Üniversitelerimiz Hakkında Kısa Bilgiler

Üniversiteliler kendi üniversitenizi ve bölümlerinizi burada tanıtabilirsiniz...
Kullanıcı avatarı
kesanlı_aslan
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 400
Kayıt: 26 Eki 2006 [ 20:40 ]

Üniversitelerimiz Hakkında Kısa Bilgiler

Mesaj gönderen kesanlı_aslan »

Şanlıurfa Harran Üniversitesi

Şanlıurfa ilinin 44 km. Güneydoğusunda yer alan ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen tarihi harran kenti kendi adıyla anılan bir ovanın merkezinde kurulmuştur...


Kuruluş Tarihi: 1992
Yazışma Adresi: Yenişehir Kampüsü 63200
Bulunduğu Şehir: ŞANLIURFA
Telefon: 0(0 90) 414 312 84 56


Tarihçe

Şanlıurfa ilinin 44 km. Güneydoğusunda yer alan ve her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen tarihi harran kenti kendi adıyla anılan bir ovanın merkezinde kurulmuştur . Tarihi belgelerden anlaşıldığına göre, harran adı 4000 yıldan beri değişmeden günümüze kadar gelmiştir. Harran adı Sümerce ve Akatça “Seyahat-Kervan” anlamına gelen “Harran-u” dan gelmektedir. Diğer bir görüşe göre de “Kesişen Yollar” anlamındadır.

Antik Kültürünün temsilcileri Sabiiler, Hiristiyanlar ve Müslümanlar Harran da büyük bir uyum içerisinde birlikte yaşamışlar, buradaki okullardan dünyaca ünlü alimler yetişmiştir.

Emevi hükümdarı 2. Mervan, Harran' ı devletin başkenti yapmış, Emevilerin Asya bölümü 750 yılında Abbesilere yenilerek Harran da son bulmuştur. Tarihi geçmişi islam öncesine dayanan dünyaca ünlü “Harran okulu üniversite” Abbasi halifesi Harun Reşid zamanında daha da gelişerek ününü yaymaya devam etmiştir.

İlk çağ Hellenizminin İskenderiye deki bilim ve felsefe okulu dagıtılınca buradaki alimler Hz. ömer zamanında 7.yy.ilk yarısı Antakya ve Harrandaki okullara yerleştiler.İslamiyetten önce varlığı bilinen Harran okulu, İslami dönemde de ününü devam ettirdi. Harrandaki islam ünüversitesinde Sabiiler, Hristiyan ve müslümanlardan oluşan aydın gruplar vardı ve bunlar araştırmalar yapıyorlardı. Harran okulundaki Sabii alimlerinden büyük kısmı sonradan müslüman olmuştur. VII. yüzyıl sonrası ile VIII. yüzyılın ilk yarısında harran okulunda tercüme işi hızlandı. İlk çağ yunan bilginlerinin eserleri arapçaya tercüme edildi. harran; yunanca ve süryanice arapçaya yapılan tercümeleri merkezi durumuna geldi.

Emevi Halifesi II. Mervan Harran'ı başkent yapınca (744-750) buradaki bilimsel çalışmalar daha da ağırlık kazandı.

Harran Okulunda sürdürülen bilimsel çalışmalar din, astronomi, tıp, matematik ve felsefe olmak üzere beş bölüme ayrılıyordu.

1260 yılı başlarında Moğollar tarafından istila edildi. Moğollar kenti ellerinde tutamayacaklarını anlayınca 1271 yılında Harran'ın camiini, surlarını, kalesini yakıp yıkarak kenti tahrip ettiler. Bundan sonra Osmanlı döneminde dahi Harran eski parlak günlerine bir daha dönemedi.

Kuruluş

Şanlıurfa'da bulunan Gaziantep Üniversitesi'ne bağlı İlahiyat Fakültesi ile, Dicle Üniversitesi'ne bağlı Ziraat Fakültesi ve Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu Üniversiteye bağlanmıştır .. Fen-Edehiyat Fakültesi, Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek okulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü kuruluş kanununda yer alımıstır. 1994 yılında bu birimlere Siverek, Hilvan, Suruç, Birecik, Viranşehir ve Bozova Meslek yüksekokulları, 1995 yılında Veteriner Fakültesi, İktisadi ve İdari İlimler Fakiiltesi, Akçakale Meslek Yüksekokulu ve Ceylanpnar Meslek Yüksekokulu 1997 yılında Kahta Meslek Yüksekokulu eklenmistir.

Yerleşim ve Kampüsler

Yenişehir Kampüsü:
Şanlıurfa merkezinde bulunan 48.000 M² lik Yenişehir Kampüsünde; Rektörlük Hizmet Binası, Fen-Edebiyat Fakültesi, Veteriner Fakültesi ve Tıp Fakültesi, bulunmaktadır. Ayrıca bu kampüste Kapalı Spor Salonu, öğrenci ve personel yemekhanesi ile çay bahçesi bulunmaktadır. Bu kampüs içinde Morfoloji merkez binası inşaatı ve Açık Spor Tesisi yapımı ile çevre düzenlemesi çalışmaları tamamlanmıştır.

Eyyubiye Kampüsü:
Şanlıurfa-Akçakale karayolunun 5. kilometresinde 982 dönümlük bir arazi üzerine kurulu bulunan Eyyubiye Kampüsünde; Ziraat Fakültesi, Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu, Merkezi Kütüphane, Öğrenci Kafeteryası, Kredi Yurtlar Kurumu Erkek ve kız Öğrenci Yurtları ve Lojmanlar bulunmaktadır. Daha önce sulama amaçlı yapılmış bulunan havuz çevresinde; sosyal tesis olarak kullanılmak üzere düzenlemeler yapılmaktadır. Kampüste ağaçlandırma çalışmaları sürmekte olup yol, su ve elektrik ile ısı kanalları ıslah çalışmalan yapılmaktadır. TEMAV (Tanmsal Enerji ve Mekanizasyon Araştırma ve Eğitim Vakfı)'na tahsis edilen 30 dekar alanda daimi fuar ve eğitim merkezi kurulmuştur. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü ile imzalanan protokol çerçevesinde futbol sahası yapılmıştır.

Osmanbey Kampüsü:
Şanlıurfa - Viranşehir karayolunun 18. kilometresinde 27000 dönümlük bir arazi üniversitemize tahsis edilmiş olup bu arazi üzerinde GAP idaresi tarafından inşa edilen Rektörlük Hizmet Binasının kaba inşaatı tamamlanmıştır. Mühendislik Fakültesi, İlahiyat Fakültesi ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakülteleri 2002-2003 Eğitim-Öğretim yılının Bahar döneminde burda eğitime başlamıştır. Ayrıca Ana Kampüs Mimari Proje yanşması neticelenmiştir. 1997 yatınm programında bu kampüste Ziraat Fakültesi, Fen-Edebiyat Fakültesi ile Tıp Fakültesi Morfoloji Binası, Merkezi Kafeterya Binası, Lojmanlar ve Kampüs altyapı inşaatlarına başlanmıştır. Ağaçlandırma çalışmaları devam etmekte olup bugüne kadar 10.000 fidan dikilmiştir.

