TEKNOLOJİ HABERLERİ...

Donanımlarla ilgili aradıklarınız işte burada...
Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

Asus tek parti iktidarı olmak istiyor

DFI'nin LanParty ve Abit'n Fatal1ty gibi özel ve pahalı olan modellerine Asus'da sonunda katılıyor. Özellikle DFI'nin overclcok için spesifik LanParty serisi anakartlar, Abit'in de Fatal1ty markasını arkasına alarak oyuncalara hitaben ürettiği Fatal1ty serisi anakartlarından sonra Asus da spesifik ve özel bir kart üretti; Asus Republic Of Gamers.

Resim

Asus bu özel seri anakartların hem AM2 hem de Soket 775 versiyonlarını piyasaya sürecek. Anakart yonga seti olarak Nvidia'nın nForce 5 590 SLI'sini kullanacak ve şuan satılmakta olan Asus'un M2N32-SLI Deluxe modelinden daha gelişmiş olacak.

Asus'un Republic Of Gamers serisi'nin en önemli özelliklerinden biri 8 fazlı voltaj düzenleme sistemi. Bu özellik ile Asus'un bu özel seri yeni anakartları direkt hedef olarka kendilerine DFI'nin LanParty serisini alıyorlar denebilir. Çünkü bu özellik overclcokçular için oldukça önemli. Asus'un Republic Of Gamers serisi anakartları DFI'nin yeni gelecek LanParty serisindki Digital Voltage Regulation (DVRM) özelliğinede sahip olacak. Asus ayrıca bu anakartta bakırın bol bol kullanıldığı dual heatpipe teknolojisine yer vermişki, özellikle yonga seti ve anakart üzerindeki diğer materyallerin soğutulmasında oldukça etkili olacak gibi. Yine kart'ın en dikkat çekici noktalarından biri de, kart üzerinde birçok noktada yerleşik olarak mavi led'ler yer alması. Bu hem görünüşü daha etkileyici hale getirirken hemde modifikasyon sevenlerin işlerini kolaylaşdıracak bir özellik.

Resim

Asus'un yeni Republic of Gamers serisi anakartları'nın ne zaman çıkacağı ve fiyatları'nın ne olacağı konusunda açıklanan resmi bir bilgi şuan için bulunmuyor.



Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

Santa Rose - Intel Centrino' yu Windows Vista' ya hazırlıyor

Intel 3 jenersayondur sadık kaldığı mobil platformunu socket M' in artık ömrünü doldurduğuna (yada yeni socket ile daha çok satış rakamı yakalamak istiyor) inanıyor olacak ki, yol haritasında gözüken yeni nesil mobil platformu Santa Rose' un socketini "Socket P" olarak adlandırmış. Yeni socket desktop işlemcilerinin aksine iğneli bağlantıyı kullanmaya devam edecek. Bu arada tahmin edebileceğiniz gibi socket P geriye dönük olarak olarak socket M ile uyumlu olmayacak.

Resim

Socket P' nin yataklık edeceği Santa Rose platformunun 2007' nin ilk çeyreğinde piyasaya sunulması planlanıyor. Santa Rose, Intel' in dizüstü bilgisayarlarda marka haline getirdiği ve oldukça başarılı olan Centrino' nun yeni versiyonu olmakla beraber yeni çipset ve Robson teknolojisini beraberinde getirecek. Crestline GM965 Express çipseti Santa Rose' a hayat verecek ve Intel' in masaüstü sistemlerde kullandığı G965 çipseti ile beraber gelen GMA X3000 tümleşik ekran kartı da Santa Rose platformu ile beraber dizüstüne kullanılır hale gelecek. GMA X3000, directX 9 ve SM3 desteği ile Windows Vista' nın arayüzünü de sorunsuz şekilde destekleyecek bir ekran kartı.

Santa Rose ile beraber gelecek olan en önemli yenilik Robson Teknolojisinden biraz bahsetmek gerekirse, kısaca işletim sistemi ve bir kaç önemli uygulamayı kalıcı olarak belleğe kaydederek sistemin buradan boot etmesini sağlamak ve sadece birkaç saniye içinde sıfırdan açılan bir bilgisayarı işletim sistemi ile beraber kullanıcıya hazır şekilde sunmayı amaçlıyor.

