1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

Akıllara durgunluk verecek gizemli br yolculua çıkarıom mtk

Gönderilme zamanı: 09 Eyl 2008 [ 00:23 ]
gönderen MTUĞRUL
►►► ►►►► ﷲ ◄◄◄◄◄◄◄◄

SÜLEYMANİYE CAMİİ

Akıllara durgunluk verecek gizemli bir yolculuğa çıkmaya hazır mısınız?. Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman tarafından imparatorluğun gücünü ve görkemini göstermek adına inşa ettirildi.

Bu görev, tarihin en büyük ustası Mimarbaşı Sinan’a verildi. Camii ve külliyesi 7 senede bitirildi. Ancak 7 yıllık bu uzun süre Kanuni’nin canını sıkmıştı. Sinan’ın yapıyı neden bir türlü açmadığını anlamamıştı. O sırada her taraftan da dedikodular yağmaya başladı Sultan’a.

Kanuni durumu kendi gözleriyle görmek için bir ikindi vakti Süleymaniye’ye gitti. Muhteşem yapının içine girdiğinde Sinan tam da söylendiği gibi caminin ortasında oturmuş nargilesini tüttürmekteydi. Sultan gözlerine inanamadı. Tok sesiyle ve bütün haşmetiyle ‘’ Bu ne iştir Mimarbaşı ‘’ diye haykırdı. Oysa Mimar Sinan’ın içtiği nargilede tömbeki yoktu. İçtiği sadece suydu.

Usta mimar, nargilenin fokurtularını dinleyerek caminin akustiğini ölçmeye çalışıyordu. Mihraptaki imamın sesini, aynı oranda bütün camiye nasıl ulaştıracağını hesaplıyordu. Bunun için Anadolu’nun değişik köşelerinden 65 tane dev turşu küpü getirtti. Bu küpleri içleri boş, ağızları dışarıya gelecek şekilde kubbenin eteklerine dizdirdi. Amacına ulaşmıştı Mimarbaşı. Sesi, yüzlerce metrekarelik mekanın her köşesine, en iyi şekilde yaymayı başarmıştı. Kanuni’de , Sinan’ın niyetini anlamış, ustasını hemen bağışlamıştı.

Mimar Sinan yapının içine bir de hava koridoru inşa etti. Elektriğin henüz bulunmadığı o yıllarda, Süleymaniye 275 dev kandille aydınlatılıyordu. Sinan, bu kandillerden çıkan is camiye zarar vermesin ve cemaati rahatsız etmesin diye orta kapının üzerine küçük bir odacık yaptırdı. Binanın değişik köşelerine açtığı oyuklardan giren islerin bu odada toplanmasını sağladı. Şaşırdınız değil mi? Durun, daha bitmedi… Ve adına da İs Odası denilen bu bölmenin içine özel bir nemlendirme sistemi kurdu Sinan. Odada toplanan islerden, dönemin en kaliteli mürekkebini damıttı.

Süleymaniye’nin duvarlarında gördüğünüz o muhteşem kalem işleri, yazılar, süslemeler, caminin kandillerinden çıkan isten damıtılan o mürekkeple yapıldı. Tekrar altını çiziyorum, bunlar günümüzden 458 yıl öncesinin bilimiyle, teknolojisiyle yapıldı.

Son bir şifre daha var..

Hani oyuklar var dedim ya isin bir odada toplanmasını sağlayan , hava akımını içeri alan. Dışarıya çıkıp o iki oyuktan içeriye baktığınızda, birinden caminin içindeki Allah, diğerinden ise Muhammed yazılı dev levhaları görürsünüz. Ayrıca Süleymaniye’nin hangi köşesini, hangi duvarını, hangi açısını ölçerseniz ölçün, sayısal olarak karşınıza Allah kelimesinin ve katlarının çıktığını görürsünüz.

Bu düşüncelere durgunluk verecek sanat eseri karşısında insanın Da Vinci'nin şifresi de neymiş diyesi geliyor... Ne dersiniz?!!!

Akıllara durgunluk verecek gizemli br yolculua çıkarıom mtk

Gönderilme zamanı: 21 Eyl 2009 [ 21:13 ]
gönderen Meriç
Yazıyı yeni okudum çok ilginç ve muhteşem bi yazı eline sağlık =D> =D>

Akıllara durgunluk verecek gizemli br yolculua çıkarıom mtk

Gönderilme zamanı: 03 Eki 2009 [ 15:09 ]
gönderen dikenüstünde
Ben de yeni okudum. Bilgilendirdiğin için teşekkürler..

Akıllara durgunluk verecek gizemli br yolculua çıkarıom mtk

Gönderilme zamanı: 03 Eki 2009 [ 15:29 ]
gönderen Chadf
çok güzel yaa..valla içimden bi gurur fışkırdı..! :neee:

Akıllara durgunluk verecek gizemli br yolculua çıkarıom mtk

Gönderilme zamanı: 03 Eki 2009 [ 20:18 ]
gönderen HayLaz_EjDer54
Muhteşem bi yazı eline şağlık MTUĞRUL, :D

Akıllara durgunluk verecek gizemli br yolculua çıkarıom mtk

Gönderilme zamanı: 05 Eki 2009 [ 13:10 ]
gönderen MTUĞRUL
çok teşekkürler bu kadar uzak bi paylaşım bu kadar ilgi benide sevindirdi..


MTK