir kurgu roman beni etkilemedi, aslında bu da çok ilginç değil mi?" Erkek okuyuculara, hayatlarında önemli bir yer tutan, belki de kilometre taşı sayılabilecek kitaplar sorulduğunda, alınan yanıtların hiçbirinin kurgu kitaplar olmadığı görülmüş. Örneğin, Muhafazakâr Parti'nin lideri David Cameron, hayatını değiştiren kitap olarak Robert Grave'in Birinci Dünya Savaşı anılarını anlattığı Goodbye to All That (?) adlı eseri göstermiş. Cameron araştırmacılara kitap için, "Zekice yazılmış, her şeyi mükemmel şekilde ortaya koyan bir kitap. Birinci Dünya Savaşı'nda yaşanılanları aktarışı korkutucu ama bir o kadar da etkileyici," diyor. Sonuçta kurgu kitaplarla erkek okuyucuların arasındaki bağa bakıldığında, erkeklerin kurgu romanları ergenlik dönemlerinde okudukları, gençliklerinde bıraktıkları, ancak orta yaşlarının sonunda tekrar ellerine aldıkları görülüyor.





YAYINCILARA ÇAĞRI
Profesör Jardine, araştırmanın sonucunu da şöyle yorumluyor: "Sonuç olarak araştırma gösteriyor ki 20 ile 50 yaş arasındaki erkekler kurgu edebiyatı okumuyor. Yayıncıların da buna dikkat etmesi gerekiyor. Aynı şey otomotiv sektöründe de yaşanmıştı. Üreticilerin, hangi arabanın alınacağına aslında ailede kadının karar verdiğini keşfettiği anda, sektörde büyük bir değişim yaşanmıştı. Bu da gösteriyor ki, buna yayıncılar da dikkat etmeli. Yani hem erkeklere hem kadınlara hitap eden kurgu romanlar yayınlayan, (kadınların çoğunlukta olduğu) yeni yayıncılara ihtiyaç var."(sonuçta 10 yıl sonra neredeyse erkeklerin 2 katı nüfusa sahip olacak kadın nüfusu)





:ok: Ne Tür kitap olursa olsun ki bunlar polisiye,gerilim,psikolojik,aşk vs tür kitapları eğer konusu ilgimi çekiyorsa okurum ama aşk ,sevgi ,romantizm ...falan çok azdır ilgimi çekicek....hatta bu tür bir konuya sahip (aşk konulu olanlardan bahsediyorum) okuduğum kitap sayısı 3-4ü geçmez .İstisna olduğumuda düşünmüyorum çünkü sevmeyen pek çok insan da vardır,Bu araştırmayı tersi yönde kanıtlayabilecek.. fantastik,gerilim,kurgu daha ilgimi çeker ve bu yönde kitapları tercih ederim.Aslında bu ülkeden ülkeyede değişir yani bizde bunu yapsan hangi tür kitap okuyanın çoğunluğunu değil kitap okuyanı bile bulamassın hadi yaptın diyelim benim gördüğüm kadarıyla birçok bayan Fantastik,kurgu kitapları daha çok okuyor aşk meşk konulu kitaplar daha çok 40lı 50li yaşlarda okunuyor...yani istisnalar kaideyi bozmaz tabi ...



Cevapla