Önümüzdeki senenin ilk aylarında piyasaya çıkması planlanan Santa Rose platformunu düşünerek şimdiden dizüstü planlarınızı ertelemek biraz mantıksızca olacaktır zira 7-8 ay sonra çıkacak bir teknoloji ve tam olarak oturması muhtemelen 1 seneyi bulacaktır.

Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

AMD'nin bazı işlemcileri emekli oluyor

AMD, masaüstü, mobil ve server platformlarındaki bazı işlemcilerin üretimlerini sonlandırıyor. Özellikle tek çekirdeğe sahip Athlon 64, X2, Sempron, Turion ve Opteron'ların bazı modellerinin üretimleri duruyor. AMD'nin end-of-life (EOL) programına aldığı işlemcilerden Sempron ailesine ait üyeler şu şekilde; Sempron 2600+, 3100+, 3300+ ve 3400+. AMD üretimini sonlandıracağı bu işlemcilerin yerlerini 65nm üretim teknolojisi ile üreteceği ve DDR2-800MHz desteği ile gelecek olan yeni Sempronlar ile dolduracak.

AMD'nin notebooklar için hazırlıyıp sattığı Turionlar'da ise üretimleri sonlanan modeller şu şekilde; ML-32, ML-34, ML-37, ML-40, ML-42 ve ML-44. Üretim duracak olan Turion işlemcilerin yerlerini AMD Socket S1 yapısındaki çift çekirdekli Turion 64 X2'ler ile doldurmayı planlıyor. Zaten AMD özellikle notebook pazarında Intel'i düşük fiyat politikası ile vurmayı planlıyor. Kaldı ki fiyat olarak Turion 64 X2'ler Intel'in Core Duo Mobile işlemcilerine göre daha ucuzlar.

AMD'nin serverlar için hazırladığı Socket 940 yapısındaki Opteron işlemcileden üretimleri sonlanacak olan modeller; 246, 848 ve 865 olacak. AMD bu işlemcilerin yerlerini yakında çıkarmayı planladığı Socket F yapısındaki yeni Opteronlar ile doldurmayı planlıyor. Yeni Socket F Opteronların en büyük özellikleri hem düşük güç tüketimleri hemde eski Opteronlara göre çok daha az ısınmaları. Firma ayrıca Server işlemciler için AGP desteğinide bırakarak tamamen PCI-E destekli server platformlarına kayıyor.

AMD'nin en çok satanlar listesi'nin başında olan Athlon 64 ailesinden üretimi sonlanacak olan modeller şu şekilde; Athlon 64 3000+, 3200+, 3400+, 3500+, 3700+ ve 3800+. Ayrıca firma'nın çift çekirdekli modellerini oluşduran X2 serisinden; X2 3800+, 4400+ ve 4800+'ın ve firma'nın en pahalı ürün gamını oluşduran FX serisinden de FX-53, FX-55, FX-57 işlemcileri'nin üretimleri sonlanıyor. Bu işlemcilerin yerlerini Socket AM2 yapısındaki işlemcilerin alması bekleniyor.

Bu liste dışında kalan diğer Socket 939 işlemcileri AMD Aralık 2006 tarihi ile EOL programına dahil etmeyi planlıyor.

Üretimi sonlancak olan işlemciler'in kodlara göre tam listesi;

Resim

Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

Oyuncular için kendi işlemcisi ve belleği olan dünyanın ilk ağ kartı

Bigfoot adlı firma oyuncular için dünyanın ilk özel olarak hazırlanmış ağ kartını duyurdu. "Killer Network Interface Card" olarak adlandırılan bu kartın birçok farklı özelliği bulunmakta. Online oyun oynamayı sevenler için hazırlanan bu kart, sahiplerine en düşük ping değerlerini vaat etmekte.