Diğer Tesisler:
Üniversitemiz Araştırma ve Uygulama Hastahanesi yatakta tedavi hizmetine başlamış olup Devlet Hastahanesi ek binasında poliklinik ve laboratuarlarıyla hizmet vermektedir. Ayrıca araştırma ve uygulama hastahanesine 2000 m² 'lik ek bina inşaatı tamamlanmış ve yatak kapasitesi 200'e ulaşmıştır. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Lisesi'nden devralınan binada; Öğrenci İşleri Dairesi, Yapı İşleri ve Teknik Dairesi, Mediko-Sosyal Merkezi ise şehir merkezinde bulunan üniversitemize ait bir binada hizmet vermektedir.

Başlıca Hizmetler

Kütüphane Hizmetleri
ANKOS veritabanı hizmete girmiştir. Üniversitede kütüphane hizmetleri, Kütüphane ve Dökümantasyon Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Merkezi Kütüphanede 7000, İlahiyat Fakültesi kitaplığında 8000, Ziraat Fakültesi Kitaplığında 2500, Mühendislik Fakültesi Kitaplığında 2200 adet kitap bulunmaktadır. İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi 68 kütüphane ile bilgisayar programına bağlanmıştır. Merkezi Kütüphane Osmanbey Kampüsündeki yeni binasına taşınarak hizmet vermeye başlamıştır.

Sağlık Hizmetleri
Üniversitemiz bünyesinde bulunan Rektörlüğe bağlı olarak kurulan Mediko-Sosyal Merkezinde 2 pratisyen doktor, 3 diş doktoru,1 laborant ve 4 memurdan oluşan personel, üniversite çalışanlarına ve öğrencilerimize hizmet vermektedir. Öğrenci ve personelin muayeneleri ile ayakta tedavileri ilgili servis doktoru tarafından yapılmakta ve gerekli görülenler hastahanelere sevk edilmektedir. Ayrıca Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Merkezi kurulmuş olup Mediko-sosyal bünyesinde hizmet vermektedir.

Beslenme Hizmetleri
Yenişehir Kampüsünde üniversitenin tüm personel ve öğrencileri için yemek çıkarılan bir mutfak bulunmaktadır. Yenişehir kampüsünde öğrenci ve personelin faydalanabileceği yaklaşık 500 kişilik bir yemekhane mevcuttur. Bunun yanısıra Eyyubiye Kampüsünde bulunan Ziraat Fakültesi ile Şanlıurfa Meslek Yüksekokulu öğrenci ve personeli icin 200 kişilik bir yemekhane bulunmaktadır. Bunların dışında çeşitli birimlerde bulunan 7 yemekhanede öğlen yemekleri dağıtılmaktadır. Bu yemekhanelerde günde toplam 4000 öğrenci ve personele yemek servisi yapılmaktadır.

Sosyal Faaliyetler
Üniversite Eyyubiye kampüsünde 60 adet lojman mevcuttur. Yenişehir semtinde satın alınan üç binadan ikisi lojman diğeri ise misafirhane ve personel lokali olarak kullanılmaktadır. Balıklıgöl civarında satın alınan tarihi Urfa evi ise restore edilip hizmete açılacaktır. Yenişehir kampüsünde lokanta ve kafeterya olarak hizmet veren bir çay bahçesi bulunmaktadır.

Kültürel Faaliyetler
Üniversitenin sosyal ve kültürel faaliyetleri Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı Kültür Şubesi tarafından yürütülmektedir. Halk Oyunları, Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Tasavvuf Müziği, Tiyatro, Resim, EI Sanatları, Fotografçılık, Satranç, Şiir toplulukları faaliyetlerde bulunmaktadır. Yıl içinde çeşitli açık oturum, panel, forum, konferans ve konserler yapılmakta, ayrıca çeşitli teknik ve inceleme gezileri tertiplenmektedir.

Sportif Faaliyetler
Spor Şube Müdürlüğünce basketbol, futbol, voleybol kros, taekwon-do, masa tenisi, tenis, atletizm ve hentbol takımları oluşturulmuş olup bu dallarda üniversitelerarası yarışmalara iştirak edilmektedir. Öğrencilerin ve personelin kullanımına sunulmuş Yenişehir kampüsünde bir adet kapalı spor salonu ve futbol sahası ile Eyyubiye kampüsünde futbol ve basketbol sahaları mevcuttur.

SOCRATES II

Socrates programı, eğitim alanında işbirliği için Avrupa Topluluğu tarafından geliştirilmiştir. Socrates her yaşta ve düzeydeki eğitimi kapsayan Avrupa çapındaki ilk girişim olup yaşam boyu öğrenme kavramına kapsamlı bir yaklaşım getiren faaliyet programıdır. Programın ilk aşaması 1995-1999 yılları arasında uygulanmış ve ikinci aşaması (2000-2006), 24 Ocak 2000’de Avrupa Parlamentosu ile AB Bakanlar Konseyi’nin ortak kararıyla uygulanmaya başlanmıştır.

Programın başlıca amaçları :

- Eğitimin her düzeyinde Avrupa boyutunun geliştirilmesi
- Avrupa Birliği içinde dil öğreniminin, gelişiminin desteklenmesi
- Eğitim alanında kurumlar arası değişimin teşvik edilmesi
- Açık ve uzaktan eğitim, diploma ve çalışma dönemlerinin tanınması
- Eğitsel uygulama ve materyallerin geliştirilmesinde yenilikçi yaklaşımların ve teknolojinin kullanımının desteklenmesidir.

Programa açık olan ülkeler:

- 15 Avrupa Birliği üye ülkesi
- EEA / Avrupa Ekonomik Bölgesi ülkeleri: Norveç, İzlanda, Liechtenstein
- AB aday ülkeleri konumundaki Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri: Macaristan, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Romanya, Slovakya, Slovenya
- Kıbrıs, Malta ve Türkiye

Link:
SOCRATES/ERASMUS

Telefon:+90 414 312 8456
Faks: +90 414 315 1998



Kullanıcı avatarı
kesanlı_aslan
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 400
Kayıt: 26 Eki 2006 [ 20:40 ]

Üniversitelerimiz Hakkında Kısa Bilgiler

Mesaj gönderen kesanlı_aslan »

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Cumhuriyet üniversitesi, Sivas şehrine 10 Km. kadar uzaklıkta ve yaklaşık 11 000 dönüm arazi üzerindeki kampüsünde eğitim veren, Doğu Anadolu Bölgesinin önemli eğitim kurumlarından birisidir...


