MERCİMEKLİ KÖFTE
Gönderilme zamanı: 24 Eyl 2006 [ 03:32 ]
MALZEMESİ
2 Su bardağı köftelik (ince) bulgur
2 su bardağı kırmızı mercimek
4 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
2 bağ taze soğan (yeşil yaprakları ince kıyılmış)
1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı köfte baharı (isteğe bağlı)
Tuz
Karabiber
Pul Biber
1 kahve fincanı çiçekyağı
HAZIRLANIŞI
Mercimekleri bir tencereye koyup üstünü kaptacak şekilde su koyun. Ocakta harlı ateşte pişmeye bırakın. Mercimekler suyunu çekip kolaylıkla elle ezilebilecek kıvama gelinceye kadar pişirilir. Gerekiyorsa bir miktar daha su ilave edebilirsiniz.
Mercimekler pişinçe içine bulguru da ekleyin. Ateşi kısın, bulgur mercimek'in suyunu çekinceye ve homojen bir karışım sağlanıncaya kadar iyice karıştırın.
İstenilen karışım sağlanınca ateşten alın ve pilav demlenir gibi demlenmeye bırakın.
Mercimek ve bulgur bir kenarda demlenirken, kuru soğanlar ince ince doğranıp bir tavada az miktarda yağ ile pembeleşinceye kadar kavurulur.
Taze soğan (yeşil yaprakları) ve maydanozu da ince ince kıyın.
Bir kenarda demlenmeye bıraktığımız mercimek-bulgur karışımına, az yağda kavurduğumuz kuru soğan ve kıyılmış kuru soğan, maydanozları da ekleyip birbirlerine iyice karışana kadar ağır ağır yoğurulur.
Elde edilen hamura köfte şekli verilerek servis yapılır.
Not: Şekillendirme işlemi sırasında köftenin kurumaması için zaman zaman az miktarda sıvıyağ ile hamurun üzerini yağlamakta fayda vardır.

2 Su bardağı köftelik (ince) bulgur
2 su bardağı kırmızı mercimek
4 adet orta boy soğan
2 çorba kaşığı domates salçası
2 bağ taze soğan (yeşil yaprakları ince kıyılmış)
1 bağ maydanoz (ince kıyılmış)
1 tatlı kaşığı köfte baharı (isteğe bağlı)
Tuz
Karabiber
Pul Biber
1 kahve fincanı çiçekyağı
HAZIRLANIŞI
Mercimekleri bir tencereye koyup üstünü kaptacak şekilde su koyun. Ocakta harlı ateşte pişmeye bırakın. Mercimekler suyunu çekip kolaylıkla elle ezilebilecek kıvama gelinceye kadar pişirilir. Gerekiyorsa bir miktar daha su ilave edebilirsiniz.
Mercimekler pişinçe içine bulguru da ekleyin. Ateşi kısın, bulgur mercimek'in suyunu çekinceye ve homojen bir karışım sağlanıncaya kadar iyice karıştırın.
İstenilen karışım sağlanınca ateşten alın ve pilav demlenir gibi demlenmeye bırakın.
Mercimek ve bulgur bir kenarda demlenirken, kuru soğanlar ince ince doğranıp bir tavada az miktarda yağ ile pembeleşinceye kadar kavurulur.
Taze soğan (yeşil yaprakları) ve maydanozu da ince ince kıyın.
Bir kenarda demlenmeye bıraktığımız mercimek-bulgur karışımına, az yağda kavurduğumuz kuru soğan ve kıyılmış kuru soğan, maydanozları da ekleyip birbirlerine iyice karışana kadar ağır ağır yoğurulur.
Elde edilen hamura köfte şekli verilerek servis yapılır.
Not: Şekillendirme işlemi sırasında köftenin kurumaması için zaman zaman az miktarda sıvıyağ ile hamurun üzerini yağlamakta fayda vardır.
