ODTÜ 'sentetik elmas'ı buldu

Üniversiteliler kendi üniversitenizi ve bölümlerinizi burada tanıtabilirsiniz...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
MTUĞRUL
Fanatik Üye
Fanatik Üye
Mesajlar: 1362
Kayıt: 28 May 2006 [ 12:59 ]

ODTÜ 'sentetik elmas'ı buldu

Mesaj gönderen MTUĞRUL »

ODTÜ’lü bilim adamları üretimi son derece pahalı olan sentetik elması, bir evin mutfağında birkaç pil ve tuz ile üretebilecek bir yöntem geliştirdi.
LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!
ODTÜ buluşu ile ilgili ABD’de patent koruması aldı ve tüm dünyada geçerli olacak uluslararası patentin alınması için de işlemlere başladı.

ODTÜ’lü araştırmacılar, dünyada yüksek bir maliyetle elde edilebilen sanayi elmasını, bir evin mutfağında bile üretilebilecek kadar kolay ve ucuz bir yöntemle ürettiler. ODTÜ buluşu ile ilgili ABD’de patent koruması aldı ve dünyada geçerli olacak uluslararası patentin alınması için de işlemlere başladı. Elmas yapımı için 6 voltluk bir batarya, sofra tuzu, bir miktar su, kloroform, uygun bir çözücü ve 2 adet çelik çubuğun bir araya gelmesi yeterli oluyor. Yeni teknikle üretilen elmasların, analiz çalışmaları tamamlandığında, tıp, otomotiv, beyaz eşya gibi pek çok sanayi dalında daha geniş yer bulması bekleniyor.

EN SERT MADDE:
ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Toppare, Yrd. Doç. Dr. Michael Pitcher ve Yusuf Nur’dan oluşan ODTÜ’lü çalışma grubu, doğadaki en sert ve dayanıklı maddelerden biri olan yapay elmas teknolojisinde yeni bir açılım getirmeyi başardılar. Prof. Dr. Toppare, elmasın doğada bilinen en sert ve dayanıklı madde olduğunu belirterek, sanayide çok geniş kullanılmasına rağmen, var olan yöntemlerle üretiminin ve işlenmesinin zor, maliyetinin ise yüksek olduğunu kaydetti. Elmasın üretiminde kullanılan polimerin pahalı teçhizatlarla ve patlayıcı özellikteki katalizörlerle yapılabildiğini vurgulayan Prof. Dr. Toppare, bu nedenle bu yöntemin sanayide yaygın olarak kullanılamadığını anlattı.

TEHLİKESİZ YÖNTEM:
Prof. Dr. Toppare, laboratuvarlarında kullanılan ve bu alanda yeni bir teknik olan elektrokimyasal yöntemle poli (hidridokarbin) adı verilen özel polimerin sentezinden yola çıkarak sentetik elmas üretebildiklerini belirterek, çalışmalarını şu sözlerle anlattı:"Laboratuvarımızda çok basit ve tamamen tehlikesiz bir yöntem olan elektrokimyasal yöntemle hidridokarbin polimerini sentezlemeyi başarmamız, sanayide bu özel polimerden elmas sentezinin yolunu açmış oldu. Keşfettiğimiz yöntem, bu özel polimeri bir evin mutfağında bile üretilebilecek kadar basit bir hale getirmiştir. Bunun için 4 tane kalem pilin oluşturduğu 6 voltluk bir batarya, polimeri hazırlayabileceğimiz bir cam kap, bu kabın içine yemeklerde kullandığımız sofra tuzu, bu tuzu çözmek için bir miktar su, kloroform ve kloroformun kaptaki çözeltide homojen dağılmasını sağlayan uygun bir çözücü ile 2 tane çelik çubuk gerekli. Eğer verdiğimiz bu reçete uygulanırsa 2 dakika içinde bu özel polimerin oluştuğu görülür. Elde edilen polimer argon gazı atmosferinde 1000 santigrat derecede bekletilirse sentetik elmasa dönüştürülür. Bu yöntem uygulandığında ülkemize ekonomik katkısı çok büyük olacak."

DOĞADAKİ ELMASLA AYNI:
Laboratuvar ortamında elde ettikleri elmasın doğadaki elmas türlerinden bir tanesi, ancak mücevheratta kullanılan elmastan farklı olduğunu anlatan Toppare, çalışmalarının temel amacının yüzeylerin elmas film halinde kaplanması olduğunu belirterek, "Yurt dışında birtakım karışımlardan elde edilen yeşil ve kırmızı renkli elmaslar, suni elmaslardır. Bizim kullandığımız yöntem sentetiktir ama üretilen ürün gerçek elmastır. Bu yöntemin ayrıcalığı polimeri çözeltisinden film olarak bir yüzeye kaplayıp fırınladığımızda yüzey üzerinde elmas film olarak elde edebilmemizdir" diye konuştu. Toppare, "x ışınları" analizi ile elde ettikleri sonuçların doğada bulunan elmasla bire bir tuttuğunu bildirdi.

Sanayi tipi elmas nerede kullanılıyor
Bıçak gibi kesici yüzeyler.
Otomotiv sanayi.
Tıpta platinin yerine.
Yüzey kaplaması.

Daha önce kimse yapamadı

Sanayi elması üretimi çalışmasının başlatılmasına fikirleriyle katkıda bulunan ODTÜ Kimya Bölümü Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Michael Pitcher, Amerika’da bu yöntemi yapmayı denediklerini ancak, Türkiye’deki yöntemden çok daha zor bir yöntemle yapabildiklerini dile getirdi. Yapay elmas elde etmek için kullandıkları bazı maddelerin yanıcı ve patlayıcı olduğunu kaydeden Pitcher, ODTÜ’de gerçekleştirilen yöntemi daha önce kimsenin tam anlamıyla yapamadığını belirtti.

Elmas film kaplanan yüzeyler çizilmeyecek

Laboratuvarda polimeri çeşitli yüzeylere bir film halinde kaplanıp o yüzeyde elmas bir filme dönüştürme çalışmalarına başlandığını bildiren Levent Toppare, elmasın özelliklerinin ölçüm çalışmalarının tamamlanmasının ardından getireceği yenilikleri şöyle anlattı: "Bu çalışma istenilen sonucu verdiği takdirde, çizilmeye ve kimyasallara çok dayanıklı yüzeyler elde edilebilecek. Şu an çalışmamız laboratuvar aşamasında. Bunun endüstride uygulanabilmesi için kapladığımız ve ürettiğimiz elmasın sertliği aşınmaya olan mukavemetinin deneylerle ölçülmesi gereklidir. Eğer bu mümkün olursa, her türlü malzemenin üzerine bir şekilde kaplama yapıp onların aşınmaya karşı ömrünü uzatmak mümkün olabilir. Bu da sanayi elmasının otomotiv sanayinde daha da yaygın bir şekilde kullanılmasının yolunu da açabilir."




Kullanıcı avatarı
serooo
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 452
Kayıt: 18 Oca 2006 [ 22:20 ]

Mesaj gönderen serooo »

çok önemli bir buluş tabi kullanmayı bilirsekk :(

Cevapla