Kuruluş : 1974
Adresi : Cumhuriyet Üniversitesi Kampüsü Sivas
Bulunduğu Şehir : Sivas
Mail Adresi : [email protected]
Tel : 0(346) 226 15 27
Öğrenci Sayısı : 17 000
Eğitim Dili : Türkçe
Üniversite Türü : Devlet Üniversitesi

Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas şehrine 10 Km. kadar uzaklıkta ve yaklaşık 11 000 dönüm arazi üzerindeki kampüsünde eğitim veren, Doğu Anadolu Bölgesinin önemli eğitim kurumlarından birisidir. Üniversite bünyesinde, 8 fakülte, 16 yüksekokul ve 3 enstitü mevcut olup; meslek yüksekokulları değişik ilçelerde eğitim ve öğretim faaliyetlerini sürdürmektedirler.Ayrıca kampüs bünyesinde birde kapalı spor salonu bulunmaktadır.

Üniversitenin öğrencilere sunduğu imkanlar:

Barınma ve Beslenme:

En basta belirtilmesi gereken hususlardan birisi, üniversite kampüsündeki, üniversiteye bağlı üniversite konutları ve öğrenci yurtlarının öğrencilerin barınma problemini bir hayli hafiflettiğidir.Bunun yanında, şehir merkezindeki kredi ve yurtlar kurumuna bağlı yurtlar ile özel yurtlarda hesaba katıldığında çok olağanüstü bir barınma problemi bulunmamaktadır.
Üniversite kampüsündeki yemekhane öğrencilerin çok hesaplı olarak yemek yiyebilecekleri ilk adrestir.Ayrıca kampüs bünyesindeki kafeteryalardan da yararlanılabilir.

Teknoloji ve Kütüphane:

Üniversite teknolojik altyapısını tamamlamış, öğrencilere bütün modern imkanları sunabilecek düzeydedir.Üniversite bünyesindeki birçok laboratuardan öğrenciler istifade edebilmektedirler.Ayrıca, üniversite bilgisayar bağlantısına sahiptir.Kampüs içerisindeki modern kütüphane vasıtasıyla birçok yayına ulaşmak mevcuttur.Üniversite birçoğu yabancı olmak üzere 300 ün üzerinde dergiye abonedir.

Sağlık:

Birçok üniversitede olduğu gibi, Cumhuriyet üniversitesinde de, öğrencilerin sağlık problemleri üniversite bünyesindeki Mediko-Sosyal vasıtasıyla çözülmektedir.Burada ilk muayeneleri yapılan hastalar, gerekli görülürse hastanelere sevk edilirler.

Sosyal Etkinlikler:

Öğrenciler, üniversite kampüsündeki spor tesislerinden yararlanabilmektedirler.Değişik birçok sosyal kollarda da görev almaları mümkündür.

Ulaşım:

Öğrenciler üniversiteye problemsiz bir şekilde toplu taşıma araçlarıyla ulaşabilmektedirler.

Kullanıcı avatarı
kesanlı_aslan
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 400
Kayıt: 26 Eki 2006 [ 20:40 ]

Üniversitelerimiz Hakkında Kısa Bilgiler

Mesaj gönderen kesanlı_aslan »

Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi

İsmini, Tokat’ın yetiştirdiği büyük Türk kahramanı Gazi Osman Paşa‘dan alan Üniversite...


Adres:
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörlüğü
Taşlıçiftlik Kampüsü 60100 Tokat

Tel: 0 (356) 2521616

Üniversite
İsmini, Tokat’ın yetiştirdiği büyük Türk kahramanı Gazi Osman Paşa‘dan alan Üniversite, 3837 sayılı kanuna ek 24. Madde gereğince 03.07.1992 tarihinde kurulmuştur. Öğretim Dili Türkçe’dir. Üniversite de öğrenim süresi 4 yıl olan Fen – Edebiyat Fakültesi, Ziraat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Tokat Sağlık Yüksekokulu, Zile Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu ile öğrenim süresi 2 yıl olan Tokat, Zile, Niksar, Erbaa, Turhal, Reşadiye, Almus Meslek Yüksekokulu ve Erbaa, Turhal Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarında öğretime devam edilmektedir.

Gazi Osman Paşa:
19. yüzyılın en ünlü Osmanlı komutanlarındandır. Tokat'ta doğdu. Küçük yaşta İstanbul'a giderek askeri okullarda okudu. 1853'te Harbiye Mektebi'ni (bugün Kara Harp Okulu) bitirerek subay oldu. O yıl Osmanlı devleti ile Rusya arasında Kırım Savaşı'nın çıkması üzerine Tuna Cephesi'ne gönderildi. 1856'da savaşın bitiminde İstanbul'a döndü ve 1858'de Erkan-ı Harbiye Mektebi'ni (bugün Kara Harp Akademisi) bitirerek kurmay oldu. Tesalya, Lübnan, Girit, İşkodra gibi yerlerde görev yaptı.


Kampüs:
Üniversitemizin mevcut yapısı 5 fakülte (Tıp,Fen-Edebiyat,Ziraat,İktisadi ve İdari Bilimler ,Eğitim Fakülteleri) 4 yıllık eğitim süreli olan 4 adet Yüksekokul (Beden Eğitimi ve Spor, Sağlık,Zile Turizm ve Otelcilik, Yabancı Diller Yüksekokulları) 2 yıllık eğitim süreli olan 9 adet Meslek Yüksekokulu (Tokat, Erbaa, Niksar, Turhal, Reşadiye, Zile, Almus Meslek Yüksekokulları ve Erbaa, Turhal Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulları) 2 adet Enstitüden (Fen Bilimleri, Sosyal Bilimler Enstitüleri) oluşmaktadır.


FAKÜLTELER
Ziraat Fakültesi
Fen Edebiyat Fakültesi
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Eğitim Fakültesi
Tıp Fakültesi

ENSTİTÜLER
Fen Bilimleri Enstitüsü
Sosyal Bilimler Enstitüsü
Sağlık Bilimleri Enstitüsü

YÜKSEKOKULLAR
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Tokat Sağlık Yüksekokulu
Zile Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu
Yabancı Diller Yüksekokulu

MESLEK YÜKSEKOKULLARI
Tokat Meslek Yüksekokulu
Zile Meslek Yüksekokulu
Niksar Meslek Yüksekokulu
Erbaa Meslek Yüksekokulu
Erbaa Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Turhal Meslek Yüksekokulu
Turhal Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu
Reşadiye Meslek Yüksekokulu
Almus Meslek Yüksekokulu


BÖLÜMLER
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü
Türk Dili Bölümü
Yabancı Diller Bölümü
Güzel Sanatlar Bölümü
Beden Eğitimi Bölümü
Enformatik Bölümü

ARAŞTIRMA MERKEZLERİ
Doğal Boyalar Araştırma ve Uygulama Merkezi
Sert Kabuklu Meyveler Araştırma ve Uygulama Merkezi
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi

MERKEZLER
Yabancı Diller Eğitim Merkezi

Kütüphane:
2001 yili Mayis ayindan itibaren kampüsdeki binasinda hizmet vermeye baslamistir. Kütüphane zemin katla birlikte 4 kattan olusmaktadir. Zemin Katta: görsel-isitsel materyal salonu, güvenlik sistemi ve Bilgi İşlem Daire Başkanlığına bağlı internet bağlantılı 65 bilgisayarli bilgisayar laboratuvari ; Daire Baskanligi, süreli yayinlar salonu, 3 okuma salonu ile hizmet vermektedir. Kütüphane ayni anda 650 kisinin yararlanabilecegi kapasitededir. Gaziosmanpasa Üniversitesi Kütüphane Yönergesine göre hizmetlerini sürdürmektedir.

