1. sayfa (Toplam 1 sayfa)

"İslam'da dini nikah yok"

Gönderilme zamanı: 11 Eki 2006 [ 13:13 ]
gönderen Fatma Anne
ANKARA (AA) Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Saim Yeprem, İslam dininde ''dini nikahın'' olmadığını belirterek, ''Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre kıyılan resmi nikah, İslam dininin de geçerli saydığı nikahtır'' dedi.


Yeprem, ''dini nikahın'', kilisede, rahip ve papazlar tarafından kıyılması mecburi olan Hristiyan nikahı için kullanılan bir terim olduğunu söyledi.

İslam'da bu anlamda bir ''dini nikah'' olmadığını ifade eden Yeprem, ''Her işte olduğu gibi nikahta da Allah'a dua ederek hayır talep etmek, Müslümanların iyi davranışlarındandır. Bu yapılmadığı takdirde resmi nikahın geçerliliği de ortadan kalkmaz'' dedi.

Dini nikahın, Hristiyanlıkta geçerli olduğunu vurgulayan Yeprem, ''Dini nikahın kıyılması için nikahı kıyan din adamının Allah adına hüküm veren biri olması, nikahın kıyıldığı yerin kutsal yer olması ve yapılan işin de dini işlem olması lazım. Dini nikah için bu üç unsurun olması gerekir ki, bu da Katoliklerde olan bir nikahtır. İslam'da, Allah adına söz söyleyen bir din adamı ve kutsal bir mekan yoktur. Namaz kılınan her yere mescit, cami denir ve başka amaçlarla da kullanılabilir. Buraların, kilise gibi kutsiyeti yoktur. Medeni Kanunun hükümlerine göre kıyılan resmi nikah geçerlidir. İslam dininde bu anlamda dini nikah yoktur'' dedi.

Yeprem, Osmanlı İmparatorluğu döneminde mahalle imamları tarafından kıyılan nikahların bugün belediyelerce kıyılan nikahtan farklı olmadığını vurguladı.

Gönderilme zamanı: 11 Eki 2006 [ 13:30 ]
gönderen gunce
ilginç ya :shock: :shock: :shock:
hala bir çok yerde devam etmekte ama dini nikah kıyılıyor hala :roll: :roll: :roll:
kafam karıştı şimdi
ellerine sağlık koala ;-)

Gönderilme zamanı: 11 Eki 2006 [ 13:42 ]
gönderen Fatma Anne
Bilemiyorum: Benim de kafam karıştı biraz ama, Diyanet İşleri Başkanlığına da güvenirim.

Gönderilme zamanı: 11 Eki 2006 [ 14:58 ]
gönderen ARENA
Bence konu hakkında bu kadar kesin karar verilmesi yanlış, ayrıca başlığında bu kadar direkt olması yanlış...

Başlık; 'YEPREM: "İslam'da dini nikah yok" ' olmalıydı...

Konu hakkında da yorum yapmıyorum, içi rahat etmeyen imam nikahı da kıydırsın...