Resim

KillerNİC temel özelliklerine baktığımızda, ilk dikkat çeken noktalar, kendine ait bir (NPU) işlemcisi olması ve yerleşik 64 Mb PC2100 DDR belleğe sahip olması. Network Processors Unit (NPU) adı verilen 400 Mhz'de çalışan 32-bit'lik işlemci ile kart, oyun sırasında bilgisayarın merkezi işlem birimi olan CPU'nun üzerindeki online bağlantı ve uygulamaların bindirdiği yükü kendi üzerine alarak, işlemcinin tamamen oyuna odaklanmasını sağlıyor. Kartın işlemcisi üzerine ayrıca her türlü ısınma sorunu engellemek için magnezyumdan yapılmış bir soğutucu da yerleştirilmiş. KillerNİC işlevlerini yerini getirmek için herhangi bir özel oyuna ihtiyaç duymuyor aksine online oyunların hepsinde kullanılabiliyor. Yüksek hızlı bağlantılar için hazırlanan kart, dial-up bağlantılarda işe yaramıyor. FNA (Flexible Network Architecture ) adı verilen teknoloji sayesinde, programcılar KillerNİC'in NPU'suna özel, online oyunlar için araç ve uygulamalar yazıp tasarlayabiliyorlar. Kart'ın temel özelliği tabii ki ping değerlerini en düşük seviyelere çekmek. KilllerNİC ayrıca VOiP uygulamlarında da performansı oldukça yükseltebiliyor.

KillerNİC'in kullandığı bazı kendine has teknolojileri'de var. Örneğin UltimatePing Technology adı verilen teknoloji ile bu özel kart, ağ ortamınızı yapılandırarak online oyunlarda en düşük ping değerlerini almanızı sağlıyor. MaxFPS adı verilen teknoloji ile KillerNİC üzerindeki NPU, CPU üzerindeki yükü alarak işlemcinin daha çok oyun ile ilgilenmesini dolayısıyla oyuncuların en yüksek FPS değerlerini almasını sağlayabiliyor. PingThrottle adı verilen teknoloji ile online oyun'un türüne göre ping değerlerinizi azaltıp çoğaltabiliyor. Bu sayede düşük ping değerlerine gereksinim duymayan oyunlar sırasında, arka plan'da ki download işlemleriniz daha verimli hale getirebiliyor. Yine GameFirst adlı teknoloji ise tüm internet uygulamalarınız içinde önceliği oyunlara vererek, yine daha düşük ping değerleri elde etmenizi sağlıyor.

Resim

KillerNİC'i bilgisayarlarda çalıştırabilmek için en az AMD Athlon 3000+ yada Intel P4 2GHz türü işlemci ile birlikte 1 Gb bellek gerekmekte. 16 Ağustosta piyasaya çıkması beklenen kartın fiyatı hakkında üretici firma henüz bilgi vermiyor fakat alanında şuan için tek olmasından dolayı fiyatı'nın ucuz olması da beklenmiyor.

Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

Asus'dan oyuncular için 2 ms tepkime süreli ve 2+1 ses sistemli yeni LCD


Geçtiğimiz yıllar içerisinde uzun süre güçlü ve stabil anakartları ile popüler olan daha sonra diğer donanım ve çevre birimlerin üretiminede başlayan Asus, kaliteli ürünleri ile oldukça dikkat çekiyor. Özellikle son zamanlarda ürettiği tasarımları oldukça hoş olmasının yanında, performansları ile de pek çok kimseyi mutlu eden Asus'un LCD monitörlerine bir yenisi daha ekleniyor; PG191. Asus'un baştan sona oyuncuları düşünererek hazırladığı bu yeni 19 inc'lik LCD, güçlü özellikleri ile oldukça ilgi çekici.