Yemek:
Yemek Listesi

Spor:
Üniversite Merkez Kampüsünde standartlara uygun Kapalı Spor Salonu, Futbol Sahası, Halı Saha,Tenis Kortu öğrenci ve personelimizin hizmetine sunulmuştur.

Dönem içinde üniversite içinde Futbol, Voleybol, Basketbol, Bayrak Koşusu, Dağ yürüyüşü, bölümler arasında bayanlar Voleybol turnuvası düzenlenmiş, ayrıca üniversiteler arası, 1. Lig futbol ve 2. Lig futbol, Kızlar Voleybol, Erkek Basketbol, Bagminton, Bölgesel Güreş müsabakalarına katılınmış çeşitli ödüller alınmıştır.


Kültürel:
Üniversitede Türk Sanat, Türk Halk, Türk Hafif Müziği, Folklör ve Tiyatro dallarında çalışmalar yapılmaktadır. Üniversite Konferans salonu modern bir yapıya kavuşturularak sistemli bir şekilde yürütülen Konferans, Tiyatro, Panel , sempozyum , Açık oturum, konserler ve çeşitli sergilerle Halk-Üniversite-öğrenci kaynaşması sağlanmıştır.
Üniversitenin çevreye dönük proje, araştırma -geliştirme ve uygulamaya yönelik çalışmaları artırılarak devam etmektedir.


Profesyonel Psikolojik Yardım:
Kişilerin kendilerini tanıyarak problemlerini akılcı bir şekilde çözmesi; gerçekçi kararlar verebilmesi, kişisel kapasitelerini en iyi-verimli şekilde geliştirip kullanabilmesi, çevresine dengeli ve sağlıklı bir uyum sağlayabilmesi ve sonucunda kendini gerçekleştirerek mutlu bir insan olarak yaşaması için bireye verilen profesyonel psikolojik yardım süreci olarak tanımlanan rehberlik hizmetleri üniversitede verilmeye başlanmıştır.


Tokat:
Orta Karadeniz Bölgesinin iç kesiminde yer alan Tokat, 5.000 yıllık bir tarihi geçmişe sahiptir. M.Ö. 3.000 Yıllarından başlayarak 14 devlet ve 5 beyliğin yaşayıp egemen olduğu Tokat, Yeşilırmak kıyılarının dar ve nemli, İç Anadolu'nun geniş ve kuru alanlarından ( başta, Canik Dağları olmak üzere ) 3 dağ sırasıyla ayrılan Tokat, vadiler arasındaki bereketli topraklarından dolayı "Türkiye'nin Meyve Bahçesidir." Evliya Çelebi, Seyahatnamesinde Tokat'tan söz ederken : " Bu havası hoş şehrin dört tarafında bahçe ve bostanlar içinden sular akar. Her bağında birer köşk, havuz, fıskiyeler ve çeşitli meyveler bulunur. Halk zevk ehlidir. Gariplerle dostturlar, kin tutmaz, hile bilmez, yumuşak huylu insanlardır. Cami, saray, köşk ve imaretleri o kadar sağlam ve güzel olur ki buralara girenler hayran olurlar" demektedir. Hacı Bektaş-ı Veli'nin hayırlı ve bereketli duaları ile bu eski ve tarihi şehir " alimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağıdır."

Kullanıcı avatarı
kesanlı_aslan
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 400
Kayıt: 26 Eki 2006 [ 20:40 ]

Üniversitelerimiz Hakkında Kısa Bilgiler

Mesaj gönderen kesanlı_aslan »

Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 15 kişilik periyodik salonu, 30 kişilik müracaat salonu, 160 kişilik kitap salonu...



Genel
Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon Milletvekili Mustafa Reşit Tarakçıoğlu ve 28 arkadaşının verdiği teklifin TBMM'de 20 Mayıs 1955 tarih ve 6594 Sayılı Kanunla kabul edilmesi ile kurulmuş olan ülkemizin en eski dördüncü üniversitesidir.

Üniversiteye 19 Eylül 1963 tarih ve 336 sayılı kanunla Rektörlük ve Fakülte kadroları verilerek Temel Bilimler, İnşaat-Mimarlık, Makina-Elektrik ve Orman Fakülteleri kurulmuştur.

Üniversitede eğitim-öğretime ise 2 Aralık 1963 tarihinde Esentepe Mahallesi'ndeki Trabzon Atatürk İlköğretim Okulu'nun İlkokul Binasında başlanmıştır. 1966 yılında, Üniversite bugünkü Merkez Kampüse taşınmıştır. 4 Ocak 1973 tarih ve 1659 sayılı kanunla da Yer Bilimleri ve Tıp Fakültesi kadroları verilmiştir. 1981 yılında, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nun çıkarılmasından sonra Üniversite sürekli olarak büyümeye başlamış, yeni fakülte ve bölümler açılmıştır.

Bugün KTÜ Ordu'dan Artvin'e kadar Karadeniz Kıyısı boyunca 16 fakülte, 2 yüksekokul, 12 meslek yüksekokulu, 1613 akademik, 1707 idari personeli ve yaklaşık 33 bin öğrencisi ile Ülkemizin en önemli ve en büyük üniversitelerinden biridir.


Burs-Yardımlar ve Part-Time Çalışma Hizmetleri

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde okuyan ve yarıma ihtiyaç duyan öğrencilere her yıl Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından beslenme ve giyim yardımı yapılmaktadır. Ayrıca Karadeniz Teknik Eğitim Vakfı'ından (KATEV) bu öğrencilere para yardımı yapılmakta olup, çeşitli vakıf ve yardım kurumlarından da öğrencilere burs imkanı sağlanmaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi başarılı öğrencilerini kısmı zaman statüsünde çalıştırarak hem onlara maddi destek sağlamakta, hem de onlara profesyonal iş yaşamına hazırlamaktadır. Şuan üniversite, kütüphsne, bilgisayar salonları, proje üretim merkezi, sosyal faaliyet alanları gibi yerlerde öğrencilerini kısmi zaman statüsünde çalıştırarak onları profesyonel meslek yaşamına hazırlamanın onurunu duymaktadır.


