Gıda Mühendisliği
Gıda Mühendisliği
Gıda Mühendisliği
Tanımı
Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Tarım, Orman, Sağlık, Maliye , Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, Gümrük Müsteşarlığında belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir... Diğer bir tanımla; Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.
Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular
Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.
Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.
Eğitimin süresi ve içeriği
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Gıda Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim, Bilgisayar ve Programlamaya Giriş, Madde ve Enerji Dengesi, Gıda Mühendisliğinin Temel İşlemleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda İşleme, Gıda Mühendisliği Matematiği, Gıda İşleme Laboratuarı, Kimya Mühendisliği Ekonomisi, Uygulamalı Kinetik ve Gıda Mühendisliği, Fabrika Tasarımı vb. dersleri alırlar. Eğitim sırasında besin işletmelerinde staj yapma zorunluluğu vardır.
Gereken Nitelikler
Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları beklenir. Gıda mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
- Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı,
- İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı,
- Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları gerekir.
Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" unvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmele r bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.peynir mühendisligi yapan totpikleride vardır.
Görevler
Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar,
· Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar,
· En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar,
· Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.
Kullanılan alet ve malzemeler
- Tartı ve ölçüm aletleri,
- Laboratuar aletleri,
- Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri,
- Bilgisayar.
Çalışma ortamı ve koşulları
Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin bulunduğu yerlerde kontrol işlemlerini yaparlar. Ortam sakin ve temizdir. Üretim çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir.
Çalışma alanları ve iş bulma olanakları
Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.
Meslek eğitiminin verildiği yerler
Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen, çeşitli üniversitelerin "Gıda Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir.
Meslek eğitimine giriş koşulları
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Meslek ilerletme
Gıda mühendisleri, "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler. BENZER MESLEKLER: Kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği.
Daha ayrıntılı bilgi için başvurulabilecek yerler
· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Kaynaklar
Kendi kişisel araştırmam olup, yararlandığım kaynaklar; LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP! , tr.wikipedia.org/wiki/Gıda_Mühendisliği
LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!
Tanımı
Gıda hammaddelerinin değerlendirilmesi ve gıda kaynaklarının nitelik olarak korunması, artıklarından yeni besinler oluşturulması, hammaddelerinden çok yönlü yararlanılması, böylece sağlıklı gıda çeşitlerinin artırılması konusunda araştırma ve eğitim yapar. Tarım, Orman, Sağlık, Maliye , Sanayi ve Ticaret Bakanlıklarında, Gümrük Müsteşarlığında belediyelerde ve özel sektörde proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman veya kalite kontrol uzmanı olarak çalışılabilir... Diğer bir tanımla; Gıda mühendisi, gıda hammaddelerinin besin değerlerini kaybetmeden, standartlara uygun olarak verimli bir şekilde işlenmesini, korunmasını ve depolanmasını planlayan, uygulamasını yürüten ve yeni sistemleri geliştiren kişidir.
Gıda mühendisliği bölümünün dalları ve ilgilendikleri konular
Gıda Bilimi: Gıdaların kimyası, biyokimya, enzim bilimi, gıda mikrobiyolojisi, kalite kontrolü vb. konularla ilgilidir.
Gıda Teknolojisi: Gıda mühendisliği temel işlemleri, tüm bitkisel ve hayvansal gıdaların işlenmesi ve biyoteknoloji konuları ile ilgilidir.
Eğitimin süresi ve içeriği
Mesleğin eğitim süresi 4 yıldır. Eğitim süresince, Matematik, Fizik, Kimya, Gıda Mühendisliğine Giriş, Teknik Resim, Bilgisayar ve Programlamaya Giriş, Madde ve Enerji Dengesi, Gıda Mühendisliğinin Temel İşlemleri, Gıda Mikrobiyolojisi, Gıda Kimyası, Gıda İşleme, Gıda Mühendisliği Matematiği, Gıda İşleme Laboratuarı, Kimya Mühendisliği Ekonomisi, Uygulamalı Kinetik ve Gıda Mühendisliği, Fabrika Tasarımı vb. dersleri alırlar. Eğitim sırasında besin işletmelerinde staj yapma zorunluluğu vardır.
Gereken Nitelikler
Gıda mühendisliği bölümüne girmek isteyen bir kimsenin normalin üstünde bir genel akademik yeteneğe sahip; matematik, biyoloji, fizik ve özellikle kimya ve ekonomi ile ilgili olması gerekir. Ayrıca, gıda mühendisliği temelde disiplinlerarası bir yapı gösterdiğinden bu bölümü tercih eden kişilerin okumayı seven, araştırmaya yönelik çalışmalar yapabilecek, sürekli çalışmayı göze alabilecek ve yenilikleri izleyebilecek bir yapıda olmaları beklenir. Gıda mühendisi olmak isteyenlerin;
- Üst düzeyde akademik yeteneğe sahip,
- Fizik, kimya, biyoloji, matematik alanlarına ilgili ve bu konularda başarılı,
- İnceleme ve araştırma yapmaya meraklı,
- Dikkatini bir konuya yoğunlaştırabilen, sabırlı kimseler olmaları gerekir.
Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler
Gıda mühendisliği bölümünü bitirenlere, "Gıda Mühendisi" unvanı verilmektedir. Gıda mühendisliği esas itibariyle bir üretici mühendislik dalıdır. Gıda üretiminde ve işletmede çalışanlar, bizzat üretimi denetler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi ile uğraşırlar; kalite kontrol dalında ise işletmele r bünyesindeki ünitelerde ara aşamalarda işlenmiş madde kontrollerini yaparlar, tüketime sunulmuş gıdaların denetimi ile ilgilenirler.peynir mühendisligi yapan totpikleride vardır.
Görevler
Gıdaların işlenmesi, saklanması ve yeni ürünlerin geliştirilmesi konusunda araştırma yapar,
· Üretim sırasında çıkabilecek sorunları giderir, işlemlerin aksamadan devamını sağlar,
· En az maliyetle en iyi ürünün üretilmesi konusunda çalışmalar yapar,
· Üretimi, hammaddeden tüketiciye ulaşıncaya kadar tüm aşamalarında denetler, kalite kontrolünü yapar.
Kullanılan alet ve malzemeler
- Tartı ve ölçüm aletleri,
- Laboratuar aletleri,
- Kimyasal maddeler ve katkı maddeleri,
- Bilgisayar.
Çalışma ortamı ve koşulları
Gıda mühendisleri, fabrika, atölye, depo vb. gıda ürünlerinin bulunduğu yerlerde kontrol işlemlerini yaparlar. Ortam sakin ve temizdir. Üretim çalışmaları sırasında ise gürültülü, kokulu, tozlu bir ortamda bulunabilirler. Çalışırken diğer elemanlarla iletişimde bulunmaları gerekebilir.
Çalışma alanları ve iş bulma olanakları
Gıda mühendislerinin kamu sektöründe; Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Türk Standartları Enstitüsü ve belediyelerde çalışma olanakları vardır. Özel sektörde; gıdayla ilgili işletmelerde, proje mühendisi, işletme mühendisi, yatırım uzmanı, danışman ve kalite uzmanı olarak görev alabilirler.
Meslek eğitiminin verildiği yerler
Mesleğin eğitimi, liseden sonra Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ile girilen, çeşitli üniversitelerin "Gıda Mühendisliği" bölümlerinde verilmektedir.
Meslek eğitimine giriş koşulları
Mesleğin eğitimine girebilmek için,
- Lise veya dengi okul mezunu olmak,
- Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) “Gıda Mühendisliği” lisans programı için yeterli “Sayısal (SAY)” puan almak,
- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Tercih Bildirim Formunda “Gıda Mühendisliği” lisans programı ile ilgili en az bir yükseköğretim programını tercih etmek gerekmektedir.
Meslek ilerletme
Gıda mühendisleri, "Gıda Bilimleri ve Gıda Teknolojisi" alanlarında yüksek lisans ve doktora yapabilirler. BENZER MESLEKLER: Kimya mühendisliği, ziraat mühendisliği.
Daha ayrıntılı bilgi için başvurulabilecek yerler
· İlgili Eğitim Kurumları,
· Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Ankara Meslek Danışma Merkezi,
· Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi Bulunan Türkiye İş Kurumu İl Müdürlükleri.
Kaynaklar
Kendi kişisel araştırmam olup, yararlandığım kaynaklar; LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP! , tr.wikipedia.org/wiki/Gıda_Mühendisliği
LİNKİ GÖREBİLMEK İÇİN LÜTFEN KAYIT OL VEYA GİRİŞ YAP!
- drowningpool
- Bağımlı Üye
- Mesajlar: 325
- Kayıt: 23 Ağu 2007 [ 18:43 ]
reha37, böyle yarayışllı bir paylaşım için teşekkürler...
Günümüzde maalesef Gıda Mühendisliği fazla tanınmıyor ve fazla tanınmaması biz Gıda Müh. adaylarının da moralini bir hayli bozuyor.
Umarım herşey bizler için daha iyi bir duruma gelir. Bunda bizimde etkimiz olacak tabiki...
Not: Ya Reha aslında söylemeyim diyorum ama dayanamıyorum söyleyeyim. Bizler admin değiliz yöneticiyiz, moderatör de yok bu forumda Bölüm Yetkilisi var. Artık alışalım bunlara olmaz mı?
Senin kültürlü ve bol kitap okuyan bir arkadaşımız olarak bizlerden daha duyarlı davranacağına eminim.Anlayışla karşılayacağını umarım
Günümüzde maalesef Gıda Mühendisliği fazla tanınmıyor ve fazla tanınmaması biz Gıda Müh. adaylarının da moralini bir hayli bozuyor.
Umarım herşey bizler için daha iyi bir duruma gelir. Bunda bizimde etkimiz olacak tabiki...