Resim

Asus'un yeni LCD monitörü PG191'in ilk dikkat çeken özelliği 2 ms olan tepkime süresi. Asus belki bu monitör ile 2 ms tepkime süresine sahip LCD monitör çıkaran ilk firma olmadı ama şuan dünyanın en hızlı birkaç LCD monitöründen biri olma durumunda. 2 ms tepkime süresi'nin yanı sıra bu monitöre eklenen TraceFree teknolojisi sayesinde, ses azaltıcı devreler ile tepki süresini tüm griden griye ideal bir seviyede düşürerek hareketli görüntülerde yüksek resim kalitesi sunuyor. Bu sayede televizyon yayınları ve diğer film, dvd vb... uygulamlarda da monitörün başarımı oldukça iyi olduğu vurgulanıyor. Yeni PG191 1280x1024 çözünürlük oranına sahip. Ürünün kontrast oranı 800:1 olmakla birlikte 320cd/m2 parlaklık değeri bulunmakta.

Resim

Asus'un bu yeni LCD monitörü'nün en dikkat çekici özelliği ise üzerinde barındırdığı 2+1 ses sistemi. Günümüzde birçok LCD monitörde dahili speakerlar bulunuyor ama Asus'un bu yeni PG191'indeki ses çözümü gerçekten şimdiye kadar ki en başarılı birkaç çözümden biri. Özellikle 2+1 olan ses çözümündeki subwoofer LCD monitör'ün arkasına oldukça iyi adapte edilmiş. Monitör üzerindeki 2+1'lik ses sisteminin speakerları 10 watt subwoofer'da 15, toplamda ise 35 watt'lık güce sahip. Ayrıca monitördeki speaker'ların SRS Labs'ın geliştirdiği Flagship TruSurround XT audio teknolojisine tam destek vermekte. Speakerlar oyunlarda sesi emüle edip sanal 5.1 ve 6.1 kanal ses efektleri sağlayabilmekte. Ayrıca Asus PG191 üzerinde 1.3 megapixellik bir dahili kamerada bulunmakta ve bu sayede video-konferans yapılabilmekte. Asus PG191, ses ve video için kullanıcılarına iki ayrı kategoride 5'er farklı mod sunmakta. Görüntü mod'ları olarak; standart, game, theatre, scenery ve night. Ses mod'ları ise standart, first person shooter games, RPG games, theatre ve music. Bu opsiyonlar monitör'ün kullanımını oldukça zevkli bir hale getirdiği Asus tarafından söylenmekte.

Monitör üzerinde ayrıca 3 adet USB 2.0 çıkışıları bulunmakta ve monitör DVI-D ile D-SUB girişlerini desteklemekte. Asus'un yeni LCD monitörü PG191'in fiyatı ve satış tarihi konusunda şuan için resmi bir bilgi bulunmamakta.

Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

Başta Celeronlar olmak üzere Intelde ciddi fiyat indirimleri

Kısa bir süre sonra Conroe'lerin satışına başlayacak olan Intel, şuan piyasada satılmakta olan işlemcilerinin fiyatlarında da bazı düzenlemelere gidiyor. Özellikle Celeron'ların fiyatları hatırısı sayılır bir biçimde düşüyor. 27 Ağustos ile birlikte Netburst mimarisine dayalı son Celeron olan 84$ fiyat etiketine sahip Celeron D 360'ı ( 3.46GHz/512KB L2/533MHz FSB ) çıkaracak olan Intel, daha sonra Celeron'ların yerini Conroe-L işlemcileri ile doldurmayı planlıyor. Şuan satılmakta olan Celeron D'leri ise 22 Ekimden geçerli olmak üzere ciddi fiyat indirimleri bekliyor.

Resim

Özellikle AMD'nin Socket 754 Sempron işlemcileri gerek çift kanal bellek desteğine sahip olmamaları, gerekse socket 939 işlemcileri ile socket uyumlarının olmamasından dolayı performansları her ne kadar Celeronlardan biraz daha iyi olsada Celeronlara karşı bir üstünlük kuramadılar. Fakat AMD AM2 socket yapısına sahip Sempronlara hem çift kanal bellek desteği verdi, hem de büyük abileri ile socket uyumu getirerek aynı İntel'deki gibi giriş ve üst seviye işlemcilerini aynı platformda birleştirmeyi başarabildi. Bu sayede Celeronlara karşı kaybettiği alanlarda gelişme gösteren Sempronlara karşı cevap olarak Intel ciddi bir fiyat indirimine gitmeyi uygun gördü ve 22 Ekimden itibaren Celeron işlemcilerin fiyatları oldukça düşecek.