Fakülteler:

FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Fizik
Kimya
Matematik
Biyoloji
İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri
Tarih
Türk Dili ve Edebiyatı
İngiliz Dili ve Edebiyatı

MÜHENDİSLİK-MİMARLIK FAKÜLTESİ
İnşaat Mühendisliği
Makina Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Jeofizik Mühendisliği
Maden Mühendisliği
Mimarlık
İç Mimarlık
Şehir ve Bölge Planlama Bölümü

ORMAN FAKÜLTESİ
Orman Mühendisliği
Orman Endüstri Mühendisliği
Peyzaj Mimarlığı

İKTİSADİ İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
İktisat
İşletme
Maliye
Uluslararası İlişkiler
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Ekonometri
Kamu Yönetimi

TIP FAKÜLTESİ
Temel Tıp Bilimleri
Cerrahi Tıp Bilimleri
Dahili Tıp Bilimleri

FATİH EĞİTİM FAKÜLTESİ
Biyoloji Öğretmenliği
Fizik Öğretmenliği
Kimya Öğretmenliği
Matematik Öğretmenliği
Türkçe Öğretmenliği
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Okul Öncesi Öğretmenliği
İlköğretim Matematik Öğretmenliği
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Fen Bilgisi Öğretmenliği
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
Sınıf Öğretmenliği
Resim Öğretmenliği
Müzik Öğretmenliği
Ben Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
İşitme Engelliler Öğretmenliği
Zihinsel Engelliler Öğretmenliği

SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ
Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği
Gemi İnşaatı Mühendisliği
Güverte

GÜMÜŞHANE MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
İnşaat Mühendisliği
Jeoloji Mühendisliği
Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği

RİZE İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Temel İslam Bilimleri
İslam Tarihi ve Sanatları
Felsefe ve Din Bilimleri

RİZE SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ
Su Ürünleri

RİZE FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Fizik
Kimya
Biyoloji

RİZE EĞİTİM FAKÜLTESİ
Sınıf Öğretmenliği
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğr.

GİRESUN FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ
Biyoloji
Tarih
Türk Dili ve Edebiyatı

GİRESUN EĞİTİM FAKÜLTESİ
Sınıf Öğretmenliği
Okul Öncesi Öğretmenliği
Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Türkçe Öğretmenliği

ORDU ZİRAAT FAKÜLTESİ
Bitkisel Üretim

ARTVİN EĞİTİM FAKÜLTESİ

GİRESUN İKTİSADİ ve İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ

DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ

İLETİŞİM FAKÜLTESİ

KTÜ DEVLET KONSERVATUVARI


Yüksekokullar:

TRABZON SAĞLIK YÜKSEKOKULU
Ebelik
Hemşirelik

GİRESUN SAĞLIK YÜKSEKOKULU
Ebelik
Hemşirelik

GÜMÜŞHANE MESLEK YÜKSEKOKULU
İnşaat
Elektrik
İşletmecilik
Bilgisayarlı Muhasebe ve Veri Uyg.
Mobilya Dekorasyon

HOPA MESLEK YÜKSEKOKULU
Mobilya Dekorasyon

TRABZON MESLEK YÜKSEKOKULU
Makine
Elektrik
Endüstriyel Elektronik
Harita Kadastro
Bilgisayar Teknolojileri ve Programlaması
Büro Yönetimi ve Sekreterlik
Mobilya ve Dekorasyon
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi
Otomotiv
El Sanatları
Tekstil Teknikerliği
Muhasebe
Dış Ticaret

RİZE MESLEK YÜKSEKOKULU
İnşaat
Makine-Resim-Konstrüksiyon
Çay Eksperliği
Makine
İklimlendirme ve Soğutma
Elektrik
İşletmecilik
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama

GİRESUN MESLEK YÜKSEKOKULU
Fındık Eksperliği
İşletmecilik
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama
Büro Yönetimi ve Sekreterlik
Harita-Kadastro

BEŞİKDÜZÜ MESLEK YÜKSEKOKULU
Makine-Resim-Konstrüksiyon
İklimlendirme ve Soğutma
Bilgisayar Programcılığı

ORDU MESLEK YÜKSEKOKULU
İnşaat
Makine-Resim-Konstrüksiyon
Elektrik
Haberleşme
Kontrol Sistemleri Teknolojisi
Endüstriyel Elektronik
Otomotiv
Turizm ve Otelcilik
Halkla İlişkiler

SAĞLIK HİZ. MES. YÜKSEKOKULU
Tıbbi Laboratuar
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik
Radyoloji

TİREBOLU MESLEK YÜKSEKOKULU Yüksekokul Anasayfa
İşletmecilik
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama
Bankacılık ve Sigortacılık

MAÇKA MESLEK YÜKSEKOKULU Yüksekokul Anasayfa
Laboratuar
Su Ürünleri
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama

FINDIKLI MESLEK YÜKSEKOKULU Yüksekokul Anasayfa
Bilgisayarlı Muhasebe ve Vergi Uygulama

TURİZM ve OTELCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU



Kütüphane

Karadeniz Teknik Üniversitesi Merkez Kütüphanesi 15 kişilik periyodik salonu, 30 kişilik müracaat salonu, 160 kişilik kitap salonu, 120 kişilik serbest okuma salonu ile iki ayrı büyük yayın arşivi ve diğer çalışma birimlerinden oluşmaktadır. Bütün yayınlar açık raf sistemine göre hizmete sunulmuştur.

Kütüphanede 100 bin civarında Türkçe ve yabancı dilde eser mevcuttur. Bunların dışında lisansüstü tezler, değişik kurumlara ait raporlar, istatistikler ve araştırmalar bulunmaktadır. Son yıllarda elektronik veritabanları sayesinde dünyaca tanınan yayınevlerinin saygın dergilerini de içeren birçok dergiye doğrudan internet ortamından ulaşılmaktadır. Kütüphanede bilgi tarama ve sorgulama yine internet üzerinden yapılabilmektedir. Mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde de kütüphaneden yararlanılmaktadır.


Barınma

Üniversite Merkez Kanuni Kampüsü içinde Kredi ve Yurtlar Kurumu'na bağlı 3 kız ve 4 erkek öğrenci yurdunun toplam kapasitesi 3680 kişidir. Fatih Eğitim Kampüsü içindeki 2 kız ve 3 erkek öğrenci yurdunun toplam kapasitesi ise 1850 kişidir. Ayrıca Trabzon şehir merkezinde de 185 kişilik bir yurt mevcuttur.

Bunlardan başka;
Ordu'da toplam 1010 kişilik 1 kız ve 1 erkek,
Giresun'da toplam 1050 kişilik 1 kız ve 1 erkek,
Rize'de toplam 730 kişilik 2 kız ve 1 erkek,
Gümüşhane'de toplam 725 kişilik 1 kız ve 1 erkek ve
Rize/Çayeli'nde de 400 kişilik,
Sürmene'de 200 kişilik yurt bulunmaktadır. Bütün yurt binalarında kantin, kafeterya ve lokanta bulunmaktadır. Öğrenciler kahvaltı ve diğer ihtiyaçlarını buralardan sağlayabilirler.