Not: Ya Reha aslında söylemeyim diyorum ama dayanamıyorum söyleyeyim. Bizler admin değiliz yöneticiyiz, moderatör de yok bu forumda Bölüm Yetkilisi var. Artık alışalım bunlara olmaz mı?
Senin kültürlü ve bol kitap okuyan bir arkadaşımız olarak bizlerden daha duyarlı davranacağına eminim.Anlayışla karşılayacağını umarım
En son VSaBaH tarafından 26 Ağu 2007 [ 14:26 ] tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
! | REKLAMLARA YAPILAN TIKLAMA BİZİM TEK GELİR KAPIMIZDIR. LÜTFEN ADBLOCK TARZI EKLENTİLERLE REKLAMLARI ENGELLEMEYELİM. BİZE EN GÜZEL TEŞEKKÜRÜ BU ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ. TEŞEKKÜRLER... |
- drowningpool
- Bağımlı Üye
- Mesajlar: 325
- Kayıt: 23 Ağu 2007 [ 18:43 ]
drowningpool, arkadaşım ismini bilmiyorum ama pişman olma kesinlikle zaten.
Ben Gıda Müh. olduğumun farkına bu yaz yaptığım stajda vardım inanır mısın? Orada bir tane Gıda Müh. vardı ve fabrika da bayağı sözü geçen birisiydi onun sayesinde Gıda Müh. okuyorum dediğimde saygı gösterdiler bana, tebrik ettiler. İlk başlarda alışamadığımdan şaşkınlık oldu tabi ama sonraları ne kadar önemli bir meslek okuduğumun farkına vardım. Bu sadece benim staj yaptığım yerde geçerli değil tabiki. Her türlü Gıda sektöründe aynı itibarı göreceğimizden adım gibi eminim...
Hepimizin yolu açık olsun...Biraz zamana ihtiyacımız var o kadar...
Seninde yeni bölümün hayırlı olsun bu arada...!
Ben Gıda Müh. olduğumun farkına bu yaz yaptığım stajda vardım inanır mısın? Orada bir tane Gıda Müh. vardı ve fabrika da bayağı sözü geçen birisiydi onun sayesinde Gıda Müh. okuyorum dediğimde saygı gösterdiler bana, tebrik ettiler. İlk başlarda alışamadığımdan şaşkınlık oldu tabi ama sonraları ne kadar önemli bir meslek okuduğumun farkına vardım. Bu sadece benim staj yaptığım yerde geçerli değil tabiki. Her türlü Gıda sektöründe aynı itibarı göreceğimizden adım gibi eminim...
Hepimizin yolu açık olsun...Biraz zamana ihtiyacımız var o kadar...
Seninde yeni bölümün hayırlı olsun bu arada...!
! | REKLAMLARA YAPILAN TIKLAMA BİZİM TEK GELİR KAPIMIZDIR. LÜTFEN ADBLOCK TARZI EKLENTİLERLE REKLAMLARI ENGELLEMEYELİM. BİZE EN GÜZEL TEŞEKKÜRÜ BU ŞEKİLDE YAPABİLİRSİNİZ. TEŞEKKÜRLER... |
- drowningpool
- Bağımlı Üye
- Mesajlar: 325
- Kayıt: 23 Ağu 2007 [ 18:43 ]
teşekkürler vsabah ;)
gün geçtikçe değeri artan olan bi meslek.
artık her türlü gıda yerinde gıda müh. tutma zorunluluğu var diye duydum.
tanıdığım bi bayan gıda müh. sabahtan işlerini halledip eve geliyormuş ve tüm gün çocuklarıyla ilgileniyormuş.bence bu çok güzel.
+duyduğuma göre azami bir buçuk mılyar eline geçiyormuş gıda mühendislerinin.
zaten günümüzde mesleklerin nerdeyse %98inde iş bulma durumu kendini geliştirmene bağlı olduğu için,kişi kendini geliştirdikçe aldığı maaşta artar(ne uzun bi cümle oldu bu :heh: ).
vsabah seninde dediğin gibi hepimizin yolu açık olur inşallah
;)
gün geçtikçe değeri artan olan bi meslek.
artık her türlü gıda yerinde gıda müh. tutma zorunluluğu var diye duydum.
tanıdığım bi bayan gıda müh. sabahtan işlerini halledip eve geliyormuş ve tüm gün çocuklarıyla ilgileniyormuş.bence bu çok güzel.
+duyduğuma göre azami bir buçuk mılyar eline geçiyormuş gıda mühendislerinin.
zaten günümüzde mesleklerin nerdeyse %98inde iş bulma durumu kendini geliştirmene bağlı olduğu için,kişi kendini geliştirdikçe aldığı maaşta artar(ne uzun bi cümle oldu bu :heh: ).
vsabah seninde dediğin gibi hepimizin yolu açık olur inşallah
;)
- drowningpool
- Bağımlı Üye
- Mesajlar: 325
- Kayıt: 23 Ağu 2007 [ 18:43 ]