22 Ekimden itibaren geçerli olacak yeni tarifeye göre en ucuz Celeron işlemci yaklaşık 39$'lık fiyatı ile Celeron D 331 olurken en yüksek fiyat etiketine sahip Celeron işlemciyi 74$'lık fiyatı ile Celeron D 360 temsil edecek. Intel bu fiyatları ile yakaşık olarak %25'e yakın indirimler yapmış olacak. Ayrıca Celeronlar ile birlikte P4 D serisinde de bazı fiyat düzenlemeleri olması bekleniyor. 1 Ekimde çıkması beklenen yeni P4 D 925 işlmcilerinin fiyatlarının yaklaşık olarak 133$ civarında olması bekleniyor. Yeni P4 D işlemcileri ile birlikte daha eski seri olan P4 D 8xx ailesininde fiyatları düşüyor. Örneğin, İntel P4 D 820'nin fiyatının 113$'a 805'in ise 93$'a düşmesi bekleniyor. Ayrıca Intel, 5xx ve 6xx işlemcilerindede fiyatları düşürüyor. 400$ fiyat etiketine sahip olan 3.6GHz'lik P4 661'in fiyatı 163$'a düşüyor. Yine P4 541'in fiyatının fiyatının 84$'a düşmesi bekleniyor.

Resim

Intel Core 2 Duo "Conroe" işlemciler ile geri aldığı performans liderliğinin yanısıra bu atılıma fiyat indirimi ile cevap vermeye çalışan AMD'yi fiyatlar konusunda da oldukça sıkıştıracak gibi.

Kullanıcı avatarı
mef
Acemi Üye
Acemi Üye
Mesajlar: 8
Kayıt: 22 May 2006 [ 17:26 ]

Mesaj gönderen mef »

Ati-Nvidia savaşında son durum

Ekran kartı arenasında savaş bitmek bilmiyor. 7950GX2 ile liderlik koltuğuna yeniden oturan Nvidia'nın bu son hamlesiyle sessizlik dönemine giren rekabet yeniden kızışıyor. Gerek Ati'nin gerekse Nvidia'nın yeni grafik çekirdekleri R600 ve G80 beklene dursun, iki firma da aradaki boşluğu bazı yeni modeller çıkararak doldurmaya çalışıyorlar.

Resim

Özellikle Ati'nin yeni model istilası gözden kaçmıyor. İlk olarak yenilenmiş grafik çekirdeğine sahip X1300'leri piyasaya vermeyi planlayan Ati, yeni X1300'lerde 80nm üretim teknolojisi ile ürettiği yeni RV505 ASIC grafik çekirdeğini kullanıyor. Bilindiği gibi Ati'nin şu anki X1300'leri 90nm üretim teknolojisi ile üretilen RV515 grafik çekirdeğini kullanıyor. Yeni RV505 ASIC çekirdeği teknik özellikler açısından RV515 ve RV516 ile aynı olacak. Yeni çekirdekte de yine SM 3.0, üretici firmaların tercihine göre 128 yada 64-bit bellek veri yolu, aViVO fonksiyonları ve 512MB'a kadar Hypermemory desteği yer alacak. RV505 ASIC grafik çekirdeğine sahip olacak X1300'ler, hem daha az ısınacaklar hem de grafik çekirdeği PCB üzerinde %17 daha az yer kaplayacağı için üretim maliyetleri de düşecek. Yeni çekirdeğe sahip olacak olan X1300'lerin 600MHz çekirdek hızına sahip olmaları bekleniyor. Yine RV505 ASIC çekirdeğine sahip yeni bir kart olan X1300CE'nin de çıkması bekleniyor. Özellikle 350MHz'lik düşürülmüş saat hızı ve pasif soğutması ile bu kart, ofis bilgisayarlarına gözüne dikmiş durumda.