Beslenme

Üniversite öğrencilerinin büyük bir bölümü beslenme ihtiyaçlarını Merkez Kanuni Kampüsü'nde bulunan 800 kişilik öğrenci yemekhanesinden karşılamaktadırlar. Özel sektör tarafından işletilen yemekhanede öğrenciler ucuz bir fiyata öğlen ve akşam yemeklerini yiyebilmektedirler. Bundan başka Merkez Kanuni Kampüsü içinde bulunan çok sayıda kantin öğrencilerin her türlü beslenme ihtiyaçlarını karşılayabilecek özelliktedir. Kantinlerde fiyatlar Üniversite tarafından belirlenmekte ve sürekli olarak denetlenmektedir.

Fatih Eğitim Fakültesi'nde,
Maçka Yüksekokulu'nda,
Gümüşhane Meslek Yüksekokulu'nda,
Rize Meslek Yüksekokulu'nda,
Ordu Meslek Yüksekokulu'nda,
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nde 100 kişilik,
Giresun Fen-Edebiyat Fakültesi'nde 500 kişilik,
Giresun'da bulunan diğer Fakülte ve Yüksekokullar'daki öğrencilerimize yönelik 250 kişilik,
Rize Eğitim Fakültesi'nde 220 kişilik,
Rize Su Ürünleri Fakültesi'nde 60 kişilik,
Rize İlahiyat Fakültesi'nde 50 kişilik,
Rize Fen-Edebiyat Fakültesi'nde 80 kişilik,
Tirebolu Meslek Yüksekokulu'nda da 75 kişilik bir yemekhane mevcuttur.


Sağlık

Üniversitede okuyan ve ailesinin hiçbir sosyal güvencesi olmayan öğrencilerin tüm tedavi giderleri Üniversitemiz tarafından karşılanmaktadır. Eğer öğrencilerin ailesi herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı ise, öğrencinin tedavi o kurum tarafından yapılmaktadır. Acil durumlarda ise tüm öğrencilerin tedavileri KTÜ Mediko-Sosyal Merkezi'nde veya Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi Acil Servisi'nde yapılmaktadır.


Banka Hizmetleri

Üniversite Merkez Kampüsü Çarşı Binası'nda çeşitli bankaların Üniversite şubesi hizmet vermektedir. Bundan başka kampüs içerisinde değişik yerlerde çeşitli kamu ve özel bankalara ait çok sayıda bankamatikler (ATM) 24 saat süreyle hizmet vermektedir.


Ulaşım

Trabzon'a başta karayolu olmak üzere denizyolu ve havayolu ile ulaşmak mümkündür. Uluslararası Trabzon Havaalanı'ndan yurt içinden Ankara ve İstanbul'a, yurt dışındaysa Avrupa ve Asya'nın birçok şehrine direkt uçuşlar vardır. Şehir Merkezinden Kampüse dolmuş-taksi, taksi ve Belediye Otobüsleri düzenli olarak çalışmaktadır. Üniversite Merkez Kanuni Kampüsü Trabzon-Rize yolu ile Havaalanı kenarındadır. Bu nedenle ulaşım son derece kolaydır. Ayrıca Fatih Eğitim Kampüsü de Trabzon-Samsun karayolu üzerinde olup Şehir Merkezinden dolmuş-taksi ve Belediye Otobüsleriyle ulaşım sağlanmaktadır. Ayrıca Kanuni Kampüsü ile Fatih Kampüsü arasında düzenli otobüs seferleri vardır. Diğer Fakülte, Meslek Yüksekokulu ve Yüksekokullarımıza Trabzon merkezli düzenli karayolu ulaşım imkanları mevcuttur.


Kültürel Etkinlikler

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde öğrencilere ve personele yönelik çeşitli kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikler Atatürk Kültür Merkezi'nde bulunan 250 ve 1000 kişilik salonda yapılmaktadır.


Spor Tesisleri ve Sportif Etkinlikler

Karadeniz Teknik Üniversitesi, spor tesisleri ve spor yapma açısından son derece iyi şartlara sahiptir. Üniversitemiz Merkez Kanuni Kampüsü'nde;

1 çim ve bir toprak futbol sahası, 3 minyatür futbol sahası, 2 tenis kortu, 2 açık basketbol sahası, 1 voleybol sahası, 1 kapalı spor salonu, 1 olimpik açık yüzme havuzu vardır.

Üniversitede okuyan tüm öğrenciler bu spor alanlarından yararlanabilmektedir. Üniversite öğrencilerinden isteyenler; futbol, basketbol, hentbol, voleybol, tenis, karate, judo, teakwondo, güreş, yüzme, su topu, kayak gibi spor dallarından birini seçebilmektedir. Bu spor dallarından oluşan takımlar, üniversitelerarası müsabakalarda Karadeniz Teknik Üniversitesi'ni temsil ederek önemli başarılar elde etmişlerdir.

Üniversite gençliğinin yoğun ders programı dışındaki zamanlarının olumlu yönde ve eğitim amaçları doğrultusunda yapılacak spor faaliyetleri ile değerlendirmekSağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'mızın önemli görevleri arasında yer almaktadır. Karadeniz Teknik Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı'nca düzenlenen Fakülte ve Yüksekokullar arası Spor Şöleni Yarışmaları Üniversitemiz gençliğine ve personeline götürülen hizmetlerinden biridir. Üniversitemizde her yıl Mart-Mayıs ayları arasında geleneksel olarak Spor Şöleni yapılmaktadır.


Turizm Eğitim ve Uygulama Merkezi

KTÜ Turizm Eğitim ve Uygulama Tesisleri'ne bağlı Deniz Kenarı Tesisleri Trabzon'un en güzel tesislerinden biri olup, havaalanı altında, deniz kenarında, sakin ve eşsiz bir doğal güzellik içinde yer almaktadır.

Tesislerde plaj, yüzme havuzu ve spor sahalarının yanısıra çeşitli sosyal ve spor faaliyetleri yürütülmektedir.

Tesisler ulaşım açısından son derece uygun bir yerdedir. Havaalanına, limana ve otogara yaklaşık 1 km mesafededir. Şehir merkezine arabayla 10 dakikadır.

Tesisler yaz sezonu boyunca hizmet vermektedir.