Ati'nin çıkarmayı planladığı diğer yeni kartı ise X1650Pro. Ağustos ayında çıkması planlanan bu yeni kartta Ati'nin geçiş programı çerçevesinde 80nm üretim teknolojisi ile üretilmiş RV530+ grafik çekirdeğine sahip olacak. 500MHz çekirdek ve 800Mhz bellek hızlarına sahip olması beklenen bu yeni kartın fiyatı'nın 129$ olması bekleniyor. Ati X1650Pro ile özellikle giriş seviyesinde 7300GT'nin ateşini söndürmeyi planlıyor.

Ayrıca Ati en üst segment için 3 yeni modeli de Ağustos ayı ile birlikte pazara sunmayı planlıyor. Özellikle 7950GX2 modeli ile birlikte liderlik koltuğunu Nvidia'ya kaptıran Ati, X1950XTX modeli ile birlikte Nvidia'ya cevap vermeye hazırlanıyor. Ati'nin 90nm üretim teknolojisi ile üreteceği son grafik çekirdeği olan R580+'a sahip olacak son kart olan X1950XTX'in GDDR4 bellekler ile gelecek. Ayrıca bu kartın crossfire için master kart versiyonu olan X1950CF'de çıkacak. Ati'nin yeni X1950XTX'inin yeni bir soğutma çözümü ile birlikte gelmeside bekleniyor. Ati ayrıca X1900XT'nin 256MB'a sahip daha ucuz bir versiyonunu'da Ağustos ayı içinde çıkarmayı planlıyor.

Resim

Nvidia tarafında ise firmanın şu an için AGP'ye kanalize olduğunu söylesek yanlış olmaz herhalde. Özellikle 7950GX2 ile birlikte liderliği Ati'nin elinden alan, 7300GT ile de giriş seviyesinde oldukça etkili olan Nvidia tarafında şu sıralar hareketlilik özellikle 7600GS'nin AGP versiyonları üzerinde. Firmanın partneri olan birçok marka ardı arkasına AGP kart çıkartmaktalar. 400MHz sat hızında çalışan grafik çekirdeğine ve 128 bit bellek veriyoluna sahip 400MHz'lik bellekler'in yanı sıra 12 adet iş hattına sahip 7600GS AGP kartlar, performans olarak 6600GT AGP ile 7800GS AGP'nin arasında yer almaktalar.

Nvidia ayrıca şu sıralar bir yandan G80'i geliştirirken bir yandan da Apple ile yeni jenerasyon iPodlar'ın üzerinde yer alması düşünülen yeni grafik chip'i hakkında görüşmelere devam ediyor. Nvidia üretim sürecine giren PS3 içinde yer alan grafik çekirdeğinin de üretimine tam gaz devam ediyor.

Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

Gigabyte'tan dünyanın ilk çoklu dil desteği veren PDA telefonu

Özellikle kaliteli anakartları ile tanıdığımız Gigabyte da Asus gibi cep telefonu üretimine başladı. Duyurusunu yeni yaptığı dünyanın ilk çoklu dil desteği veren pocket pc telefonu ile Gigabyte oldukça iddialı geliyor.

Resim

Gigabyte gSmarti128'in özellikleri arasında en dikkat çekici olanı telefonun verdiği çoklu dil desteği. 98 farklı ülke'nin diline destek veren telefon çoklu dil desteğine sahip bir browser ve dosya gösterimciye de sahip. Ayrıca telefon üzerinde AltaVista'nın Babel Fish fonksiyonu da gelmekte. Bu sayede telefon kolayca dilden dile çeviri desteği de sağlayabiliyor. İşletim sistemi olarak en güncel Windows Mobile olan Windows Mobile 5.0 (AKU2)'yi kullanan telefonda yine Microsoft'un mesajlaşma ve güvenlik paketi (MSFP) de gelmekte. Bu sayede e-mailleri güvenli bir şekilde telefon'a aktarmak mümkün. Telefon özellikleri arasında dikkat çeken bir başka fonksiyon ise Filtre özelliği . Bu özellik ile telefon üzerindeki block list'e ekleyeceğiniz kişilerin sizi aramasını engelleyebilir yada telefonun özel bir melodi ile sizi haberdar etmesini sağlayabilirsiniz. Gigabyte gSmarti128'in iddialı olduğu noktalardan biri de Back-Up özelliği.Telefon Pocket-Ghost fonksiyonu ile önemli veri ve kişisel bilgilerinizin imajını alıp hafıza kartı üzerinde saklayabiliyor. Gigabyte gSmarti128 ile tv yayınlarını (NTSC/PAL) alabilmeniz ve radyo dinleyebilmeniz (FM) de mümkün. Tv yayınları için telefonun üzeride ki 2.4 inc'lik 262K dokunmatik TFT LCD ekran'ın oldukça başarılı olduğu belirtiliyor. Favori tv kanal ve radyo istasyonlarını da ayrıca düzenleyebiliyorsunuz.