Kullanıcı avatarı
kesanlı_aslan
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 400
Kayıt: 26 Eki 2006 [ 20:40 ]

Üniversitelerimiz Hakkında Kısa Bilgiler

Mesaj gönderen kesanlı_aslan »

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü

ABD'de teknik dallarda en önde gelen yüksek öğrenim kurumları olan MIT, Georgia Tech, CalTech de birer Teknoloji Enstitüsüdür. Diğer örnekler gibi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde de disiplinlerarası yaklaşıma özel önem verilmektedir.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü İzmir'in üçüncü yüksek öğretim kurumu olarak 1992 yılında kurulmuştur. Asıl etkinlik alanı bilim ve teknolojide ileri düzeyde araştırma, eğitim, öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapmaktır. Enstitümüzde, 2004-2005 öğretim yılı itibariyle 115 öğretim üyesi ve 403 öğretim elemanı görev yapmakta, toplam 1102 lisans ve 511 yüksek lisans-doktora öğrencisi eğitim görmektedir. Bu öğrencilerin 282'si İngilizce Hazırlık Okulu'na devam etmektedir.

ABD'de ve Avrupa ülkelerinde "Teknoloji Enstitüsü" kavramı, araştırma-yoğun, teknik ağırlıklı yüksek öğrenim kurumlarını temsil eder. ABD'de teknik dallarda en önde gelen yüksek öğrenim kurumları olan MIT, Georgia Tech, CalTech de birer Teknoloji Enstitüsüdür. Dünyadaki diğer örnekleri gibi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde de disiplinlerarası yaklaşıma özel önem verilmektedir.

İYTE, yeniliğe açık ve tamamı ülkemiz ve dünyadaki ileri eğitim ve araştırma kurumlarında deneyim kazanmış eğitim-öğretim kadrosu, Enstitü adına ABD'de doktora öğrenimini tamamlayarak dönmekte olan 100'ü aşkın öğretim üyesi ile daha da güçlenecektir. İYTE, yeni kurulmuş olmasına rağmen çok sayıda süreli yayın ve güncel kitaplar içeren bir kütüphaneye sahiptir. Bilgisayar sistemi ve İnternet ile diğer üniversiteler ve dış ülkeler ile kurulmuş bir iletişim ağı mevcuttur. Tüm eğitim alanlarında bilgisayar destekli bir eğitim-öğretim programı uygulanmaktadır.

İYTE, kurulduğu günden 1999'a kadar İzmir şehir merkezinde hizmet vermiştir. 1999'da hazırlık okulu dışındaki tüm birimler, Urla-Gülbahçe'deki kampusa taşınmıştır ve faaliyetini burada sürdürmektedir.

HEDEFLER:

Yeni bilgi üreterek, bilime uluslararası düzeyde katkı yapmak, üretilen bilginin yayılmasını sağlayarak ülkenin ve evrenin geleceğine ışık tutmak, bilginin ürüne dönüştürülmesini sağlayacak uygulama çalışmalarıyla sanayiye ve topluma önderlik etmektir.

EĞİTİM-ÖĞRETİM İLKELERİ:

İYTE de çağdaş teknolojilerin kaçınılmaz gerekliliği olan disiplinlerarası yaklaşım ile eğitim verilmektedir. Eğitim öğretim programlarının belirlenmesinde ülke gereksinimleri, günümüz ve geleceğin teknolojileri ile sanayi kuruluşlarının bilgi, deneyim ve beklentileri esas alınmaktadır.
Bütün bunları gerçekleştirirken temel ilkelerimiz:

araştırmacılığın, yaratıcılığın, ekip çalışmasının ve girişimciliğin geliştirilmesi,

ezbercilikten uzak bir yaklaşımla, öğrenmenin öğrenilmesi,

eğitim ve araştırmanın iç içe olduğu bir ortamda, mesleklerin temel kavramlarının öğrenilmesi,

ileri eğitim teknikleri ve sanayi ile yoğun işbirliği içinde yaşam boyu mesleki gelişmenin sağlanması,

sürdürülebilir kalkınmayı hedefleyen eğitim programlarının, çevre koruma bilincini yerleştirecek şekilde yürütülmesidir.

FAKÜLTELER:

Fen Fakültesi
Kimya, Fizik, Biyoloji, Matematik Bölümleri,

Mühendislik Fakültesi
Makine Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Gıda Mühendisliği Bölümleri

Mimarlık Fakültesi
Mimarlık, Şehir ve Bölge Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı, Mimari Restorasyon Bölümleri

Fakültelerimizde, lisans programlarına öğrenci alımı 1998 yılında başlanmıştır. İYTE bünyesinde lisans eğitimine başlamış olan bölümler:

FEN FAKÜLTESI
Fizik Bölümü
Kimya Bölümü
Moleküler Biyoloji

MÜHENDISLIK FAKÜLTESI
Kimya Mühendisligi Bölümü
Makine Mühendisligi Bölümü
Bilgisayar Mühendisligi Bölümü
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü

MIMARLIK FAKÜLTESI
Mimarlik Bölümü
Sehir ve Bölge Planlama Bölümü


Adres:

Gülbahçeköyü Urla Izmir, TURKEY 35430
Telefon +(90-232) 750-6000
Fax +(90-232) 750-6015
E-mail: [email protected]

Kullanıcı avatarı
kesanlı_aslan
Bağımlı Üye
Bağımlı Üye
Mesajlar: 400
Kayıt: 26 Eki 2006 [ 20:40 ]

Üniversitelerimiz Hakkında Kısa Bilgiler

Mesaj gönderen kesanlı_aslan »

Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE)

GYTE nin temel hedefi; gelişimini, Dünyadaki örnekleri ile rekabet edebilecek nitelikte alt yapı olanakları ve insan gücüne sahip bir yüksek teknoloji enstitüsü olarak sürdürmektir.

KURULUŞ VE GELİŞME

Ülkemizde 1992 yılında kurulan iki yüksek teknoloji enstitüsünden birisi olan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü (GYTE), Marmara Bölgesi'nde seçilmiş bir alanda konumlanmış, araştırma ve teknoloji üretimi öncelikli bir ihtisas üniversitesidir. Enstitü; girişimci ve geniş ufuklu araştırmacılar yetiştiren, uluslararası düzeyde bilim ve teknoloji üretiminde saygın bir yer edinen ve Türk sanayisinin küresel rekabet ortamı içinde iyi bir konuma gelmesine katkıda bulunan bir araştırma kurumu haline gelmeyi hedeflemektedir.

1994 yılından bu yana 4 fakültesinde çeşitli disiplinlerde yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim veren Enstitü; 2001 yılından itibaren Malzeme Bilimi, Elektronik ve Bilgisayar Mühendislikleri ile Matematik ve Fizik bölümlerinde lisans eğitimine başlamıştır. Eğitim programları İngilizce desteklidir (%30). Halen 490 lisans ve 1139 lisansüstü öğrencisi bulunan GYTE'de toplam 309 öğretim elemanı görev yapmaktadır. 2005 yılı itibariyle 130 doktoralı öğretim elemanının çalıştığı Enstitü'de, 2004 yılı verilerine göre uluslararası hakemli dergilerde yayımlanan makale sayısının 114'e ulaşması; GYTE'yi Türkiye'de üniversiteler arasında yapılan yayın sıralamasında 2. sıraya taşımıştır. Henüz çok genç bir lisans kurumu olmasına karşın, sahip olduğu seçkin akademik kadrosu ve kapsamlı teknik alt yapısı ile hızla gelişen GYTE, doktoralı öğretim üyesi ve öğrenci sayısı oranı ile de iddialı bir üniversite olma yolundadır.