Telefon'un diğer teknik özellikleri de oldukça dikkat çekici. 106.6x53.2x19.8mm boyutlara ve 130gr ağırlığa sahip olan telefonda İşlemci olarak, Intel'in 416Mhz PXA272 modelini kullanıyor. Kısa süre önce Intel, cep telefonları, pocket pc'ler, Blackberry ve PALM'in de kullandığı PXA işlemcilerini üreten ve şimdiye kadar yaklaşık 10 milyar$ yatırım yaptığı departmanını, anakartlardaki değişik kontrolcülerinden tanıdığımız Marvell firmasına sattı. Bunun sebebi olarak Intel, Symbian işletim sistemli smart phone'lar yüzünden küçülen pazarı göstersede, tamemen cpu'lara odaklanabilmek için bu bölümü sattığı söyleniyor.

Telefon bağlantı özellikleri açısından da oldukça zengin. WLan 802.11b+g, Bluetooth, GPRS, USB 1.1 ve Infrared üzerinden telefonu değişik kaynaklara bağlayabilmek mümkün. Gigabyte gSmarti128'in üzerinde dahili olarak 128mb rom, 64mb de ram bellek gelmekte.Telefon'u hafızası'nı MiniSD kart takarak genişletebilmek te mümkün. 2.1 mpx'lik digital zoom'lu kamera ile video ve resim çekebiliyor. Telefon MP3 ve WMA dosyalarını da çalabiliyor. Ayrıca Gigabyte gSmarti128'in 3.5 saate kadar konuşma, 125 saate kadar da bekleme süresi var. Yazılım olarak telefonun içinde Microsoft'un neredyse tüm uygulamaları gelmekte. Pocket MSN'den Office uygulamlarına kadar kullanıcıların ihtiyaç duyabilceği tüm yazılımlar var.

Duyurusu yeni yapılan Gigabyte gSmarti128'in piyasaya çıkış tarihi ve fiyatı hakkında henüz resmi bir bilgi bulunmuyor.

Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

GDDR4 bellekli Ati Radeon X1950 Duyuruldu

X1000 serisi kartlarıyla büyük bir başarı yakalayan Ati, bu hafta içerisinde OEM ortaklarına yeni X1900 ve X1950 kartlarının detaylarını gönderdi. Her iki kart da R580 gpu kullanmaktalar fakat aralarında bazı farklar bulunmakta.

Bu sene 24 Ocak'ta piyasaya çıkan R580 gpu, 48 pixel shader'e sahip çok güçlü bir yapı oluşturmasının yanı sıra birçok bellek türünü, çıktığı zaman piyasada olmayan GDDR4 dahil, kullanabilen oldukça esnek bir bellek kontrolcüsüne sahip. Bu GDDR4 bellekleri kullanan R580 temelli kartların adı Radeon X1950 olacak. Bu kartlar X1900 kartlarla aynı özelliklere sahip olmakla birlikte, bunlardan farklı olarak yeni bir soğutucuya, farklı çekirdek saat hızlarına ve söz ettiğimiz gibi GDDR4 belleklere sahip olacak. Arctic Cooling firmasının Silencer soğutucularını andıran soğutmasıyla, sıcak havayı kasanın dışına atarak daha iyi bir soğutmanın yanı sıra daha düşük bir sese sahip olacağını düşünüyoruz.