Enstitü'nün Çayırova'da bulunan ve Muallimköy'de inşası devam eden yerleşkeleri, Kocaeli-İstanbul hattı üzerinde, E-5 ve TEM otoyolları ile bağlantılı olup, Kurtköy Sabiha Gökçen Hava Limanı'na yakındır. Enstitü bünyesinde modern teknoloji ile donatılmış 37 araştırma laboratuvarı bulunmaktadır. GYTE Kütüphanesi; sahip olduğu 10629 adet kitap, 700'ün üzerinde tez ve geçmiş yıllarda aboneliği sona eren 222 süreli yayının yanı sıra, 10 farklı veritabanında yer alan toplam 9705 adet elektronik dergiye erişim olanağı sunmaktadır.

Lisans eğitiminin verildiği Çayırova Yerleşkesi, 245 bin metrekarelik yeşil alanıyla bölgede doğal hayatı koruyabilmiş ender örneklerden birisidir.

VİZYONUMUZ

1992 yılında bilim ve teknolojide ileri düzeyde araştırma, eğitim, öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapmak üzere bir ihtisas üniversitesi olarak kurulan GYTE nin temel hedefi; gelişimini, Dünyadaki örnekleri ile rekabet edebilecek nitelikte alt yapı olanakları ve insan gücüne sahip bir yüksek teknoloji enstitüsü olarak sürdürmektir.

MİSYONUMUZ

Cumhuriyetin temel ilkelerine ve evrensel etik değerlere sahip çıkan, bağımsız ve eleştirel düşünen, bilgiye erişmeyi bilen, bilgiyi kullanan, üreten, geliştiren ve yaygınlaştıran, araştırmacı, bağımsız çalışma yetkinliğinde ancak ekip çalışmasında da başarılı, toplumsal sorumluluğu ve çevre bilinci gelişmiş, lisans düzeyinde mesleğinin temel kavramlarını bilen, lisansüstü düzeyde ilgili alt disiplinde uzmanlaşan, çağdaş teknolojileri üreten ve uygulayan bireyler yetiştirmek, sanayi ile işbirliğine dayalı Ar-Ge çalışmaları yapmak ve ülke sanayinin uluslararası rekabet gücünün yükseltilmesine katkıda bulunmaktır.

KALİTE POLİTİKAMIZ

GYTE yönetimi, temel bilimsel ve stratejik araştırmaların yanı sıra, kısa sürede toplumsal faydaya dönüşebilecek ve yakın çevremizden başlayarak, sanayi sektörünün sorunlarına çözüm üretebilecek nitelikteki uygulamalı araştırmaları ve disiplinlerarası çalışmayı özendirmeyi; evrensel bilimin üretilmesine zemin hazırlayacak alt yapıyı oluşturmayı; öğrencileri ile birlikte genç ve nitelikli öğretim elemanlarına gerekli destekleri sağlamayı; spora ve sosyal etkinliklere yönelik olanakları yaratmayı ve iyileştirmeyi görev edinmiştir. Enstitümüzde, öğretim elemanları ve öğrencileri sürekli öğrenmeye, araştırmaya, araştırma sonuçlarını yayımlamaya ve kendilerini yenilemeye teşvik eden; bilginin üretilmesi ve paylaşımına hiçbir kısıt getirmeksizin, öğretim ve araştırma programlarındaki özerkliği kabul eden ve koruyan; öğretim elemanları ve öğrencilerine düşüncelerini özgürce ifade edebilecekleri, araştırma programlarını bağımsız hazırlayabilecekleri ortamı sunan; şeffaf, hoşgörülü ve demokratik bir yönetim modeli benimsenmiştir. GYTE nin bilim ve teknolojide ileri düzeyde araştırma, eğitim, öğretim, üretim, yayın ve danışmanlık yapmayı hedefleyen bir yükseköğretim kurumu olduğu gözetilmekte ve Kalite Yönetim Sistemi ilkeleri özenli bir seçicilikle yerleştirilerek, uygulanmaktadır.

Hızla gelişen güçlü bir endüstrinin ön koşulu olarak yeni teknolojilere ve bunları üretecek insan gücüne duyulan gereksinimle, klasik üniversitelerden farklı bir ihtisas üniversitesi olarak kurulan Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (GYTE), seçilmiş alanlarda yüksek teknoloji üretimine katkıda bulunacak bilimsel çalışmalar yapılmakta, öğretim elemanı ve araştırmacılar yetiştirilmektedir.

GYTE-Sanayi İşbirliği Programı, Enstitünün güçlü ve modern alt yapısını yakın çevresinde yer alanlar başta olmak üzere, ülke sanayi kuruluşları ile paylaşmak; iş birliği içinde çalışarak sorunların çözümüne katkıda bulunmak; katma değeri yüksek Ar-Ge çalışmaları yapmak; üretilen ortak projeler eliyle Türk Sanayinin rekabet gücünü yükseltmek ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasına katkıda bulunmak amacıyla başlatılmıştır.


Laboratuarlar:

GYTE laboratuvarları, bir taraftan lisansüstü öğrencilerimizin 21. yüzyılın şartlarında en iyi hizmet verebilecek şekilde yetiştirilmeleri sağlamakta, öte yandan öğretim üyelerimizin uluslararası seviyede kabul gören araştırmalar yapmaları için zemin oluşturmaktadır.

GYTE, laboratuvarları, bu amaçlarının yanısıra, bölge ve ülke teknolojisine doğrudan ve dolaylı katkıda bulunma amacıyla laboratuvarlarını sanayinin hizmetine açmıştır. Sanayi kuruluşları, GYTE ile ortak ar-ge projeleri yürütebilecekleri gibi, GYTE laboratuvarlarından doğrudan yararlanabilir ya da belirli analiz ve ölçüm hizmetleri talep edebilirler. Bu çalışmalar dünya çapında çalışmalara katılmış olan GYTE personeli tarafından sanayi kuruluşları ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir.

GYTE laboratuvarlarında araştırma yapmak isteyen, halen sanayi kuruluşlarında çalışan personelin master ya da doktora eğitimi almaları özendirilmekte ve bitirme tezlerinin firmalarına uygulanabilir kazançlar, bilgi birikimi sağlaması hedef alınmaktadır. Yapılan çalışmalar istendiğinde yüzde yüz gizlilik anlaşması doğrultusunda gerçekleştirilebilmektedir.


Adres:
LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!


Cevapla