Resim

X1950 serisinin, yüksek çekirdek hızlı X1950XTX ve X1950 CrossFire versiyonu olacak. Her iki kart da 512MB GDDR4 belleğe sahip olacak ve aralarındaki tek fark Crossfire versiyonundaki Crossfire composition engine çipi ve giriş arayüzü olacak. Kartların çekirdek frekansları henüz belirlenmiş değil fakat Ati'nin Mart ayında aldığı kararla belli bir oranda overclocklu kartların satışına izin verdi. Birkaç firmanın kartları 650Mhz çekirdek hızı ile gelecek söylentileri olsa da bazı firmaların daha yüksek frekansta kartlar piyasaya sürmesi muhtemel. Bellek frekansları da henüz açıklanmadı ama Samsung'un 3.2GHz hızında 512Mbit çiplerini duyurduğu da gelen haberler arasında.

Yeni X1900 serisi kart ise şu anda piyasada bulunan X1900 serisi kartların 256MB GDDR3 bellekli versiyonu. Düşük bellek miktarı kartların fiyatlarının 300 dolar seviyesine inmesine yardımcı olacak. 256MB Radeon X1900XT kartlar diğer X1900XT'ler gibi 625 MHz çekirdek hızı ve 1.45GHz bellek hızlarına sahip olacaklar.

Ati'ye göre X1950XTX 7 Ağustosta, Crossfire versiyonları da tam bir hafta sonrasında örneklenecek. 256MB X1900lerin örneklenmesine de hemen başlanacak.

Kullanıcı avatarı
sıfır
Ayrıcalıklı Üye
Ayrıcalıklı Üye
Mesajlar: 2292
Kayıt: 23 Kas 2005 [ 20:20 ]

Mesaj gönderen sıfır »

Ati ve AMD evliliği resmiyet kazandı

Haftalardır konuşulan fakat her iki firmanında yorumdan kaçındığı meşhur Ati - AMD birleşmesi hakkında resmi açıklama bugün yapıldı. AMD 5.4 Milyar dolar karşılığında Ati' yi satın aldı. Henüz Ati' nin ortaklarının tamamı bu birleşmeyi onaylamış değil fakat herhangi bir prüz çıkacağı tahmin edilmiyor.

Resim

AMD' nin, daha çok işlemcileri için çipset, mobil platform (intel Centrino gibi) ve cep telefonu gibi multimedia pazarlarına yönelip, GPU üretimi konusunda Ati' yi serbest bırakacağı tahmin ediliyor. AMD bu hamle ile Ati' nin çok başarılı RD600 serisi çipsetini muhtemelen önümüzdeki ayların en çok satılacak olan işlemcisi Conroe' lar ile beraber satarak çipset pazar payından olabildiğince fazla kapma amacında. Ayrıca en az işlemci üretmek kadar karlı bir iş olan çipset üretimi de AMD için başka bir neden gibi duruyor. Hatta kendi çipsetini kendisi üretip işlemciye entegre köprü çipsetler ile maksimum stabilite ve performansı düşünüyor olması da olası. Tabi bunların hepsi tahminlerden ibaret.

nForce serisi anakart çipsetleri ile büyük sükse yapan ve stabil anakart sıkıntısı çeken AMD' ye en parlak dönemlerini yaşatan nVidia' nın, AMD' nin bu hamlesinden sonra nasıl bir politika izleyeceği merak konusu. Intel ile yakınlaşıp AMD' ye cepe alma olasılığı düşük zira zamında SLI sertifikasını bile Intel' e satmamıştı ve aralarındaki soğukluk basın tarafından bilinen bir gerçek. Fakat ticarette asıl amaç para kazanmak olduğu için, her iki firmanın da çıkarları doğrultusunda ortak çalışmayacağını da kimse söylemeyez. Bu arada birleşmenin bu yılın son çeyreğinde olacağı belirtilmiş.

Cevapla